'Jeg er imponeret over alt det forskellige, der er kommet min vej forbi'

'Jeg er imponeret over alt det forskellige, der er kommet min vej forbi'
Jytte Funch. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 20. JUN 2021 • 20:37
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
20. JUN 2021 • 20:37

DAGENS NAVN: Jytte Funch. Frivilligt arbejde har fyldt i hendes liv, og forleden blev hun æresmedlem i Venstre Bornholm.

Hvad betyder det for dig at blive æresmedlem i Venstre?

– Det kom fuldstændig bag på mig, for jeg troede, at man var holdt op med den slags. Jeg kan da godt huske, at dengang jeg var amtsformand, har jeg uddelt den slags hæder til blandt andre Jens Brandt. Men jeg er da også både glad og stolt over det.

– Jeg holdt op som formand for Venstre Bornholm, fordi min mand var syg. Efter at min mand døde, har jeg beskæftiget mig med så meget andet. Jeg kom ind i Ældre Sagen og var formand på Bornholm i seks år og med i landsbestyrelsen i ni år.

– Jeg har hele tiden haft noget med foreninger og organisationer, og det har jeg været godt tilfreds med. Da jeg sidste år fyldte 80 år, fandt jeg frem til, at jeg havde været med i frivilligt arbejde i 60 år.

Hvornår startede dit engagement i Venstre?

– Det startede på Lolland med de gode Venstres Ungdom-baller, som var helt unikke der først i 1960’erne. Jeg var absolut "balmedlem". Så kom jeg til Bornholm, og jeg skulle lære nogle mennesker at kende, og jeg kom med i VU, og så blev det meget hurtigt Venstre, da jeg blev lidt ældre.

Men du havde ikke den politiske interesse i starten?

– Nej, ikke da jeg var ung. Men det fik jeg, og så fandt jeg min bornholmske mand, og han var glødende venstremand.

Du har aldrig stillet op til valg?

– Nej, det kunne jeg ikke tænke mig.

Hvordan engagerer du dig i Venstre i dag?

– Jeg kommer til møderne i Venstre, og jeg kommer også privat med kommentarer til Søren Schow og Peter Juel-Jensen. Jeg ved fra mig selv, at det er da rart at få at vide, hvis man er ok til noget.

Er du stadig frivillig?

– Nej... Jo, det kan man måske godt sige. Jeg går hver søndag op på Nørremøllecentret og besøger min gamle nabo fra Langedeby. Hun fylder 102 år i august og er superfrisk i hovedet. På turen ud slår jeg mig ned sammen med fire-fem damer og snakker et kvarters tid med dem.

– Det er på et lavt blus, men jeg har også en stor familie, jeg skal hellige mig. Jeg er lige nu i Askov i Jylland, fordi jeg har et barnebarn, der bliver student. Og så kommer jeg hjem til Bornholm lynhurtigt, fordi jeg også har et barnebarn der, som bliver student.

Hvad får du ellers tiden til at gå med?

– Jeg er meget rundt til børnene. Fire af dem bor ovre. To i Jylland, en på Fyn og en på Sjælland. Jeg kører selv, og når jeg tager turen, besøger jeg som regel dem allesammen i løbet af de 8-14 dage, som jeg plejer at være af sted. Og så har jeg en datter som min faste støtte hjemme på Bornholm til at passe blomsterne.

– Og så læser jeg rigtig mange bøger. Jeg er holdt op med købe bøger, for jeg har ikke plads til flere. Jeg læser e-bøger. Det er alt muligt – det er både biografier, politiske ting og krimier.

Hvordan ser du på dit liv i dag?

– Jeg er over 80, og når jeg tænker over, hvad jeg har oplevet i mit liv, så har jeg ikke noget til gode. Jeg er imponeret over alt det forskellige, der er kommet min vej forbi.

Hvad tænker du på?

– Livet i al almindelighed. En pragtfuld mand, der desværre døde for tidligt, fem dejlige børn, svigerbørn og børnebørn. Og så alt det forskellige, jeg har været med i. Det hele flasker sig bare.

Hvordan tror du, at det vil gå Venstre ved kommunalvalget på Bornholm?

– Jeg kan godt lide Søren Schow. Han tackler det på en god måde. Han er mennesket Søren Schow, og han taler så folk kan forstå, hvad han siger. Jeg synes, han er vokset med opgaven. Så jeg glæder mig til valget.

 


Jytte Funch

81 år. Bor i Nexø, oprindelig fra Lolland.

Blev gift med Ole Funch i 1967. Han døde i 2003.

Har fem børn og ni børnebørn.

Uddannet lærer. Arbejdede på Klemensker Skole (1963-67) og på Nexø Skole (1967-2003).

Flere forskellige hverv i foreningslivet. Var blandt andet formand for Venstre Bornholm i årene 1994-98.