Jacob Haugaard: 'Vi skal forberede os på mere stuerene fester efter corona'

Jacob Haugaard: 'Vi skal forberede os på mere stuerene fester efter corona'
Danmark har forandret sig siden Jacob Haugaard sidste stod på scenen for over et år siden. Fra den lille scene på Arnagers Røgeri ser den erfarne musiker ud over et publikum, der, som de fleste andre danskere, skal vende sig til en ny alkoholkultur. For Jacob Haugaard tror, at vi fremover kommer til at feste med mere mådehold for ikke at komme for tæt på hinanden. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 23. APR 2021 • 12:04
| ABONNENT
23. APR 2021 • 12:04

CORONA

– Det er hammer hammer fedt.

Jacob Haugaard afbryder sin berømte slager og justerer på forstærkeren bag sig. Den folkekære musiker og entertainer ankom til øen tirsdag. Over tre dage – fra onsdag til fredag – skal han optræde på Arnager Røgeri. Det er første gang Jacob Haugaard er på scenen foran et publikum siden den 1. marts 2020.

– Jeg føler lidt, det er første gang, jeg skal ud og spille, selvom jeg har været på landevejen i over 30 år og har spillet og optrådt for folk mindst to gange om ugen. Så jeg har det lidt sådan "Hvordan plejer jeg at gøre?".

Nyt album

Arnager Røgeris nye ejer er en af Jacob Haugaards venner, så da røgeriet ringede og spurgte om musikeren ville indvie deres spritnye scene, var han frisk:

– Selvfølgelig skal jeg være med til at åbne Anette (Casmose Filthuth, red.) røgeri. Man er vel kammerater.

Nu hvor den folkekære entertainer ikke har kunnet boltre sig på landets scener, har han fået tiden til at gå med at male, bygge sit studie om og producere musik.

Aftenens gæster på Arnager Røgeri får ovenikøbet fornøjelsen at være det første publikum, der får lov til at høre en sang fra troubadurens nye album. Ellers kan publikum se frem til et klassisk Jacob Haugaard show.

– Jeg har taget nogle gode kostumer med, og det vil være rart, hvis der vitterligt kom gang i den, siger han.

Anderledes fester

Om denne runde af genåbninger bliver den sidste i denne epidemi er Jacob Haugaard dog usikker på.

– Det er en fandens til sygdom, og det vil ikke komme bag på mig, hvis vi skal til at lukke ned igen i maj.

Uanset, hvor længe vi skal kæmpe mod corona, tror kunsteren, at pandemien vil være med til at ændre måden danskerne omgås i det offentlige rum – især til fest.

– Der bliver ikke noget med tage pigerne på babserne længere. Det, kan du sige, er både godt og dårligt, men uanset er det Woodstock-frisind, jeg har levet af, et overstået kapitel, siger Jacob Haugaard med reference til den legendariske musikfestival, som er synonym med ungdomsoprøret fra 68-generationen.

Entertaineren peger ud mod scenen og de endnu tomme publikumspladser.

– I dag skal de sidde med en seddel om, at de gerne må være her, nærmest som vi husker det fra skolen.

Onsdagens genåbning er således ikke kun en generalprøve for Arnager Røgeri. Det er et eksperiment på, hvordan vi i fremtiden kommer til at gå i byen, fortsætter Jacob Haugaard.

– Folk bliver bedt om at sidde pænt og holde afstand. Det kommer til at få konsekvenser for vores alkoholkultur. For fulde folk, de kommer tæt på, når de gerne vil snakke, og så råber de jo så spyttet står ud til alle sider. Det kan de ikke fremover, for så bliver de smidt ud.

Fremtidens fester og festivaler vil med musikantens ord derfor blive mere 'borgerlige og stuerene'.

– Vi kommer til at sidde stille og nynne med. Ikke noget med at drikke over to-tre genstande.

Fester med mindre alkohol

Siden den 31. maj 1992 har Jacob Haugaard ikke rørt alkohol eller andre rusmidler. Han anser derfor dagen, som sin anden fødselsdag. Derfor vil Bornholms Tidendes udsendte gerne vide, om han mener, at det vil gå hen og blive kedeligere fester, hvis folk drikker mindre? Hans svar er tvetydigt.

– Al morskab uden alkohol bliver lidt kunstigt. Jeg synes, Vinterberg (filminstruktør, hvis film Druk i år er nommineret til en Oscar, red.) har en pointe med, at vi er født med en halv promille for lidt.

Lidt efter indskyder Jacob Haugaard:

– Men folk kan sagtens more sig uden at drikke, ligesom jeg er et godt eksempel på, at man kan drikke uden at more sig.

Årsagen til hans tvetydighed er, at entertaineren mener, at for flertallet er alkohol et fristed, hvor de kan slippe tøjlerne. Derfor vil en overgang til fester med mere sodavand og mindre øl være i konflikt med en fasttømret del af danskernes kultur.

– Der findes ikke et sted, hvor folk ikke drikker. Folk vil gerne have en øl. De vil gerne i byen, lige som her, siger han med henvisning til aftenens arrangement i Arnager Røgeri.

Misunder ikke de unge

Underholdningsbranchen har haft det særdeles svært under corona. Det understreger Jacob Haugaard flere gange i interviewet.

– Der er over 100.000, der lever af at levere underholdning. Det gælder jo også teknikere og spillesteder, der er enormt hårdt ramt.

– Hele min branche har jo været lukket fuldstændig ned. Altså der er minkavlerne, og så er det showbizz.

Synes du, at man fra politisk hold kunne have gjort mere for at hjælpe underholdningsbranchen?

– Du kan jo få lønkompensation, så på den måde har de hjulpet os. Jeg ved sgu ikke, om de kan hjælpe mere. Hele Danmark har jo været på borgerløn i et år.

Den erfarne showbizz-mand misunder dog ikke de nye i branchen, som han mener er blandt dem, der økonomisk er hårdest ramt af corona.

– Jeg er 68. Jeg er et sted, hvor jeg er ved at få flyveren til at lande. Men hvis jeg var 30-35 år i dag, vil jeg mene, det var en katastrofe, og overveje at finde noget andet at lave.

Ha’ en herlig weekend

Jacob Haugaard rejser sig fra forstærkeren igen. Han hilser på et ældre par, der går forbi.

– Velkommen til.

Så tager han mikrofonen til munden, og denne gang er lyden mærkbar højere. Jacob Haugaard fortsætter tilfreds sin kendte sang.

Det' hammer hammer fedt

Jeg kysser dig om lidt

Vinden den er go'

Ja go' for mere end to

Smil til hele verden

Fløjt en sang for lærken

Ha' en herlig weekend og vi ses