I næste uge får bornholmerne (måske) at vide, hvor mange skraldespande de skal skaffe plads til

I næste uge får bornholmerne (måske) at vide, hvor mange skraldespande de skal skaffe plads til
Fra januar 2022 skal bornholmerne til at sortere deres affald på anden vis. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 4. MAJ 2021 • 09:55
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
4. MAJ 2021 • 09:55

AFFALDSSORTERING

Hvordan bornholmerne for fremtiden skal sortere affald, vil muligvis kunne offentliggøres i begyndelsen af næste uge, når henstandsperioden på ti dage fra kontrakttildelingen er overstået.

Indtil da venter Bofa med at fortælle om, hvordan vinderen af udbuddet har designet skraldespandene, som bornholmerne fra januar 2022 skal tage i brug, når hver husstand skal sortere affald i ti fraktioner, sådan som Folketinget besluttede sidste år.

Udbuddet blev tilrettelagt på en måde, så byderne fik en forholdsvis høj grad af kreativ frihed til at udvikle en model for affaldsindsamlingen på Bornholm. Bofa valgte at udbyde en samlet kontrakt frem for særskilte delkontrakter, da det kommunale affaldsselskab vurderede, at en samlet kontrakt med én renovationsvirksomhed ville give Bofa "den mest hensigtsmæssige og mest fordelagtige løsning", som Bofa selv beskriver det i udbudsmaterialet.

Bofa har typisk anvendt kontrakter med en varighed på fire-fem år, men dette udbud varer ni år og tre måneder med option på to etårige forlængelser.

– Vi vil gerne give mulighed for, at man afskriver materiellet, som man anvender, fuldt ud i kontraktperioden, således vi kan tilbyde de bedst mulige priser til bornholmerne. Selv så simpel en ting som en skraldebil kan man ikke afskrive på fem år, siger Bofa-direktør Jens Hjul-Nielsen.

Han venter nu på, om der i løbet af den kommende uge vil blive klaget over udbudsproceduren og afgørelsen. En klagesag kan både have opsættende virkning og ikke have det. Havner sagen ikke på et skrivebord i Klagenævnet for Udbud, vil bornholmerne lære det nye affaldssystem at kende og navnet på leverandøren på tirsdag.

– Hvis ikke stand still-perioden ændrer på det, kommer vi ud med noget med det samme den 11. maj, siger Jens Hjul-Nielsen og fortæller, at Bofa er klar til at løfte sløret for designet af de nye spande og affaldsordningerne.