Hvad skal der bygges? Parcelhuse, seniorbofællesskaber eller noget helt tredje

Hvad skal der bygges? Parcelhuse, seniorbofællesskaber eller noget helt tredje
Her ses såkaldte søgegrøfter, som er en del af den forundersøgelse, som Gryneparken skal igennem inden nye boliger kan bygges på grunden. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 10. MAJ 2021 • 14:19
Emilie Jensen
Journalist
| ABONNENT
10. MAJ 2021 • 14:19

BYGGERI

– Svaneke er en af de byer, hvor det pt. kan betale sig at bygge boliger, fortæller Søren Møller Christensen, leder af Udvikling og Plan i Bornholms Regionskommune.

Og netop derfor foregår der i øjeblikket aktivitet på et cirka 32.500 kvadratmeter stort areal i Gryneparken i Svaneke.

– I Svaneke overstiger salgsprisen på en bolig nu det, som det koster at bygge en bolig, og derfor er det potentielt en god forretning, fortæller Søren Møller Christensen.

– Det er derfor, vi nu tror på, det kan lade sig gøre at sælge det her areal.

Ikke nødvendigvis parcelhuse

Derfor er der lige nu arkæologiske forundersøgelser i gang for at finde ud af, om der gemmer sig levn fra fortiden nede i den bornholmske undergrund, som skal op, inden nye beboere kan rykke ind.

Regionskommunen har sat grunden til offentligt udbud og skal have bud på arealet senest den 21. maj.

– Når politikerne skal forholde sig til, hvem der skal have lov til at købe arealet, vil de blandt andet se på, hvem der hurtigt vil gå i gang med at bygge boliger. Vi har nemlig et aktuelt behov for at få flere boliger på Bornholm, siger Søren Møller Christensen.

Den aktuelle lokalplan muliggør cirka 50 boliger, men hvilke boligtyper der vil blive bygget, kan Søren Møller Christensen ikke fortælle med sikkerhed.

– Det er ikke nødvendigvis parcelhuse, der skal bygges. Det kan eksempelvis være seniorbofællesskaber, hvilket regionskommunens boligstrategi lægger op til.

Nye naboer

Det kan godt være, at naboerne i Svaneke, hvis huse støder op til den nu bare mark, har skulet en ekstra gang ud af vinduet den seneste tid – for hvad i alverden foregår der? Det kunne grundejerforeningen, den ansvarlige arkæolog for forundersøgelsen Nicolas Braun og andre fortælle borgerne om, da de i mandags holdt et informationsmøde, fortæller Søren Møller Christensen:

– Det er jo en forandring af det miljø de kender, så det er klart, at de er optaget af det som naboer og borgere.

Borgerne stillede en lang række spørgsmål angående byggetype, farve på tagene, afledning af regnvand og meget mere. Men det var ikke helt nemt at besvare alle spørgsmål om udseendet på de kommende huse, selvom der ligger en lokalplan, siger Søren Møller Christensen:

– Det var vigtigt for os at fortælle, at den lokalplan, der er nu, indeholder nogle skitser på, hvordan det kan komme til at se ud, men det betyder ikke, at det kommer til at se præcist sådan ud, fordi bestemmelserne i lokalplanen kan muliggøre flere forskellige typer af byggeri.

– Vi aftalte med borgerne, at kommer der en køber, som kommunalbestyrelsen godkender, så holder vi et møde igen lige før eller efter sommerferien, hvor køber kan fortælle om sine planer, og borgerne kan komme med deres kommentarer til blandt andet byggestil og materialer.

42.000 bornholmere

I regionskommunens opslåede udbud af Gryneparken står der, at regionskommunen ud over den kontante købesum vil "lægge vægt på, at projektet medvirker til at realisere den kommunale boligpolitik og boligstrategi". Her er et af målene "at skabe 1200 nye boliger på Bornholm" og "øge udbuddet af almene boliger", hvis målet om 42.000 bornholmere skal nås inden 2028.

Og når grunden først er solgt, burde køber kunne begynde at bygge på grunden, så snart køber har fået en byggetilladelse, siger Søren Møller Christensen.

– Men der er tale om mange boliger, så mon ikke det bliver bygget over en årrække, siger han.