Hjemmeværnet blev også aktiveret: 'Om 10 minutter sejler et handelsskib ind i Bornholm'

Hjemmeværnet blev også aktiveret: 'Om 10 minutter sejler et handelsskib ind i Bornholm'
Marinehjemmeværnet på Bornholm blev aktiveret i forbindelse med grundstødningen og rykkede ud med fartøjet Hjortø, som her ligger ved siden af Beaumaiden. Foto: Jacob Jepsen
GRUNDSTØDNING | SORTHAT | ABONNENT | 21. OKT 2021 • 07:30
Holger Larsen
Journalist
GRUNDSTØDNING | SORTHAT | ABONNENT
21. OKT 2021 • 07:30

Det Bornholmske Hjemmeværn blev også aktiveret i forbindelse med Beaumaidens grundstødning ved Sorthat. Det skete klokken 03.15, 12 minutter efter, at Rønne Redningsstation blev aktiveret.

Den bornholmske hjemmeværnsflotille blev ringet op af Forsvarets Operationscenter:

"Om 10 minutter sejler et handelsskib ind i Bornholm", lød meldingen, skriver Det Bornholmske Hjemmeværn på sin facebookside og fortsætter:

"Vi fik hurtigt samlet en besætning, og da skibet er gået på grund på Nyker Rev, tog det ikke lang tid, før vi var fremme. Det var sort nat, så ved hjælp af projektører kunne vi konstatere, at der i hvert fald ikke var fare for, at skibet synker.

Vi bliver i området og holder øje med eventuelle udslip fra skibet".

Det bornholmske marinehjemmeværn råder over skibet Hjortø, der ligger i Rønne Havn. Det kan indsættes til søredningsopgaver og miljøopgaver til søs. Hjortø er udstyret med flydespærringer, som hurtigt kan lægges ud ved en olieforurening.

– Hjortø er bemandet med frivillige, og de er altid på 60 minutters varsel. Det vil sige, at fra det tidspunkt, hvor alarmen går, og til, at de skal forlade kajen, må der maks gå 60 minutter, oplyser orlogskaptajn Kristian Bendtzen, sagsbehandler for Marinehjemmeværnsflotille 471.

– Jeg har været ansat ved Det Bornholmske Hjemmeværn siden 2013, og i den tid er det ikke sket, at de har været over de 60 minutter. Typisk går der 30-40 minutter, nogle gange mindre, inden de kommer af sted. Det synes jeg er en cadeau til dem, der gør det, fordi de synes, at de gør en forskel, siger han.