'Hestene har været mine børn'

'Hestene har været mine børn'
Susanne Munk er en af efterhånden rigtig mange dygtige kvindelige kuske på den bornholmske travbane. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 6. MAR 2021 • 17:32
Af:
Willy Mogensen
| ABONNENT
6. MAR 2021 • 17:32

TRAVSPORT

Susanne Munk er en af efterhånden rigtig mange dygtige kvindelige kuske på den bornholmske travbane, og hun er også i stand til at bide skeer med de ”hårde” drenge. Med fem sejre i forrige sæson var hun således nummer seks på amatørlisten som den næstbedste kvindelige kusk, kun overgået af det unge talent Michala Haagensen.

Susanne er om nogen født og opvokset inden for travsporten, idet hun er datter af Karen Marie ”Søster” og navnkundige Aage Munk, der om nogen har sat sit præg på den bornholmske travsport helt tilbage fra starten i 60'erne.

Susanne Munk har sine to vinderheste, Timberlake og Yanni Knick, sammen med kæresten Michael Larsen og har dem opstaldet hos Pia og Tom Olsen på deres ejendom tæt på Almindingen, hvor de har perfekte trænings forhold. Og de er da også allerede nu i fuld gang med træningen og har store forventninger til den kommende sæson og håber inderligt, at corona-restriktionerne snart bliver hævet, så man kan vende tilbage til normale forhold.

Susannes far, Aage Munk, erhvervede amatørlicens i 1961, i starten havde han og Søster deres heste stående hos Carl Edvard Mogensen på Ryttergården i Rønne, indtil de i 1966/67 erhvervede ejendommen Stensminde i Knudsker, hvor de har haft til huse lige siden. Det var først her, det begyndte at gå stærkt på væddeløbsbanen. Søsters far, bagermester Anker Mortensen, kom tidligt ind i billedet med flere heste. Den suverænt bedste var Mai Safari, som han opdrættede på hoppen Bellamis Volo med Safari The Great som far. Mai Safari vandt et hav af sejre på den bornholmske bane for Aage Munk, som regel i kamp med den oftest sejrende bornholmskejede hest, Nikodemus. De to kamphaner satte deres spor og har haft utrolig stor betydning for interessen for den bornholmske travsport. Mai Safari blev nummer fire i Dansk Travderby, hvilket stadig er det bedste derbyresultat leveret af en bornholmsk opdrættet hest.

Susanne Munk og Michael Larsen prærsenterer Yanni Knick og Timberlake for fotografen. Foto: Berit Hvassum

Aage Munk opnåede i alt at vinde 420 sejre på Bornholm, hvilket gør, at han stadig er at finde på listen som nummer fire over de mest vindende kuske gennem tiderne. Susanne mindes stadig nogle af hans mange sejrsheste fra de tidlge år, der ud over Mai Safari også tæller helsøsteren Sun Safari, Seven Garbo og Galvao The Great. Aage Munk stoppede væddeløbskarrieren i 2014 på grund af svigtende helbred, men hjalp i stedet hjalp Susanne i stalden, indtil hans alt for tidlige død i 2018. Susannes mor, Karen Marie ”Søster” Munk, bor stadig på Stensminde.

– Ja, mor er sej og klarer sig selv og har bestemt ingen planer om at flytte ind til byen, konstaterer Susanne.

På Stensminde havde de igennem mange år Opdrætterforeningens hingste stående. Der har således gået rigtig mange heste igennem stalden. Susanne husker, at når det var på sit højeste, havde de 25-30 heste opstaldet.

Susanne Munk er født i 1974 og uddannet som ernæringsassistent, hvilket hun har arbejdet som igennem mange år. Hun startede naturligvis tidligt med at træne heste, men det var altid på ryggen af hesten, idet hun ikke kunne tænke sig at sidde bag den. Det var da også montè-licensen, hun erhvervede først. Det skete i 1999, og hendes første start som montèrytter var på ryggen af Equinox. Sammen vandt de det bornholmske mesterskab, så større kunne det ikke blive. Hun vandt et enkelt løb mere, inden hun besluttede, at hun skulle til at køre travløb.

– Jeg var jo nok blevet lidt for stor til montésporten og skulle have en stor hest, griner hun.

Hun tog travlicens i 2003 og har siden vundet 45 sejre.

Hun har haft rigtig mange heste siden, hvoraf hun mindes Osvald H som den nok bedste.

– Men Timberlake er ikke langt efter, fremhæver hun.

Hun mindes, at hun havde haft kig på Osvald H et års tid, før det lykkedes hendes at købe den og få den til Bornholm. Det skete i august 2012, og hun har siden vundet 11 løb med den på den bornholmske bane.

Blandt Susanne Munks øvrige vinderheste kan nævnes Moreau, Hoff Laungshøj og In Yoy Mind for bare at nævne et par stykker.

– Ja, det har været en dejlig tid. Det er jo altid rart og sjovest at vinde, men jeg kan også sagtens være tilfreds med en fjerdeplads, bare hesten har gjort det godt, betoner Susanne Munk.

Hun flyttede for små tre år sammen med kæresten Michael Larsen ind på en ejendom på Skagelsfaldsvejen i Aakirkeby. Han er 47 år og havde aldrig tidligere interesseret sig for heste, men det er der vendt godt og grundigt om på, efter at han lærte Susanne at kende.

– Det er en herlig sport, både socialt og sportsligt, så nu er jeg også begyndt at træne vores egne heste. Men licens skal jeg ikke have - jeg nøjes med at hjælpe Susanne, fastslår han.

Timberlake er Susanne Munks bedste løbshest i øjeblikket. Foto: Torben Ager

Oprindelig var det Susanne Munks plan at stoppe med travsporten for at par år siden, hvor hun kun var med i en enkelt hest, Kafka D, som hun havde sammen med veninden Winnie Jensen.

Men kærligheden til hestene var for stor.

– Ja, hestene har jo været mine børn, lige siden jeg startede, og dem kan man jo ikke undvære, fastslår hun.

Så hun spurgte Michael, om han ville være med i et par heste, og spurgte samtidig, om han ville hjælpe hende i staldene.

– Han sagde straks ja, og det er jeg ovenud glad for, siger Susanne Munk.

Parret har lige nu de to sejrsheste Timerberlake og Yannie Knick stående hos Pia og Tom Olsen i Aakirkeby.

– Det er bare super, og så er det utroligt dejligt at komme hos Pia og Tom, giver de begge udtryk for.

Susanne Munk og Michael Larsen håber inderligt, at det bliver muligt tidligt at lempe på restriktionerne, sådan at forholdene kan nærme sig det normale for amatørkuskene. Sådan som det var sidste år, så måtte Michael overhovedet ikke være i stalden og hjælpe Susanne, hvilket han naturligvis var ked af, fordi han så også gik glip af noget af det sociale på travbanen.

Løsningen med at hente profesionelle kuske til Bornholm tiltaler dem ikke.

– Jeg har heste for at køre dem selv og vil ikke overlade dem til andre.