Han er vild med natur: 'Grågæs flyver sindssygt flot i flok'

Han er vild med natur: 'Grågæs flyver sindssygt flot i flok'
Camotøj gør en stor forskel på, hvor tæt Mikkel Due kommer på dyrene. Der kan også sættes et camotelt op et sted, hvor man regner med, at et bestemt dyr vil komme forbi. Det er meget kendt indenfor denne fotogenre, at man kan sidde i timer, sågar mange dage, i sådan et telt. Så tisser man i flasker og får noget let mad og sover på jorden, for går man ud bare én gang, kan det skræmme dyrene. Mikkel
| ABONNENT | 19. JAN 2021 • 21:05
| ABONNENT
19. JAN 2021 • 21:05

NATUR

Stære og gæs i Ølene. Foto: Mikkel Due Andersen

Mikkel Due Andersen er vokset op i Mårum, en idyllisk lille landsby i udkanten af Gribskov i Nordsjælland. Naturen virkede som en magnet på lille Mikkel, og tiltrækningen er ikke aftaget, selv om Mikkel i dag er en 42 år gammel familiefar med fast arbejde, kone og børn.

– Naturen trækker hele tiden i mig. Men mest ved solopgang og solnedgang, for der er lyset sjovere, siger Mikkel Due Andersen, der bor i Knudsker sammen med hustruen Rikke, fem sammenbragte børn og fire skildpadder.

Mikkel Due Andersen flyttede til Bornholm for ti år siden. Mange kender ham fra hans arbejde som lærer på Svaneke Friskole, men endnu flere kender hans navn fra Facebook og Instagram.

Alle med interesse for fugle ved præcis, hvem Mikkel Due Andersen er, mens andre, der gentagne gange er stødt på hans billeder på de sociale medier, med statsgaranti har tænkt, hvem er denne fantastiske fotograf?

Jamen han er Mikkel, og han ser hele tiden ud ad vinduerne på sit nyrenoverede hus på toppen af Snorrebakken. Fra han vågner til han går i seng søger blikket efter motiver.


Selvom det ikke var muligt at finde vandstæren, da Bornholms Tidende var på besøg, kunne Mikkel Due Andersen vise billeder, han har fanget fra tidligere ture. Foto: Jacob Jepsen

– Det rigtige lys, det rigtige landskab, de rigtige dyr på jorden, en flok som gør det rigtige på den rigtige måde, remser han hurtigt op.

Når lyset rammer på den rigtige måde, kaster Mikkel Due Andersen alt, hvad han har i hænderne, og løber.

– Også når vi har gæster. Dagen før vores bryllup lagde disen sig på en helt speciel måde over markerne, og så løb jeg afsted med mit kamera.

Naturnørd

Mikkel Due Andersen betegner sig selv en kæmpe naturnørd. Alt levende fascinerer ham, men der er gradsforskelle. Frøer og sommerfugle står øverst på listen. Dernæst kommer fugle. Dels fordi der er mange af dem på Bornholm, dels fordi de bevæger sig i flok og formation.

– Grågæs flyver sindssygt flot i flok. Jeg kan godt lide når det bliver grafisk, siger Mikkel Due Andersen, der følger vejrets udvikling gennem dagen som en seismograf.

Efter ti år på Bornholm har hans hjerne udviklet sin egen algoritme. Han ved, hvordan havet forandrer sig, når vinden skifter retning, han ved, hvornår vandrefalken yngler – og hvor – og han ved, hvor havørnene fouragerer.

– De er svære at komme tæt på. De er vilde på Bornholm, siger han og fortæller om en norsk naturfotograf, der gjorde en havørn tam ved at fodre den, hvorefter han bandt en død fisk fast til en sten på bunden af fjorden og gav sig til at vente.

– Det er snyd, siger Mikkel Due Andersen. Og naturfotografer må ikke snyde.


Mikkel Due Andersen mener, at det man ofte ser i naturbilleder er "trofæ"-billeder. For eksempel en hjort, der står smukt på en eng.  – Det er flotte billeder uden tvivl, men det sværeste er jo at fange noget ekstra udover det. Jeg så engang et billede af en edderkop, som sidder i sit spind. Det er jo umiddelbart et meget smukt billede, men det, der gjorde billedet helt fantastisk var, at der i baggrunden går en bjørn. Det er et øjeblik, der er meget meget sjælden at stå i som fotograf. Det er sådanne billeder, der er unikke. Foto: Jacob Jepsen

Årstidstanken

Mest af alt nyder Mikkel Due Andersen naturens uforudsigelighed indenfor årets rammer. Man ved aldrig, hvad man kommer ud til, men man ved, hvordan lyset skifter i takt med, at afstanden til solen til- og aftager.

– Jeg kan godt lide årstidstanken, naturens almanak, siger Mikkel Due Andersen og fremhæver lyset i Norden som noget helt særligt.

– Det skandinaviske lys er helt specielt i september, hvor skyggerne bliver lange sidst på eftermiddagen. Så samles vadefuglene på Nexø Sydstrand, og så skal jeg af sted.


Skovhornugle på Galløkken. Foto: Mikkel Due Andersen

 

Info

Se flere af Mikkel Due Andersens naturfotos på mikkeldueandersen.com

 

Risebækvandfaldet. Foto: Mikkel Due Andersen