Gruppen bag et sundhedshus forhandler med kommunen om ny grund

Gruppen bag et sundhedshus forhandler med kommunen om ny grund
Den tomme grund ved testcentret i Rønne. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 13. OKT 2021 • 07:56
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
13. OKT 2021 • 07:56

Efter nogle stille måneder i kølvandet på beslutningen om at opgive sundhedshuset på Østre Skole forsøger selskabet bag et tværfagligt sundhedsfællesskab igen at gøre deres drøm til virkelighed.

Drivkræfterne har fundet en byggegrund nær Bornholms Hospital, og om et par uger inviterer bestyrelsen andre sundhedsprofessionelle til et møde om version 2.0 af projektet.

– Vi er stadig en lille kerne: Nogle af lægerne på Paradisvej, Fysioform og Tandlægen.dk. Og nu laver vi en ny åbning med en ny grund og nye muligheder, siger Dorte Westergaard, formand for Rønne Center for Sundhed og Trivsel (RCST).

Selskabet, der samler flere private sundhedsaktører, har den seneste tid holdt møder kommunen om en fremtidig byggegrund nær Bornholms Hospital. Det drejer sig om arealet, hvor regionen i dag driver test- og vaccinationscenter og det store græsområde bag testcentret.

– Der ligger en trekantsformet, 27.000 kvadratmeter stor grund, der er afgrænset af Ullasvej, Galløkkevej og Paradisvej. Det er den, vi er dialog med kommunen om, fortæller Dorte Westergaard.

Hvad skal der til for, at et sundhedshus kan blive en realitet på den grund?

– Det kræver, at vi kan komme frem til en fornuftig kvadratmeterpris, siger Dorte Westergaard.

I december 2020 meddelte selskabet, at de med pensionsselskabet PKA som investor ville lave sundhedshus på den lukkede Østre Skole, og at der var indgået en betinget købsaftale med kommunen.

Udfordringer på Østre

Købstilbuddet blev trukket tilbage før sommerferien, da det viste sig, at etableringsprisen uden kommunens og regionens medvirken ville blive alt for høj – især på grund af udgifterne til nedrivning. Bestyrelsen bag Rønne Center for Sundhed og Trivsel forventer, at et nybyggeri vil gøre sundhedshuset mere rentabelt at opføre.

– Der var for mange udfordringer på Østre Skole. Incitamentet til at være på den grund var, at vi gerne ville have den kommunale tandpleje med, men når vi ikke får det, er der ikke noget belæg for at placere os der, siger RCST’s direktør, tandlæge Camilla Ulrich.

De stigende priser på byggematerialer er et særskilt problem, der kan få indvirkning på udformningen af et sundhedshus, pointerer Camilla Ulrich.

– Vi er nu udfordret af, at der er nogle meget høje byggeudgifter på grund af corona. Det gør det endnu dyrere at gå ud og låne pengene et sted. Vi vil fortsat håbe på, at vi kan nå i mål. Men vi ved det ikke. Der sker meget i verden lige nu, siger tandlæge Camilla Ulrich.

Både hun og formand Dorte Westergaard er tandlæger på klinikken Tandlægen.dk på Christians Plads. Inden for få år skal klinikken flytte til mere tidssvarende bygninger, men forhåbningen er at skabe opbakning til et sundhedshus, der efter initiativtagernes opfattelse kan være med til at løse rekrutteringsproblemerne til sundhedsfagene.

Fælles om moderne udstyr

Ved at være flere under samme tag kan man dele faciliteter og udgifter. Som eksempel nævner Dorte Westergaard digitalt udstyr til telekonsultationer, der kan bruges af lægerne.

Hvis den kommunale tandpleje, der har til huse ved Østre Skole, blev tænkt ind i sundhedshuset, ville det gøre det mere attraktivt at søge arbejde på Bornholm, ikke mindst for yngre tandlæger, påpeger Dorte Westergaard.

– De nyuddannede tandlæger med titlen cand.odont skal have x antal måneder i børnetandplejen og x antal måneder voksentandplejen. Kan man have det i samme hus, støtter man deres videregående uddannelse, og at de kan få det endelige stempel som tandlæger. Og så kunne det være, at man falder så godt til, at man har lyst til at blive, siger formanden.

– Jeg har et helt dokument med fordele, tilføjer hun.

For formand Dorte Westergaard er det vigtigt at slå fast, at planerne om et sundhedshus bestemt ikke er opgivet. Selskabet bag sundhedshuset har et indledt et samarbejde med Kim Christiansen fra Nordbornholms Byggeforretning som potentiel entreprenør, og mødet skal bruges til at klarlægge, hvor mange der er interesseret i at komme med i første fase. Initiativtagerne regner med, at sundhedshuset tidligst om tre år kan tages i brug, hvis alt går vel.

– Der bliver indkaldt til møde den 27. oktober. Det nye år skal handle om at finde ud af, hvem der er med. Så skal der laves en lokalplan. Det tager et lille år – og byggeriet tager 1-2 år.