Gode besøgstal og fint salg: 'Folk havde brug for at komme ud og opleve'

Gode besøgstal og fint salg: 'Folk havde brug for at komme ud og opleve'
Én af de 59 kunstnere man kunne besøge til kunstrunden var Svend Holst-Pedersen, der primært arbejder skulpturelt med glas. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 17. MAJ 2021 • 08:32
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
17. MAJ 2021 • 08:32

KULTUR

Bornholms Kunstrunde, der i kristihimmelfartsferien blev holdt for sjette gang, er slut. Kunstnerne har pakket ned, og mange er efter tre begivenhedsrige dage med masser af besøgende godt trætte.

I følge tovholder Lisbeth Klaustrup tyder de første tilbagemeldinger fra kunstnerne på godt 1000 besøgende og godt 100.000 kroner i salg. Det er tal, som Lisbeth Klaustrup i den grad er tilfreds med.

– I og med at vi var 20 færre kunstnere end sidste år, så synes jeg, resultatet er fint. Tallene er endda med forbehold for, at mange af kunstnerne ikke har meldt deres besøgs- og salgstal ind endnu, så det samlede beløb og omsætning kan sagten være højere, siger hun.

Inden kunstrunden var Lisbeth Klaustrup, der selv er billedkunstner, noget spændt på, hvor mange der ville komme på grund af corona. Sidste år var man nemlig nødsaget til at rykke arrangementet til august, men i år blev det igen holdt på de sædvanlige datoer i kristihimmelfartsferien.

– Jeg mærkede heldigvis, at folk havde brug for at komme ud og opleve noget. Flere sagde, at det var så dejligt at komme rundt til kunstnerne og snakke helt kvit og frit, fortæller hun.

I Lisbeth Klaustrups eget galleri kom der både en del bornholmere, men også mange overfra.

– Jeg havde flere besøgende, som simpelthen var kommet til Bornholm alene af den grund, at de skulle opleve kunstrunden, fortæller Lisbeth Klaustrup.


Lisbeth Klaustrup var tovholder for Bonrholms Kunstrunde for tredje år i træk. Foto: Berit Hvassum 


Næsten på egne ben

Siden Bornholms Kunstrunde blev holdt første gang for seks år siden, er konceptet stadig det samme dog med få ændringer. De første fire gange varede kunstrunden hele fire dage, men da det blev klart, at der ikke kom mange besøgende på hjemrejsedagen om søndagen, blev den skåret fra.

Derudover har en stor spiller – nemlig Destination Bornholm, som i sin tid fik kunstrunden op at køre – mere eller mindre trukket sig fra arrangementet. Med inspiration fra etlignende arrangement i Skåne startede Destination Bornholm projektet op for at udvide sæsonen. Planen var allerede dengang, at de skulle være en fødselshjælper til projektet de første fem år, og derefter skulle arrangementet stå på egne ben.

– Det er så nu, at vi laver en glidende overgang. I år har de (red. Destination Bornholm) stået for tilmelding, fakturering og IT-marketing. Det gør de også næste år, men derefter skal vi betale dem for at gøre arbejdet, forklarer Lisbeth Klaustrup.


Lisbeth Klaustrup er selv billedkunstner og indehaver af galleriet Garlishée, der ligger i Hasle. Foto: Berit Hvassum 


Hun har ikke noget imod, at turistorganisationen snart må trække sig.

– Det er helt fair. Der er jo så mange projekter, der gerne vil op at køre herovre, så selvfølgelig skal de have nogle ressourcer fri, så de kan hjælpe nye i gang, siger hun.

Lisbeth Klaustrup ser nemlig ikke noget problem i, at de skal løfte arrangementet selv.

– Vi er slet ikke nervøse for at skulle stå på egne ben. Vi har spurgt rundt i kunstnergruppen, om de vil være med til et vissionsmøde, så vi fremadrettet måske skal oprette en forening. Der er allerede nogle, som har meldt tilbage, at de gerne vil være med, så vi er meget trygge ved fremtiden, siger hun.