Glæde over grønt udspil: 'Hvis der er penge at hente, skal vi da prøve at få del i det'

Glæde over grønt udspil: 'Hvis der er penge at hente, skal vi da prøve at få del i det'
Lupin og andre proteinrige afgrøder er i høj kurs. Men det tager tid at lægge om, siger formand for ny bornholmsk producentforening. Og der skal både satses på økologisk og konventionelt dyrkede afgrøder. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| 29. MAR 2021 • 06:04

29. MAR 2021 • 06:04

LANDBRUG

Quinoa, kikærter og linser står på menuen hos flere og flere danskere. Derfor har regeringen og dens støttepartier nu afsat 20 millioner kroner over fire år til at støtte projekter om økologiske, plantebaserede fødevarer.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Danmark skal være frontløber

Fødevareminister Rasmus Prehns ambition er, at Danmark i løbet af de kommende år skal blive verdensførende på eksport af plantebaserede fødevarer.

– Hvis Danmark skal indtage en plads som plantebaseret frontløber, er vi nødt til at skabe gode rammer for den plantebaserede fødevareproduktion. De penge, vi nu afsætter, skal hjælpe driftige landmænd med at udvikle, producere og sælge de bedste plantebaserede, økologiske fødevarer, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Øko og konventionelt

Initiativet flugter rigtig godt med intentionerne bag den nyoprettede producentforening Bornholm Foods, hvor 12 lokale landmænd netop er gået sammen om at forfølge en strategi om at dyrke proteinholdige afgrøder til det voksende marked for plantebaserede fødevarer.

Producentforeningens formand Christian Møller Holm, der er landmand og forsøgsleder hos Bornholms Landbrug og Fødevarer, tager godt imod initiativet, men maner samtidig til tålmodighed.

– Vi har kun to landmænd i Bornholm Foods som er økologiske, Pastariget i Svaneke og Vellensbygård i Nylars. Skal vi på banen globalt, så er vi nødt til at have begge dele. Hvis det bliver den kæmpestore succés, som alle taler om, så skal vi både satse økologisk og konventionelt. Ellers kan vi ikke imødekomme efterspørgslen, siger Christian Møller Holm.

Vi vil gerne være pionérer, men

Producentforeningens formand minder om, at produktionen af proteinbaserede fødevarer stadig befinder sig de tidlige faser.

– Det er så nyt, og der er ikke særlig mange erfaringer, slet ikke på Bornholm. Vi vil gerne være pionérer, siger han, men opfordrer samtidig til, at man lader produktionen af plantebaserede fødevarer udvikle sig over tid.

– Flere i foreningen har svineproduktion som hovedindtægtskilde, og de lægger ikke lige det hele om, før man ved hvor stort markedet er, siger Christian Møller Holm.

Han er dog overbevist om, at fødevareministerens udspil vil blive studeret nøje hos Bornholm Foods.

– Selvfølgelig. Hvis der er penge at hente, skal vi da prøve at få del i det.

 


Info

Bornholm Foods bliver i løbet af året leveringsdygtige i linser, sorte og brune kikærter, hvide lupiner og flere andre proteinrige afgrøder.

 


Info

De 20 millioner udmøntes via en særpulje i Fonden for Økologisk Landbrug, som alle kvalificerede ansøgere frit kan søge.