Fredningsnævnet siger nej til plan om byggeri ved kirke

Fredningsnævnet siger nej til plan om byggeri ved kirke
Nyker Menighedsråds ønske for en placering af et menighedshus var på marken her – ser fra denne vinkel fra Ellebyvej ville huset blive placeret et stykke til højre for kirken. Men fredningsnævnet har sagt nej til at give en dispensation til projektet. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 3. JUN 2021 • 09:16
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
3. JUN 2021 • 09:16

KIRKE

Nyker Menighedsråd får ikke dispensation til at bygge et menighedshus på Ellebyvej 1A, sydøst for Ny Kirke.

Den afgørelse har Fredningsnævnet for Bornholm meddelt menighedsrådet, efter at der i maj blev foretaget besigtigelse af området. Det ønskede byggeri på 235 kvadratmeter kræver en dispensation fra fredningen fra 1953 af rundkirkens omgivelser. Bestemmelserne heri fastsætter blandt andet, at "arealerne må ikke bebygges eller beplantes med udsigtsødelæggende beplantning", og "der må i det hele ikke foretages ændringer i den nu bestående tilstand, der kan virke skæmmende eller hindrende for udsigten til eller fra kirken".

Fredningsnævnet lægger i afgørelsen blandt andet vægt på, at udsigten til og fra kirken er begrænset af bevoksning og bebyggelse i alle andre retninger end netop den sydlige (fra Ellebyvej), hvor man ønsker at opføre menighedshuset lidt tilbagetrukket fra Ellebyvej.

"Fredningsnævnet finder, at et byggeri med en placering som ansøgt vil have et i forhold til kirken markant og konkurrerende udtryk og således indebære et stort indgreb i forhold til de hensyn, som fredningen skal varetage", skriver nævnet i afgørelsen, som er enstemmig.

Fredningsnævnet foreslår, at et menighedshus kan placeres i eller som erstatning for præstegårdens udlænger eller på kirkens areal mellem præstegården og Nyker Hovedgade. Menighedsrådet mener imidlertid, at en placering af et menighedshus i eller ved præstegårdens længer er uhensigtsmæssig – blandt andet fordi det vil indebære, at menigheden skal krydste Ellebyvej mellem kirke og menighedshus. Foto: Jens-Erik Larsen


Foreslår anden placering

Fredningsnævnet skriver, at man fuldt ud anerkender kirkens og dens menigheds såvel kirkelige som sociale behov for et menighedshus og bemærker:

"Fredningsnævnet kan efter ansøgning og nærmere skitsering tage stilling til et projekt, der ikke hindrer den fri udsigt til og fra kirken ved en placering på andre af kirkens arealer, hvor udsigten til og fra kirken ikke vil blive berørt, eksempelvis i eller som erstatning for præstegårdens udlænger eller på kirkens areal mellem præstegården og Nyker Hovedgade. En sådan placering vil ikke indebære en større afstand mellem kirke og menighedshus end den ansøgte placering".