Fra budgetforhandlingerne: Udsigt til flere pædagoger og mere tid i ældreplejen

Fra budgetforhandlingerne: Udsigt til flere pædagoger og mere tid i ældreplejen
Koncerndirektør Claus Stensgaard Jensen, Leif Olsen (SF) og Morten Riis (EL) under en pause i budgetforhandlingerne. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 28. AUG 2020 • 12:35
Af:
jakob-marschner
| ABONNENT
28. AUG 2020 • 12:35
KOMMUNEBUDGET

Mere tid til at udføre opgaverne for den enkelte medarbejder i Bornholms ældrepleje ligner fredag middag et af resultaterne i det forlig om næste års kommunebudget, der ventes sidst på eftermiddagen.

Flere forhandlere fortæller, at ældreplejen har fyldt meget i kommunalbestyrelsens budgetseminar, der startede torsdag morgen på Hotel Griffen i Rønne og blev genoptaget samme sted fredag morgen.

Det ser desuden sikkert ud, at regionskommunen vil fortsætte at prøve at løse problemet med mangel på arbejdskraft i ældreplejen ved at blive ved at tilbyde voksenelevløn til nye sosu-elever over 25 år. Her handler det mere om, hvorvidt det seneste års forsøg vil blive fortsat i to år endnu, eller om det vil blive gjort permanent.

En anden mulig måde at løse en del af problemet er ved at gøre det mere attraktivt for ældre ansatte i ældreplejen at blive længere i jobbet, end de selv havde planlagt. Initiativer i den retning har dog ifølge Bornholms Tidendes informationer fyldt mindre i forhandlingerne hidtil.

Flere pædagoger og pædagogmedhjælpere i børnehusene er et andet godt bud på en del af det kommende budgetforligs indhold. Kommunen har ikke kunnet få sikre meldinger på, om staten vil give kommunerne penge til flere voksne i daginstitutionerne.

I den situation har kommunalbestyrelsen under forhandlingerne drøftet selv at sætte penge af til at give de bornholmske børn flere voksne omkring sig i børnehusene.

Flere penge til rengøring er et tredje rigtig godt bud på en del af det endelige budgetforlig. I lyset af corona-pandemien står det alle partierne klart, at der skal mere til – ikke mindre, som fire af embedsværkets spareforslag lagde op til.

Store planer i de store byer

Med store projekter på vej i både Rønne og Nexø har politikerne desuden diskuteret, hvordan man bedst fordele penge mellem et nyt Store Torv i Rønne plus Dams Gård som ny kulturskole – og projektet Nexø Strandpark, som kommunen ifølge investor Knud-Erik Larsen skal sætte penge af til, hvis han skal virkeliggøre de 70 nye boliger, som han har planer om at bygge på den tidligere Nordfiletg-grund.

Her stod Socialdemokratiet, SF og Kristendemokraterne på forhånd et helt andet sted end Venstre og Dansk Folkeparti. S, SF og KD prioriterer Rønne-planen højere end Nexø-projektet. V og DF prioriterer Nexø Strandpark meget højt og ville ifølge deres budgetforslag sket ikke sætte penge af til Store Torv og Dams Gård i Rønne.

Hvor S, SF og KD gik ind til budgetseminaret med et ønske om næste at bruge fem millioner kroner på Store Torv, dernæst 10 millioner i 2022, sætter de tre partier ifølge deres forslag kun 4,5 millioner næste år og fem millioner i 2022 eller 4,5 millioner næste år og dernæst sket ingenting af til Nexø Strandpark.

Her over for står Venstre, der vil realisere Nexø Strandpark hurtigt med 12,5 millioner kroner næste år, dernæst knapt fire millioner året efter – og DF, der vil sætte 10 millioner kroner af til Nexø Strandpark næste år. Og altså ingenting til Store Torv og omegn i Rønne, for begges vedkommende.

Derfor lignede det på forhånd svære forhandlinger om at fordele pengene til at udvikle de to største byer, men flere forhandlere fortæller, at det godt kan ende med "et resultat, som alle er glade for".

Venstre har desuden skilt sig ud fra Socialdemokratiet og de mindre partier bag borgmester Winni Grosbøll (S) med sit ønske om at sætte kommuneskatten ned fra 26,2 procent til 26 procent lige ud, en øvelse der vil koste cirka 15 millioner kroner.

Men hverken S, SF eller Enhedslisten ønsker lavere skat, og også blandt de borgerlige partier står Venstre alene med ønsket. Venstres anden store mærkesag er at sikre Nexø Strandpark solid kommunal finansiering, og flere forhandlere vurderer derfor, at Venstre kan blive det parti, der får sværest ved at gå med i et forlig, der dels ikke vil indeholde lavere skat og måske heller ikke en finansiering af Nexø Strandpark, der står tilstrækkeligt mål med Venstres udspil om 12,5 millioner.

Fredag middag ventede flere forhandlere dog et helt bredt forlig, som alle partier er med i. Med 27,2 millioner kroner i overskud til fri rådighed og et kommunalvalg næste år er dette års budget et af dem, som det for alle partier er ekstra vigtigt at være en del af.

Partiernes udspil peger på, at Socialdemokratiet forholdsvis let kan finde et smallere flertal med SF, Enhedslisten og Kristendemokraterne, der gjorde Winni Grosbøll til borgmester for knapt tre år siden, men ifølge Bornholms Tidendes informationer peger ingenting på, at Socialdemokratiet går efter den mulighed.

– Socialdemokraterne har været mere lydhøre, end jeg havde forventet, siger en forhandler.