Fortsat uvished om ny leverandør: Regionen har bedt SOS International om at teste ved færgeterminalen

Fortsat uvished om ny leverandør: Regionen har bedt SOS International om at teste ved færgeterminalen
Testcentret i Søndermarkshallen lukker i dag, søndag. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| 31. JAN 2021 • 13:02
Jakob Nørmark
Journalist

31. JAN 2021 • 13:02

Coronatest

Lørdag sendte Region Hovedstaden en liste ud med nye stationære hurtigtestcentre. Som forventet stod Bornholm ikke på listen, der i hovedstadsregionentæller ni nye testcentre, som skal drives af SOS International.

Bornholm er dog ikke helt glemt af Region Hovedstaden. I en mail, som regionens presseafdeling efter aftale med akutberedskabet lørdag sendte til de bornholmske regionsrådsmedlemmer, Leila Lindén (S) og Carsten Scheibye (V), bliver det slået fast, at den nye leverandør, SOS International, har modtaget visse krav/ønsker fra regionens administration:

  • "Vi har bedt den nye leverandør af hurtigtest, SOS International, om, at der kommer hurtigtest på Bornholm fra mandag den 1. februar, og derfor forventer vi, at der vil komme mobile testenheder for hurtigtest på øen.
  • Vi har også bedt leverandøren om, at der kommer et pop-up telt med hurtigtest ved bornholmerfærgen i Rønne, så rejsende kan blive testet.
  • Bornholm er tildelt et dagligt antal hurtigtest ud fra kommunens indbyggertal, ligesom alle andre kommuner i Danmark blevet."

Hvor mange hurtigtest?

Denne udmelding beroliger Leila Lindén, som i første omgang var nervøs for, om bornholmerne ville få adgang til hurtigtest, efter Falcks kontrakt udløber 31. januar.

– Det er blevet besluttet, at hver kommune skal have det antal test i forhold til befolkningstallet. Det ligger fuldstændig fast, siger hun til Bornholms Tidende efter at have været i kontakt med regionens ansvarlige direktør.

Da Region Hovedstaden er tildelt 41.000 hurtigtest om dagen, svarer Bornholms andel til 875, hvis indbyggertal er eneste parameter. Om aftalen med SOS International indebærer, at kapaciteten bliver så stor, og om det i så fald allerede vil blive implementeret fra begyndelsen af februar, kunne Bornholms Tidende søndag ikke få svar på hos regionen eller den nye leverandør.

I udbudsmaterialet var kravet om tilstedeværelse på Bornholm ikke specificeret, så det springende punkt er, hvordan SOS International fortolker de efterfølgende henvendelser fra Region Hovedstaden.

'Kan ikke stå uden hurtigtest'

Selv om smittetallene er meget lavere på Bornholm end i resten af hovedstadsområdet, vil der også være bornholmere, som har brug for at blive testet og modtage svar med kort varsel, understreger Leila Lindén. Og specielt i lyset af usikkerheden om, hvilke krav svensk politi kunne finde på at stille rejsende fra Bornholm – om de kunne finde på at stille krav om negative test – har der været et ønske fra de bornholmske politikere om at få hurtigtest til landsdelen.

– Vi kan ikke stå på Bornholm fra på mandag uden at have hurtigtest, siger Leila Lindén.

Uvisheder

Få timer inden SOS International overtager opgaven fra Falck, er der i det hele taget masser af uafklarede spørgsmål. Det er for eksempel uklart, hvordan bornholmerne vil få besked om, hvor mobile testhold fra SOS International befinder sig.

Regionens administration skriver dette til politikerne: "Vi opdaterer løbende regionens hjemmeside med adresser og åbningstider til de teststeder, så borgere kan få en oplysninger om, hvor der er hurtigtest og test med halspodning".

SOS International kan heller ikke bekræfte, at de kommer til at tilbyde hurtigtest allerede fra 1. februar, sådan som Region Hovedstaden forventer.

Det ligger fast, at SOS Internationals tilstedeværelse på Bornholm vil være mobil. Regionen har en målsætning om, at 60 procent af hurtigtestene skal foretages af mobile testhold.