Forskningscenter flytter fra Nexø – og halverer de faste udgifter

Forskningscenter flytter fra Nexø – og halverer de faste udgifter
CRT flytter til oktober ind i Futurae-ejendommen i Hasle. Foto: Anette Vestergaard
| ABONNENT | 20. APR 2021 • 08:00
| ABONNENT
20. APR 2021 • 08:00

ERHVERV

Den 1. oktober 2021 flytter de ti medarbejdere fra Center for Regional- og Turismeforskning, CRT, ind i Futuraes tidligere bygninger på Bymarken i Hasle.

De sidste 25 år har forskningscentret haft adresse på Stenbrudsgården i Nexø, men nu vurderer CRT, at tiden er kommet til at afprøve nye omgivelser.

Det oplyser centrets direktør Anne Thomas i en pressemeddelelse.

Mange gode oplevelser

Udover at en moderne bygning giver store besparelser for både energi og

pengepung, så giver de nye omgivelser også bedre mulighed for åbne

arrangementer og samarbejde på tværs i organisationen.

– Det har været en meget grundig overvejelse i tæt samarbejde med både bestyrelsen, medarbejdere og Sparekassen Bornholms Fond, der har været vores partner gennem flere år. Vi har så mange gode oplevelser på Stenbrudsgården, men tiden er løbet fra at have så høje boligudgifter, når man i stedet kan bruge pengene på lyse hoveder, udtaler Anne Thomas.

Det laver CRT

Center for Regional- og Turismeforskning foretager samfundsøkonomiske analyser

og forskning om og for regioner, kommuner og virksomheder i yderområder og på øer. De ansatte forsker blandt andet i udvikling af lokalmiljøer. Således har

centret i år projekter, der involverer Rø, Nyker, Klemensker, Aarsballe, Østerlars, Østermarie, Vestermarie, Pedersker og Nexø.

En historisk gård

Centret, der tidligere hed Bornholms Forskningscenter, havde 25-års jubilæum i 2020. Det blev etableret som sektorforskningsinstitut som led i udmøntningen af den såkaldte Bornholmerpakke, der med hjælp fra staten blev vedtaget for at styrke den økonomiske udvikling på Bornholm.

Stenbrudsgården og det tilhørende stenbrud, i daglig tale Stenbrudssøen, anses for at være det mest betydningsfulde kulturmiljø fra 1700-tallets Bornholm, og i 2007 blev området udpeget som nationalt industriminde. Området blev i 1992 købt af Kulturarvsstyrelsen, der afhændede hele komplekset igen i 2008 til Sparekassen Bornholms Fond for 3,5 millioner kroner.

Bedre planløsning

Takket være en væsentlig nedsættelse af huslejen har det været muligt for forskningscentret at dække faste udgifter og vedligehold af de historiske bygninger, men med kun ti ansatte fordelt på flere hundrede kvadratmeter kunne man ikke længere retfærdiggøre de høje udgifter, oplyser CRT.

Bymarken 12 er en moderne bygning, som vil halvere CRT's udgifter til el, varme og indvendig vedligehold.

Samtidig har erhvervsejendommens planløsning med lyse, centrale samlingsrum været en væsentlig faktor, da valget faldt på Hasle, lyder det i pressemeddelelsen.

Det har ikke været muligt at indhente en kommentar fra Sparekassen Bornholms Fond.

Stenbrudsgårdens historie

Frederiks Stenbrud med Stenbrudsgården nord for Nexø er det fornemste industriminde og kulturmiljø på Bornholm.

Stenbruddet havde stor betydning for Nexø fra midten af 1700-tallet og frem til lukningen i 1957.

Den daværende fond Statens Bygningsfredningsfond – senere Kulturarvsstyrelsen – erhvervede Stenbrudsgården i 1992, og solgte den efter en gennemgribende istandsættelse i 2007 til Sparekassen Bornholms Fond.

Læs mere om Frederiks Stenbrud på Kulturarv Bornholms hjemmeside.