Forår på landet: Kommunen rådgiver om god gyllestil
Der er forår – og gylle – på vej. Arkivfoto: Berit Hvassum

24. FEB 2021 • 15:42 • AF ANETTE VESTERGAARD • GRATIS

Forår på landet: Kommunen rådgiver om god gyllestil

LANDBRUG

Bornholms Regionskommune er i reglen behjælpelig med det meste af det, der året rundt påvirker samfundet  – det gælder også reglerne for spredning af gylle. 

På kommunens hjemmeside kan man således få indsigt i dels de skrevne, dels de uskrevne regler for spredning af gylle, der, som de fleste ved, er en blanding af husdyrs afføring og urin.

De skrevne regler er ifølge Center for Natur, Miljø og Fritid, at der eksempelvis ikke må sprøjtes i weekender og på helligdage nær byer og sommerhusområder, der må ikke spredes gylle på jord, der er vandmættet, frossen eller dækket af sne, og der skal holdes 20 meters afstand til vandløb og søer over 100 kvadratmeter og kystvand, hvis skråningen ned til søen eller vandløbet har en hældning på mere end seks grader.

Derudover opfordres landmændene til at tage billeder af deres arealer, inden der spredes gylle, da "reglerne efterlader et vist fortolkningsrum".

De uskrevne regler

Så er der de uskrevne regler, af BRK kaldet "god gyllestil". God gyllestil bidrager ifølge kommunen til godt naboskab: Gyllesprederne opfrodres blandt andet til at tage hensyn i trafikken og gøre rent efter sig, at holde ind til siden, hvis der samler sig en hale af biler efter traktoren, samt at sende et gyllevarsel til naboerne om, hvornår man planlægger at sprede gylle.

Det kan være på facebook eller SMS, men en seddel direkte i postkassen er ifølge kommunen også en god og ikke mindst personlig måde at gøre sine naboer opmærksom på, at nu køres der gylle.

Bornholms Regionskommune henstiller afslutningsvis til udvidet nabohensyn i år, hvor flere er hjemme på grund af corona-situationen i Danmark. Ligeledes henstiller Center for Natur, Miljø og Fritid til, at naboerne accepterer, at vi nu går tiden i møde, hvor landbruget har brug for at sprede gylle på markerne til afgrøderne, og at der vil være lugtgener.

FAKTA

Gylle er den mest almindelige form for husdyrgødning. Gylle må som udgangspunkt ikke udbringes i perioden fra høst (dog senest 1. oktober) til 1. februar.
Bornholms Tidende
Nørregade 11-19
DK-3700 Rønne
CVR Nr: 35244115

Tlf.: 5690 3000
E-mail: Redaktionen

Chefredaktion
Nanna Krogh (konstitueret chefredaktør)
nk@bornholmstidende.dk

Direktion
Kim Eland (adm. direktør)

Webmaster: Webmaster

Kontakt
Kontakt os
Abonnementsbetingelser
Cookie og privatlivspolitikHotline
Har du et tip eller hastende
redaktionelle henvendelser uden
for kontortid er du velkommen til at bruge linket her:Tip avisen.

© Copyright 2021 Bornholms Tidende.