Folkemødets direktør: 'Jeg er forsigtig optimist'

Folkemødets direktør: 'Jeg er forsigtig optimist'
Der kommer helt sikkert en eller anden form for folkemøde i Allinge i år, lover Camilla Laudrup, direktør i Foreningen Folkemødet. Arkivfoto: Pelle Rink
| ABONNENT | 11. JAN 2021 • 09:00
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
11. JAN 2021 • 09:00
RESTRIKTIONER

– Regeringens seneste udmeldinger om vaccineplaner og -pas giver os helt klart en forsigtig optimisme.

Sådan siger Camilla Laudrup, direktør i Foreningen Folkemødet, idet hun samtidig konstaterer, at starten på året var ganske nedslående.

– Vores optimisme bygger både på vaccineplanerne og arbejdet med et vaccinepas, men også på muligheden for at benytte lyntest, tilføjer hun.

Tænker du, at I skal bruge en kombination af lyntest og pas i et eventuelt folkemøde? Problemet er vel, at det ikke er et afgrænset område, I arbejder med?

– Vi vil gerne se på alle de mulige redskaber, der overhovedet kan være for at skabe et godt og corona-tilpasset folkemøde også med de nye meldinger fra myndighederne. Og det, vi også må sige, er, at vi skal i dialog med myndighederne om, hvorvidt de her muligheder vil påvirke deres mange coronarestriktioner og -krav. Det er afgørende. Myndighedernes sætter retningslinjerne for, hvordan man skaber et coronatilpasset folkemøde, og dem er vi nødt til at følge.

Eventuelle forsamlingsforbud eksempelvis?

– Ja, og man må også bare sige, at det lige nu er meget lidt information, vi har, og at vi skal fastholde dialogen med myndighederne. Som sagt: Vi er forsigtige optimister, men det er fortsat noget af en rutschebanetur at lave planlægningen, fordi pandemien og restriktionerne er så uforudsigelige, som de er. Myndighederne kan endnu ikke give os de retningslinjer, vi kan arbejde efter i forhold til juni måned, og det er yderst problematisk i forhold til vores planlægning og økonomi.

Genstart af samtalerne

– Det samme gælder for vores medarrangørers og samarbejdspartneres muligheder for at foretage den nødvendige planlægning. Vi har hundredvis af organisationer, der er med til at planlægge folkemødet, og som også har brug for i meget godt tid at få at vide, hvad der er op og ned i forhold til myndighedernes restriktioner. Og det gælder uanset vaccineplanerne, siger Camilla Laudrup.

Hun kan dog love, at der bliver én eller anden form for folkemøde i Allinge i år:

– Der kommer et folkemøde på Bornholm, det er det, vi arbejder på, og vi er i fuld gang med at lave et hovedsceneprogram med partiledertaler, uddeling af dialogprisen og masser af politisk debat, siger hun.

– Og mange organisationer er også i fuld sving med planlægningen, så godt som de nu kan. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at vi som samfund virkelig har brug for at genstarte de demokratiske samtaler med hinanden, og det er Folkemødets opgave at knokle for at understøtte det – også i en coronatid. Men realistisk set skal vi også forholde os til, hvor mange der overhovedet må forsamles til den tid.