Folk valfarter til Sorthat: Hvorfor støder et skib på grund midt om natten?

Folk valfarter til Sorthat: Hvorfor støder et skib på grund midt om natten?
Der snakkes og gættes i Sorthat. Hvad sker der på Beaumaiden? Hvorfor stødte det 88 meter lange fragtskib på grund midt om natten? Foto: Jacob Jepsen
SKIBSTRAFIK | SORTHAT | ABONNENT | 18. OKT 2021 • 10:48
SKIBSTRAFIK | SORTHAT | ABONNENT
18. OKT 2021 • 10:48

Folk stimlede sammen på Sorthat mandag formiddag for at tage Beaumaiden i øjesyn og teorierne var mange


Der er trængsel i Sorthat mandag morgen. Det hollandske fragtskib Beaumaiden ligger stille et par hundrede meter ude, som en strandet hval. Skibet er sort, og selv om vandet er roligt, er situationen både fascinerende og foruroligende. En båd fra kystvagten og en motorbåd fra søredningstjenesten cirkler rundt om Beaumaiden, sandsynligvis for at tage bestik af skaderne. Politiet har allerede været om bord for at afhøre besætningen.

Set fra land er der ingen tegn på liv om bord på det grundstødte skib, men der er uvant stor aktivitet på parkeringspladsen og mellem hytterne i Sorthat.

Det lille fiskermiljø er normalt forbeholdt lokale fritidsfiskere eller folk med lokalkendskab, men i dag har nyheden om det grundstødte fragtskib spredt sig med lynets hast. Klokken er ikke engang 10, men det vrimler med børnefamilier, bedsteforældre med børnebørn på ferie, lokale fra Hasle og Aakirkeby og Rønne, der er kommet til Sorthat i bil og på cykel, da de hørte om det grundstødte skib i morgennyhederne.

De mange teorier luftes

Synet af det hollandske skib sætter tanker i gang på stranden: Hvorfor støder et skib på grund klokken 03.27 om natten?

Der er nok alkohol indblandet, siger en smed, der sammen med sin makker tilbringer kaffepausen oppe i svinget med panoramaudsigt over stranden og Beaumaiden.

Flere af de fremmødte deler teorien om, at der har været alkohol involveret. Eller måske er manden på broen bare faldet i søvn.


Familen Larsen fra Ølstykke var på vej til Rønne, da de hørte om grundstødningen i Sorthat. Og så lagde de lige vejen forbi, for at se hvordan det ser ud, når et stort skib går på grund. Foto: Jacob Jepsen

Alvilda Larsen fra Ølstykke, der er på ferie på Bornholm med sine forældre, hælder til det sidste.

– Manden, der styrede, har nok taget sig en lur, siger hun.

Alvildas mor og far har lidt af en fest med at gætte på hændelsesforløbet forud for grundstødningen.

– Det første man tænker, det er jo, at de har drukket, siger Naja, og korrigerer sig selv:

– Eller røget. Var de ikke fra Holland?

En tilkørende fra Hasle med skibsfaglig baggrund kaster almindeligt uheld ind i kabalen. Beaumaiden kan være grundstødt på grund af et helt banalt motorstop. Eller værre: skibsføreren kan have fået et ildebefindende? Måske endda hjertestop?


Per Rosenlund Lundt fra Helligpeder har hytte i Sorthat. Han har set mange både, store som små, der har fået smadret motoren på Nyker Rev. Foto: Jacob Jepsen


Et skib kan sejle sin egne veje

Per Rosenlund Lundt fra Helligpeder er lidt mere forsigtig med gætterierne. Han har hytte i Sorthat og kender Nyker Rev så godt, som man nu kender et rev, når man har fisket i området i 20 år. Han har selv gået på søfartsskole i Sønderborg tilbage i 60’erne og har sejlet med bornholmske fragtskibe i mange år.

Vandet ud for Sorthat er fuldstændig plastret til med rev, fortæller Per Rosenlund Lundt.

– Selv hvis du skal ud med en lille båd med en langbenet motor, så skal du kende de steder, du skal ud, for ellers har du ødelagt motoren.

Hvorfor går man på grund her midt om natten med et stort fragtskib?

– Det er svært at sige. Uopmærksomhed. Det kan være, de har sejlet på autopilot, der er jo så meget teknik i dag. De trykker bare på en knap og sætter kursen. Sker der så noget, så sejler den jo sine egne veje, siger Per Rosenlund Lundt. Han har set mange skibe, store som små, få smadret skruen på Nyker Rev, hvor havdybden er mellem 1,5 til to meter.

Skroget skal undersøges

De kommende dage skal Beaumaidens skrog undersøges, inden skibet hales flot. Hvis der er gået hul på bunden, kan situationen udvikle sig. Havet er roligt, men ingen kan se, hvad der sker under overfladen. Derfor bliver der nu sendt dykkere ned, for at vurdere skaderne.

Nyker Rev er sammensat af store flade sten. Lige nu ligner det hollandske fragtskib en strandet hval. Men hvis der er gået hul på lastrummene kan situationen udvikle sig i en mere alvorlig retning, påpeger Per Rosenlund Lundt.

– Så får vi jo forurening af kysten og vandet, de sejler jo med gødning. Og der er ikke noget forurening der er godt for havet.

 


Info

Det hollandske fragtskib Beaumaiden var ifølge Bornholms Politi på vej fra Antwerpen i Belgien til Tallinn i Estland, da det natten til mandag stødte på grund ved Sorthat.