Flere uddannelsesaftaler end nogensinde før

Flere uddannelsesaftaler end nogensinde før
Christa Lodahl. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 3. MAR 2021 • 13:14
Af:
Aleksander Klug
| ABONNENT
3. MAR 2021 • 13:14

ERHVERV

De bornholmske erhvervsuddannelser har rundet endnu en milepæl. I 2020 blev der nemlig indgået rekordmange uddannelsesaftaler for elever med bopæl på Bornholm. De 423 aftaler vipper dermed den hidtidige rekord på 419 fra 2019 af pinden.

– Jeg synes, det er sindsygt positivt, for jeg har da siddet og bidt lidt negle over, hvordan mon året ser ud, så har jeg hver måned set efter. Da jeg så april måned, hvor der kun var indgået fem aftaler, tænkte jeg bare shit, ikke? Men så er det jo heldigvis gået i en positiv retning derefter. Det er jo en kæmpe ros til indsatsen mellem kommune, virksomheder og Campus Bornholm, som virkelig løfter i flok og samarbejder om at yde det bedste for Bornholm, siger Klaus Werner, projektkonsulent ved Business Center Bornholm.

– Det er fantastisk, når virksomhederne, kommune og Campus Bornholm i et år, hvor de er presset til det yderste, og hvor mange brancher har været lukket ned, alligevel har formået at blive ved med at indgå uddannelsesaftaler – og endda sikre en stigning i forhold til 2019, som var et rekordår, udtaler Karen Bladt, formand for Business Center Bornholm. Hun ser tallene som et positivt skridt i retning af at kunne imødekomme manglen på faglært arbejdskraft.

Christa Lodahl, erhvervschef for Business Center Bornholm, er også tilfreds med årets resultat.

– Det er godt for virksomhederne, eleverne og i den grad Bornholm. Bornholm har brug for dygtige, faglærte både nu og i fremtiden, og vi skal fortsætte med at have fokus på at sikre faglært arbejdskraft til øen. Heldigvis er aktørerne på tværs af Bornholm gode til at samarbejde omkring emnet.

Vil mangle 70.000 faglærte

De seneste år er antallet af indgåede uddannelsesaftaler for elever med bopæl på Bornholm steget. Udviklingen viser sig særligt indenfor teknologi, byggeri og transport, hvor der i 2020 blev indgået 191 uddannelsesaftaler mod 115 i 2015. Fordelt på køn og alder er der en tydelig uvikling i antallet af mænd, der lander en uddannelsesaftale. Særligt i aldersgruppen 25+ er der sket en positiv udvikling. Det, mener Klaus Werner, er et tegn på, at kommunens indsats for at få voksenlærlinge ud i virksomhederne virker.

Om bare fem år lyder prognosen, at de danske virksomheder vil mangle 70.000 faglærte medarbejdere. Derfor ser virksomhederne sultent på de ungdomsårgange, der lige nu er på vej ud af udskolingen og videre over i en ungdomsuddannelse – men også på dem, der allerede er kommet i gang med en erhvervsuddannelse

Med erfaringerne fra Bornholmermodellen i ryggen lancerer Business Center Bornholm det nye projekt "Faglært er fedt", der er blevet støttet økonomisk af Nordea-fonden, Bornholms Regionskommune og Sparekassen Bornholms Fond. Over de kommende tre år skal der i projektet fokuseres på at mindske det frafald, der stadig er blandt eleverne i praktikforløbet.

Det skal blandt andet ske ved at skabe et større sammenhold lærlingene imellem i form af lærlingeklubber, sådan som man har haft gode erfaringer med det på nogle af Bornholms større virksomheder. Derudover vil den praktikpladsgaranti, der blev indgået som en del af Bornholmermodellen, blive opretholdt for at sikre, at der fortsat er en tryghed i uddannelsesvalget for de unge.





Grafik: Christina Skovmose

 


Indenfor de fire hovedområder fordeler uddannelsesaftalerne sig som følgende

• Fødevarer, jordbrug og oplevelser – er indgået 79 uddannelsesaftaler.

• Kontor, handel og forretningsservice – er indgået 36 uddannelsesaftaler.

• Omsorg, sundhed og pædagogik – er indgået 117 uddannelsesaftaler.

• Teknologi, byggeri og transport – er indgået 191 uddannelsesaftaler.

Tallene er fra uddannelsesstatistik.dk