Flere rejsende med Bornholmerbussen er blevet smidt af efter Øresundsbroen

Flere rejsende med Bornholmerbussen er blevet smidt af efter Øresundsbroen
Bornholmerbussen. Foto: Nanna Krogh
| ABONNENT | 12. JAN 2021 • 12:17
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
12. JAN 2021 • 12:17
GRÆNSELUKNING

– Før vi kører, vil jeg skære det ud i pap. Man skal bo på Bornholm for at komme ind i Sverige, og de er meget strikse.

Sådan lød beskeden fra buschaufføren, da undertegnede i sidste uge rejste med Bornholmerbussen fra København. Ved Øresundsbroens betalingsanlæg skal samtlige passagerer stige ud af busserne, og kan man ikke dokumentere, at man har bopæl på Bornholm eller har andre godkendte grunde til at rejse, risikerer man at blive nægtet indrejse.

Trods advarslen inden afgang og den megen medieomtale om den svenske grænsepolitik og transitreglerne for rejsende mellem København og Bornholm hænder det, at buspassagerer bliver smidt af bussen ved grænsen.

– Det sker næsten dagligt, at de piller en ud – i hvert fald flere gange om ugen, siger Jørgen Andersen, der undrer sig over, at nogle passagerer tilsyneladende ikke har fulgt med i pressen.

Han kan ikke svare på, hvordan passagerer, der tvinges af på den svenske side af Øresundsbroen, kommer retur til Danmark.

Grænsekontrollen har også ført til trafikale forsinkelser, som i et par tilfælde har betydet, at Express 1 måtte vente på busser og biler. Forrige mandag holdt busserne i kø i 35 minutter på Øresundsbroen, da kun to spor var åbne.

– De to første dage holdt vi i kø ved betalingsanlægget, men siden da er det gået bedre. Jeg ved ikke, om de har fået mere mandskab på vagt, siger Jørgen Andersen.

Ved ankomsten til Ystad har der også været forsinkelser, da svensk politi i begyndelsen ikke automatisk tillod, at bornholmere kunne rejse igennem Skåne. Nogle af Bornholmerbussens passagerer måtte forrige mandag morgen – som beskrevet i et debatindlæg i Tidende – ringe til hospitaler i hovedstaden for at overbevise de svenske myndigheder om, at de havde en gyldig grund til at rejse gennem Skåne. Ifølge Jørgen Andersen lader det ikke til, at de svenske politifolk og toldere har fastholdt denne strikse linje, for buspassagererne bliver ikke længere udspurgt i samme grad og skal blot fremvise busbillet og pas eller kørekort samt sygesikringskort.

På Bornholms Passagerforenings Facebook-side understreger foreningens formand, Ann Hartl, at man som bornholmer ikke behøver at overbevise svensk politi om, at man har en specifik grund til at rejse igennem Skåne. Det eneste, man skal dokumentere, er, at man er på gennemrejse – for eksempel i form af en gyldig billet som buspassager eller brobizz-aftale eller pay-by-plate, hvis man kører i bil.