Fjernvarmeanlæg i Pedersker solgt: Ny ejer vil slukke fliskedlen om sommeren

Fjernvarmeanlæg i Pedersker solgt: Ny ejer vil slukke fliskedlen om sommeren
Sådan ser det lille flisanlæg i Pedersker ud. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 10. APR 2021 • 10:28
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
10. APR 2021 • 10:28

Energi

Kjeld Dale har per 1. april købt det lille fjernvarmeanlæg i Pedersker af Ole Kofod. Siden 2017 har Kofods OK Fjernvarme produceret fjernvarme til godt 100 varmekunder i Pedersker.

– Det var Ole, der fik idéen. Han ville gerne trappe ned, og så spurgte han, om jeg ville overtage det, fortæller Kjeld Dale, der som rådgiver i selskabet Dale Energi har været involveret i flere bornholmske fjernvarmeprojekter.

Navneskifte

Dale har oprettet selskabet Pedersker Fjernvarme, som mikroanlægget fremover vil være kendt som.

Vandet i rørene opvarmes ved afbrænding af træflis. Den nye ejer overvejer at installere en central luft-til-vand-varmepumpe, der vil gøre det muligt at slukke kedlen i de fire-fem måneder, hvor varmeforbruget er lavest.

– Det vil være ideelt at kunne slukke fliskedlen om sommeren, siger Kjeld Dale til Bornholms Tidende.

Han peger også på udnyttelsen af overskudsvarme fra Dagli' Brugsens køleanlæg som en alternativ energikilde, der kan føres ind i fjernvarmenettet.

Dale står i øvrigt bag det varmeværksprojekt, som Rønne Vand og Varme (RVV) præsenterede for et par år siden. I Rønne-projektet, som ikke kunne få lokalpolitisk opbakning, skulle også gøre brug af overskudsvarme og varmepumper.

Takster

Prisen på fjernvarme i Pedersker er blandt landets 25 højeste, men taksterne adskiller sig ikke markant fra de øvrige bornholmske anlæg.

I Forsyningstilsynets seneste opgørelse fra 2020 skal en gennemsnitshusstand i Pedersker betale 19.690 kroner om året for varmen, hvilket er 600 kroner mere end hos Bornholms Energi og Forsyning, der driver fjernvarmen i alle andre byer på nær Rønne, og 230 kroner færre end hos RVV.

– Vi lovede, at fjernvarmen skulle være billigere end olie – og det er den blevet – men aldrig, at det skulle være billigere end varmepumper, siger Kjeld Dale om det bornholmske prisniveau.