Et år tidligere end planlagt: Ekstra soldater er på vej til kasernen

Et år tidligere end planlagt: Ekstra soldater er på vej til kasernen
Opklaringsbataljonen bliver udvidet med 30-35 ekstra soldater, som kommer til at indgå i en ny deling i 1. Lette Opklaringseskadron. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 6. JAN 2021 • 20:49
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
6. JAN 2021 • 20:49
FORSVAR

Hæren har givet tilladelse til etableringen af en tredje deling i Opklaringsbataljonens 1. lette opklaringseskadron. Den nye deling starter efter planen den 1. februar, og dermed er 30-35 ekstra soldater på vej til Almegårds Kaserne.

– Der har kun været to delinger i den eskadron, men nu er der en chance for at råde bod på det. Det ligger i forsvarsforliget, at det skulle gennemføres. Det skulle først være gennemført fra næste år, men der er blevet fundet nogle penge i Hæren, så man kunne starte opbygningen fra februar, hvis vi havde forudsætningerne til at gøre det. Det har jeg meddelt, at det har vi. Vi har både den indkvartering, der skal til, vi har de køretøjer, der skal bruges, og vi har befalingsmændene. Så der er ingen grund til at vente, siger chefen for Opklaringsbataljonen, oberstløjtnant Uffe Geckler Pedersen.


Af egen avl

Hvor får I de nye soldater fra?

– Det er sådan set vores egen produktion. Nogle af de soldater, der blev indkaldt til værnepligt i januar sidste år, gik videre og fik den otte måneder lange reaktionsstyrkeuddannelse (HRU), og det er dem, at vi som udgangspunkt har hvervet til den nye deling. De skulle oprindelig være brugt til at gå ind og lukke huller i 1. og 2. eskadron efter dem, der stopper efter udsendelsen til Afghanistan. Men nu prioriterer vi at bygge delingen op, og så vil vi hverve fra gaden i almindelige stillingsannoncer til de stillinger, som bliver ledige. Det er en proces, vi sætter i gang i løbet af de næste par måneder, siger Uffe Geckler Pedersen.

Hvad skal en tredje deling gøre jer i stand til?

– 1. eskadron er øremærket til at indgå i 1. Brigade, og der et stort behov for mere mandskab i det, man kalder ISR-bataljonen, som er en fælles betegnelse for opklaringsenheder. Det giver derudover lidt mere masse i forhold til de opgaver, vi har normalt, dels nationalt med blandt andet Gefion-opgaver, men også i relation til vores engagement internationalt. Det er kun en fordel for os at få lidt mere volumen på kasernen, siger Uffe Geckler Pedersen.

Gefion er betegnelsen for forsvarets støtte til politiet.

Flere soldater på vej

Der kommer endnu flere soldater på Almegårds Kaserne i løbet af et par år, idet det ligger i forsvarsforliget, som løber til og med 2023, at der skal opbygges en tredje eskadron. Det vil sige, at der kommer over 100 soldater mere.

– Der er ikke noget nyt om opbygningen af den tredje eskadron. Der er to år, til vi skal åbne den. Der er nogle ting, der skal smelte sammen planlægningsmæssigt, således at vi har faciliteter til den. Garager, kontorer og den slags. Der skal gerne i den nærmeste fremtid bygges. Så der er også det velkendte indkvarteringsspørgsmål, som gerne skal være afklaret, før folk står her, siger Uffe Geckler Pedersen.