Er du ægte bornholmer?

Er du ægte bornholmer?
Den passionerede lektor Claus Villumsen gennemgår bornholmernes sande ophav. Foto: Kim Caspersen/Bornholms Teater.
ANMELDELSE | BORNHOLM | ABONNENT | 16. OKT 2021 • 09:50
ANMELDELSE | BORNHOLM | ABONNENT
16. OKT 2021 • 09:50

Fængslende og sjov forestilling om ægte bornholmere.

Advarsel: Denne teateranmeldelse er begået af en førder.

Hvad er en ægte bornholmer? Hvorfor er det ofte en del af samtalen, hvor meget eller lidt bornholmske de er? Spørgsmålene er gode og svarerne er næsten lige så mange, som vi er bosiddende på Bornholm.

Rønne Teater forsøger i den kommende tid at give os hjælp til selv at finde svaret med assistance fra overheadprojektor, kasettebånd, diasshow og en god portion humor.

Morten Hauch-Fausbøll som lektor Claus Villumsen foran nordspidsen af Bornholm. Foto: Kim Caspersen/Bornholms Teater.

På teaterets nye scene er der indrettet et klassisk undervisningslokale fra tiden før powerpoint og smart boards. Her kommer vi i skole hos lektor Claus Villumsen, der er hyret ind fra Aalborg Universitet i København til at hjælpe os med at forstå Bornholm og bornholmernes sande natur og ophav.

" Stykket er et imponerende potpourri af overheads, lydoptagelser, noter, dias, kopier, landkort og lektorbøger præsenteret varmt og muntert på en så patosfyldt måde, at man som deltager ikke en eneste gang undervejs får lov at lade tankerne løbe væk fra tavlen. "

Morten Hauch-Fausbøll spiller overbevisende som lektor Claus Villumsen, der hurtigt indtager både rum og hjerter som en klodset og passioneret humanistisk lektor med fløjlsjakke, hængende bukser og en ualmindelig dårlig relation til alt teknisk.

Til tider kan den klodsede falden på halen komedie skygge lidt for stykkets dybere udfordring. Hvem er vi? Er vi et vi? Og kan vi blive flere? Alvoren og humoren går nu flot hånd i hånd ved tavlen, hvor lektor Villumsen beriger deltagerne med fascinerende bornholmerviden kyndigt researchet af Lars Rømer, der har skrevet phd. om antropologiske feltstudier og de underjordiske på Bornholm.

’Klemensket’, den første kendte bornholmer, den bornholmske oprører og folkehelt Max Mols, jobo-tiden og de forskellige beretninger om øens beboere bliver passioneret doceret fra tavlen, hvor fine detaljer om bornholmsk mindreværd og frustrationer let glider ud mellem sidebenene. Her er øens hyppige placering på Danmarkskortet oppe i hjørnet et eksempel.

De tidligere beretninger om bornholmerne fremføres levende foran tavlen. Foto: Kim Caspersen/Bornholms Teater.

Stykket er et imponerende potpourri af overheads, lydoptagelser, noter, dias, kopier, landkort og lektorbøger præsenteret varmt og muntert på en så patosfyldt måde, at man som deltager ikke en eneste gang undervejs får lov at lade tankerne løbe væk fra tavlen.

Hauch-Fausbøll leverer varen flot med uendelig mange bornholmske detaljer og med et stærkt greb i hele salen. Indpakket i munter satire, der til tider tenderer standup komik introducerer han den bornholmske folkesjæl og gæstfrihed til netop bornholmerne. Førdere er mere end velkomne i salen. Og stykket er et spejl, der peger mod alle, der lever på Bornholm.

Jens Svane Boutrup, der selv er førder med 13 års erfaring på Bornholm, har skrevet stykket for netop at skabe fokus på den bornholmske identitet og dens ophav. Hvem ejer den, hvad er den, og hvad skal den mon være.   

Stykket "Bornholmerne" opføres på Rønne Theater den 15., 16., 19., 21., 22. og den 23. oktober samt den 9., 10., 11., 12. og 13. november. Dertil kommer en række lokale forestillinger i blandt andet Svaneke, Østermarie  og hos en række virksomheder, der har booket en særforestilling.

Jens Svane Boutrup, direktør på Rønne Teater og forfatter til stykket, håber, at forestillingen kan blive en evergreen, der kan genopføres med passende mellemrum i det bornholmske teaterliv.

Herfra denne førder er en varm anbefaling til både at lufte lattermuskler og bornholmske tanker i Rønne Teater i den kommende tid.

 

Se også: Teatret løfter sløret for, hvem der er ægte bornholmer