Enhedslisten: Stil alle udvidelser i bero

Enhedslisten: Stil alle udvidelser i bero
Enhedslisten er bekymret for de folkesundhedsmæssige aspekter af svineproduktionen. Arkivfoto
| ABONNENT | 24. APR 2020 • 15:44
Af:
anette-vestergaard
| ABONNENT
24. APR 2020 • 15:44
Bornholms Regionskommune har indkaldt idéer og forslag til hvilke miljøforhold eller andre forhold, der bør undersøges nærmere i behandlingen af en række ansøgninger om udvidelse og/eller ændring af svineproduktionen på en række bedrifter på Bornholm.

Enhedslisten opfordrer nu til, at de folkesundhedsmæssige aspekter af svineproduktionen inddrages i behandlingen af de pågældende undersøgelser.

“Vi ønsker, at koncentration af endotoxiner bliver inddraget som en del af den behandling, der skal igangsættes for de fire førstnævnte ansøgninger, og at Bornholms Regionskommune stiller alle miljøgodkendelser til udvidelse og ændring af svineproduktion i bero, indtil der foreligger svar fra de undersøgelser, som miljøminister Lea Wermelin har igangsat“, hedder det i brevet til Center for Regional Udvikling, IT og Sekretariat.

Wermelin ser på helbredseffekter

Aktuelt gælder det høringerne vedrørende Dalegård ved Hasle, Kirkelunde ved Nyker, Vellensbygård ved Nylars og Ågård ved Pedersker – her udløb fristen den 15. april 2020 – samt høring af forslag til §16a-miljøgodkendelse for Gamlevældegaard ved Melsted og Smørengegård ved Vestermarie.
 

Endotoxin 

er en gruppe af skadelige stoffer, som findes i cellevæggene hos gram-negative bakterier. Når bakterierne dør, går cellevæggen i opløsning og små dele af den kan blive luftbåren.

Endotoxin påvirker vores helbred. Immunsystemet aktiveres for at udskille endotoxin fra blodet, hvilket kan udvikle sig til feber, lavt blodtryk, ildebefindende og allergisk chok, hvis dosis er tilstrækkelig stor

Kilde: Dansk Fjernvarme

 

Miljøminister Lea Wermelin for kort siden igangsat en samlet gennemgang af den eksisterende videnskabelige dokumentation af helbredseffekter af luftforurening relateret til husdyrbrug med henblik på at afdække, om denne dokumentation giver anledning til en ændret regulering på området under danske produktionsvilkår. Denne undersøgelse forventes gennemført i foråret 2020.

Er der en risiko?

Enhedslisten er først og fremmest bekymret for folkesundheden, fremgår det af høringsbrevet til kommunen.

“Konkret har man i hollandske og andre undersøgelser påpeget en sammenhæng mellem koncentrationen af endotoxiner i luften og forskellige luftvejssygdomme i befolkningen. Vi vil gerne understrege, at dette ikke har nogen forbindelse til det igangværende COVID-19 udbrud, men vi mener ikke desto mindre, at det er et væsentligt folkesundhedsmæssigt aspekt, som bør inddrages i vurderingen ikke bare i forhold til ændringer i enkeltbedrifter, men også for at sikre at den samlede miljøpåvirkning i et givent område, i det konkrete tilfælde i forhold til koncentrationen af endotoxiner, ikke udgør en folkesundhedsmæssig risiko“, hedder det afsluttende i brevet, som har viceborgmester Morten Riis som afsender.