En gruppe af bornholmere frygter udrulningen af 5G-master til mobiler

En gruppe af bornholmere frygter udrulningen af 5G-master til mobiler
Lene Jensen, Medha Sector og Koral Wilkinson på Nørrekås i Rønne. De er alle tre med i facebookgruppen "Vi Siger nej til 5G på bornholm". Foto: Jacob Jepsen Lars Dittmann er professor ved Danmarks Tekniske Universitet. Privat foto
| ABONNENT | 30. AUG 2020 • 19:55
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
30. AUG 2020 • 19:55
Telekommunikation

Hvis man står midt på Store Torv i Rønne, kan man bare løfte blikket. Så får man øje på dem, mobilsendemaster over husenes røde tegltage.

Hvad man til gengæld ikke direkte kan se, er den stråling de udsender.

Men hvis man bevæbner sig med et Acoustimeter, som angiveligt kan måle mikrobølger eller elektromagnetiske stråler, kan man konstatere, at dens nål vil vise nogle markante udsving, ligesom den udsender en lidt susende lyd.

Der er noget i luften ...

Dette noget bekymrer Lene Jensen fra Rønne, Medha Sector, Østerlars, og Koral Wilkinson, Rutsker.

Og det bekymrer dem endnu mere, at der nu er nye såkaldte 5G-sendemaster på vej. Forleden kunne man således i medierne læse, at TDC i starten af september åbner for 5G-teknologien, som "er den næste generation af mobilnetværk, som har langt højere hastighed og hurtigere svartider end det nuværende 4G".


I disse tider, hvor konspirationsteorier florerer inden for alverdens emner, skal man passe på, i hvilken skål man lægger sit lod, og for nogle måneder siden skrev Jyllands-Posen eksempelvis følgende:

"Det er ingen grænser for had og løgne på det store world wide web. Især ikke i disse coronatider. Og yndlingsmålet for spredning af misinformation er blevet medstifteren af Microsoft, Bill Gates. Misinformationen omfatter alt fra, at han har skabt covid-19 for at tjene på en vaccine til, at han er medlem af en gruppe, som planlægger at ville indføre et globalt overvågningssystem, skriver New York Times ifølge the Verge.

Dermed har Bill Gates overhalet mobilnetværket 5G, som ellers har ligget i toppen af konspirationsteorierne på nettet omkring spredningen af coronavirus".

Ikke desto mindre har Bornholms Tidende sat de tre oven for nævnte bornholmere stævne på Nørrekås i Rønne, hvor lystbådende ligger i solen og tager sig godt ud med vandet klukkende underneden.

Det sker ud fra devisen, at det virker lidt uklædeligt at have berøringsangst for kontroversielle emner, men lad det blive slået fast straks: Ord vil her være nok af, det bliver til gengæld småt med konklusionerne fra avisens side.

Lene Jensen, hvor stammer din bekymring for mobilstråling fra?

– Min datter skulle på en efterskole på Langeland, hvor jeg opdagede, at der skulle rejses en 5G-mast i forbindelse med nogle forsøg, så jeg søgte lidt oplysninger på internettet om 5G og syntes absolut ikke, det lød særlig rart. Jeg kom ind i en ret stor gruppe her på Bornholm, som hedder "Vi Siger nej til 5G på bornholm", og via den blev jeg opmærksom på links, hvor man kan læse om det.

Gruppen finder man på Facebook, hvor den har 176 medlemmer. Den landsdækkende udgave, "Vi siger nej til 5G i Danmark", har flere end 16.000 medlemmer.
Så kan det godt være, at der står i avisen nu, at der er lavet undersøgelser, men det er teleindustriens og ikke noget, jeg tror på.

Medha Sector

Det biologiske

– Jeg synes, det er vigtigt, man undersøger de ting og er opmærksom på, hvem der står bag de undersøgelser, man kan læse om. Som jeg har opdaget det, så er der mange penge i 5G, og det skal man vide, siger Lene Jensen.

Du mener, at hvis man eksempelvis læser en rapport, som konkluderer, at der ikke er noget farligt ved 5G, så skal man være opmærksom på, hvem der har lavet den?

– Ja, jeg tænker, hvem er det, der står bag undersøgelsen? Det er vigtigt, erfarer jeg, og det hører jeg også fra andre, og det har vakt min bekymring, for man går ikke ind og hører på uvildige forskere. Men der er i hundredevis af dem, der stiger stop-stop-stop, det her skal vi passe på med.

Taler vi specifikt 5G eller også 4G?

– Ja, det var specifikt 5G, men så mødte jeg jo nogle spændende mennesker med en enorm viden, specielt Koral, som sidder her ved bordet, og som ved meget om telemaster, og jeg læste flere links om det biologiske. Hvad er grunden til, at for eksempel Sundhedsstyrelsen ikke skriver noget om problemet i forhold til det biologiske?

Hvad skulle problemet være?

– Rent biologisk, at strålerne går ind og laver noget uro i kroppen. De overstiger niveauet for, hvad man normalt må blive udsat for.

Hvad kan der ske ved det?

– Søvnløshed, hjertekarsygdomme for eksempel. Og børn, som har en meget tynd hjerneskal får dobbelt stråling i forhold til voksne. Der har også været undersøgelser, der har peget på kræft som en risiko.

Hvad kunne du godt ønske dig, der kom til at ske?

– At vi alle sammen tager lidt ansvar og vågner op. Ser på, hvad det er, vi går rundt i. For mig selv handler det også om min med-afhængighed. Jeg har måtte arbejde med min afhængighed af computer og telefon. Det er betyder også meget.

Det kan folk så selv drosle ned for, men handler det ikke også om selve teleindustrien, og at I gerne vil undgå 5G?

– Jo, meget gerne. Master i det hele taget, det er jo slet ikke nødvendigt at have så mange. Jeg forstår slet ikke, hvorfor der skal så mange op, vi har jo fungeret i mange år uden.

Det er vel for at holde mobilerne aktive?

– Jo, men det kan man jo alligevel.

Uden master?

– Jamen, det har noget at gøre med mængden. Vi bliver plastret ind i det, så vi nærmest bevæger os rundt i en mikroovn.

Så I arbejder på at få dem væk?

– Ja, i hvert fald 5G, indskyder Medha Sector.

– Jeg ved ikke med 4G, fordi det jo allerede er der. Men problemet er, at der bare kommer en opgradering – og der kommer sikkert også flere. Allerede nu er også 6G på vej.


Kommer fra USA

Koral Wilkinson:

– Det har været sådan hver gang. Der kom 2G og 3G, men ingen undersøgelser, de blev bare rullet ud. Også 4G og nu 5G og der er ingen undersøgelser. Det bliver bare testet på os. Og som Lene siger, 5G er helt unødvendigt. Vi skal jo bare kunne ringe og se lidt video, vi behøver ikke downloade en hel film på ét sekund eller noget i den stil.

Hvornår blev I to interesseret i det her, Medha og Koral?

– Jeg hørte første gang om 5G for tre år siden, da jeg talte med en som havde en ekskæreste i teleindustrien i Holland, og som fortalte, at de havde testet det, og lige ved siden af var der en mark med nogle køer, siger Medha.

– Og de blev sindssyge, altså, de mistede stedsansen. For halvandet år siden hørte jeg så, at nu ville 5G blive udbredt i hele verden lynhurtigt, og så begyndte jeg at undersøge det og sætte mig ind i det. Det var ret voldsomt, så jeg fik det ret dårligt over at læse om alle de biologiske effekter, og at det ikke er undersøgt. Så kan det godt være, at der står i avisen, at der er lavet undersøgelser, men det er teleindustriens og ikke noget, jeg tror på.

Lene Jensen:

– Der er 250 forskere, der har lavet deres egne undersøgelser og sammen har underskrevet en 5G-appel, som de har sendt til alle regeringer.

Koral Wilkinson:

– Det er ikke helt indviklet at forstå det her med vores grænseværdier, som er blandt de højeste i verden og ikke beskytter mod biologiske effekter. Det er kun den opvarmende effekt, vores grænseværdier baserer sig på. Al uafhængig forskning i forhold til, hvad der sker med vores krop biologisk og i

forhold til planter, dyr og insekter, er helt ignoreret.

Hvornår begyndte du at interesere dig for det?

– Det er nok fem år siden.

Og du har købt et måleapparat?

– Ja, et Acoustimeter, som måler ikke-ioniserende stråling mellem 200 megahertz og 8 gigahertz. Der er også lyd på, siger han og tænder for apparatet, som udsender en lyd, der giver mindelser om kommunkationen mellem Nasas rumskibe og moderstationen på Cape Canaveral Air Force Station. Man regner nærmest med pludselig at høre astronaut Buzz Aldrins stemme ...

– Så man kan høre, hvad ens krop bliver udsat for, siger Koral Wilkinson.

– Det giver en helt anden indsigt med sådan et apparet, her har vi lyden og kan se tallene, som viser strålingen.

Konstant eksponeret

For lidt siden viste han også, hvordan strålingen i forhold til en sendemast i det fjerne bliver mindre, hvis Medha stillede sig imellem. Hendes krop opsugede eller blokerede åbenbart noget af strålingen.

Grænseværdierne er fastsat af myndighederne?

– Ja, men de handler kun om varmepåvirkning, den termiske effekt, og er helt fra 1998 og baserer sig på seks og 20 minutters eksponering, men i dag er vi jo eksponeret 24-7 (døgnet rundt, red.), siger han.

Medha Sector,:

– Den termiske effekt handler om, at man i 1998 varmede et plastikhoved op i seks minutter og satte grænseværdien efter det.

Koral Wilkinson:

– I Sverige taler man om "ehs", electric hyper sensivitet, som er anerkendt som en lidelse, og vi har også en forening i Danmark, og det virker som om flere og flere lider af det i forhold til, da jeg først blev medlem. Vi ser et sygdomsbillede i Danmark med flere og flere mennesker, der mistrivis og har hovedpine, lider af depression og angst, har adhd. Det er steget kraftigt, siden de her teknologier er kommet til. Men det kan selvfølgelig skyldes mange ting, der spiller ind ...

Man siger, vi er stressede i vores hverdag for eksempel?

– Når man kigger på forskningen og de symptomer, de dokumenterer, så er det noget vi ser meget. Jeg har også selv personligt oplevet noget ubehag, så jeg er nok medium sensitiv, vil jeg sige. Men der er folk, der får udslag på kroppen, og når så de kommer væk fra masterne eller ud i skoven, får de det godt. Så de kan slet ikke trives i vores normale samfund, siger Koral Wilkinson.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Ud fra en forsigtighedstilgang anbefaler Sundhedsstyrelsen en række enkle forholdsregler for at reducere eksponeringen fra mobiltelefoner.

Styrelsen slår fast, at mobiltelefoni er den største kilde til eksponering for radio- og mikrobølger og fortsætter:

En mobiltelefon holdt op til øret under samtale giver således anledning til en markant højere eksponering end eksempelvis en WiFi-router. Forskere kan endnu ikke be- eller afkræfte, at eksponeringen fra mobiltelefoner udgør en sundhedsrisiko.
Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du følger disse enkle forholdsregler:

• Brug headset eller håndfri funktion med øresnegl ved samtale, eller brug højtalerfunktionen.

• Brug så vidt muligt sms i stedet for samtale.

• Begræns varigheden af samtaler.

• Sov ikke med telefonen tæt ved hovedet.

• Begræns samtaler under dårlige sende/modtageforhold (kan ses på displayet) og i transportmidler.

• Dæk ikke telefonen til med sølvpapir eller lignende.

• Sammenlign telefoners SAR-værdi. Lavere SAR-værdi medfører lavere eksponering.

• Håndfrit sæt og eksponering:

Ved brug af ledningsbaseret headset vil eksponeringen af hjernen være ca. 10 gange mindre end ved brug af mobiltelefonen direkte ved øret. Ved brug af Bluetooth er den ca. 100 gange mindre.

Ved brug af højttalerfunktion vil eksponeringen typisk være 100-200 gange mindre.

Kilde: sst.dk