Eksperter fra Danmark, Sverige og Tyskland skal kortlægge kabelruter fra energiø

Eksperter fra Danmark, Sverige og Tyskland skal kortlægge kabelruter fra energiø
Rambøll skal kortlægge og anbefale mulige kabelruter fra den kommende energiø ved Bornholm til henholdsvis Danmark og et naboland. Arkivfoto
| 13. APR 2021 • 11:12
Henrik Nielsen
Journalist

13. APR 2021 • 11:12

ENERGI

I december sidste år fortalte Energinet, at forundersøgelserne til energiøerne i Østersøen og Nordsøen snart ville blive indledt. Undersøgelserne skal være færdige inden første halvår i 2024.

Energinet har nu bedt ingeniør-, arkitekt- og rådgivningsvirksomheden Rambøll om at kortlægge og anbefale mulige kabelruter og ilandføringslokationer for eksporten af strøm fra den kommende energiø ved Bornholm til henholdsvis Danmark og et naboland. Det fremgår af Rambølls hjemmeside.

– Opgaven er af stor strategisk betydning, da resultatet vil være med til at danne grundlag for beslutninger vedrørende import og eksport af energi fra den nye energiø, samt hvordan den vedvarende energi fra energiøerne forbindes og integreres med energisystemet på land. Eksporten af energi fra energiøerne vil forbinde lande på kryds og tværs og er vital, når alle europæer skal have grøn energi, siger global divisionsdirektør for miljøkonsekvensvurdering Mikkel Benthien Kristensen hos Rambøll til hjemmesiden.

Det fremgår, at Rambølls lange og brede erfaring med kabelruteplanlægning og miljøforundersøgelser internationalt var blandt begrundelserne for valget af Rambøll. Denne type undersøgelser er komplekse og tværfaglige af natur og løses i samarbejde med mange forskellige specialister. Projektholdet trækker derfor på 15 eksperter fra Rambøll i Danmark, Sverige og Tyskland.

Næste skridt i projektet energiø Bornholm bliver at udføre de miljøforundersøgelser, der skal sikre, at energiøen får så få negative konsekvenser for havmiljøet og naturen som muligt, fortæller Rambøll på sin hjemmeside.