Ekspert: Trump har holdt en vindertale – men han har et problem

Ekspert: Trump har holdt en vindertale – men han har et problem
Arkivfoto
| ABONNENT | 4. NOV 2020 • 11:06
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
4. NOV 2020 • 11:06
VALG I USA

At Mark Herron på forhånd havde gennemskuet udfaldet af det amerikanske valg ville være en overdrivelse af trumpske dimensioner, men han havde dog forudset så meget, som at det ikke gav mening at sidde og følge valghandlingen hele tirsdag nat for at få resultat direkte, når en vinder blev udråbt.

Hvornår dét sker, er der næppe nogen, der ved, her i skrivende stund onsdag formiddag. Der kan komme til at gå dage, ja, uger.

Bornholmske Mark Herron, som har en amerikansk far, valgte da også at gå i seng allerede ved 23-tiden, men stod til gengæld op klokken 4 onsdag morgen for at følge udviklingen.

– Og siden da er det bare blevet mere og mere spændende, siger han, som ser med på dels hjemmesiden realclearpolitics.com, på Fox News, på CNN og ikke mindst på PBS, som svarer til de danske statsfinansierede tv-kanaler, som han også gerne tjekker.

Som omtalt i lørdagsavisen er han ph.d. i retorik fra Københavns Universitet og udgav i august bogen "Præsidentens ord" om amerikanske præsidenters måder at udtrykke sig på.

– For en retoriker er det vanvittigt spændende, at de to kandidater nærmest har skabt en ny minigenre, hvor de er kommet ud og har talt, inden afgørelsen er faldet, siger han.

– Normalt kommer taberen jo ud og erkender, at nu er valget tabt, og vinderen kommer ud og siger, at valghandlingen er afsluttet og takker for sejren, men her er de begge gået ud og har holdt en slags midtvejstale, inden resultatet foreligger. Bidens var nærmest bare et par bemærkninger her ud på morgenen dansk tid, mens Trump nærmest sagde, at han havde vundet.

Hvad er det, Trump gør, når han på den måde erklærer sin sejr?

– Han skaber en ramme for, hvad historien er. Biden manede til ro og sagde, at nu skal vi lige have optalt alle stemmerne, hvor Trump sagde, at valget sådan set var slut.

Han prøver at konkludere?

– Ja, det havde en snert af en vindertale over sig, det han sagde. Men problemet er, at han mangler anerkendelsen fra den anden part til at holde sådan en tale, og det er også derfor, det er så kontroversielt.


Men hvad får han ud af det? Er det ikke sådan, at delstaterne rent faktisk har en måned til at optælle deres stemmer og kan tage det stille og roligt?

– Jo. Men han sagde jo også, at han ville gøre det til et juridisk slagsmål og tage det til højesteret. Det, der skete i 2000 mellem Al Gore og George Bush, var jo, at man var i gang med fintællingen i Florida, men det tog så lang tid, at højesteret mente, at den kunne gå ind og sige, at nu stoppede valghandlingen i Florida, og dermed vandt George Bush. Det er nok noget lignende, Trump håber, han kan få medhold til. Men det ville være endnu vildere denne gang, hvis højesteret gjorde det, fordi det drejer sig om flere stater, og de er ikke lige så tæt på at have optalt deres stemmer. Som alt andet med Trump ville det være at tage noget, som måske er set før, og tage det til nye højder. Så det er hans måde at gamble med hele processen, frem for at acceptere at vente.

Tættere valgkamp

Han har selv udpeget tre af dommerne i højesteret, og i alt har republikanerne udpeget seks af de ni dommere. Det håber han vel også vil spille ind på rettens stillingtagen, hvis det kommer dertil?

– Ja, det er også derfor, det virker lidt for åbenlyst, hvad han har gang i. Han taler om at gå direkte til højesteret, men det er ikke sådan, det fungerer, for man skal igennem nogle andre niveauer, inden sagen kan ende der. Han spiller med lidt for åbne kort, men det har han jo også gjort tidligere. Og i princippet skal dommerne være upartiske.

De skal vel trods alt forholde sig til juridiske paragraffer, og hvis der står i dem, at delstaterne har en måned til optællingen, er det vel sådan?

– Ja. Mit umiddelbare bud er, at republikanerne i givet fald skal komme med beviser på, at der er valgsvindel eller brevstemmer, der er kommet for sent, eller lignende.

Er der noget, der har overrasket dig ved valget denne gang?

– Efter 2016 har alle været forsigtige og kun talt om sandsynligheder, men det er stadig blevet en meget tættere valgkamp end forventet, og det bruger Trump til at sige, at man ikke kan stole på meningsmålingerne, men kun på ham.

Hvad betyder det her for splittelsen i det amerikanske folk?

– Det hjælper jo ikke på situationen. Men det er også de to kandidater i en nøddeskal – at den ene går ud og maner til ro og siger, at nu skal vi følge traditionerne og tælle alle stemmer, og den anden siger, at der foregår svindel på stort plan, og der skal gøres noget med det samme. Det opsummerer meget godt både deres kampagner og deres personligheder, siger Mark Herron.