DF'er om genåbningsplan: 'Det virker som brandslukning'

DF'er om genåbningsplan: 'Det virker som brandslukning'
– I DF ærgrer vi os meget over, at der ikke blev indgået et bredt forlig om genåbning, siger Hans Kristian Skibby. Arkivfoto 
| 24. FEB 2021 • 18:15
Af:
Aleksander Klug

24. FEB 2021 • 18:15

POLITIK

Det er en skuffet erhvervs- og transport ordfører for Dansk Folkeparti, der i dag har sat sig ved tasterne.

– Vi har ofte kritiseret, at de kompensationspakker, der vedtages, bliver vedtaget i sidste øjeblik og mest af alt virker som brandslukning, lyder det fra Hans Kristian Skibby i en mail til Bornholms Tidende.

Han mener, at det var "skuffende lidt", der kom med i regeringens smalle genåbningsplan. Og selv om man i Dansk Folkeparti er glade for, at en delvis genåbning er på vej, så er det langt fra en genåbning, der står til at redde danske virksomheder fra konkurs.

– Vi taler altså om virksomheder, der i forvejen er helt i knæ. Vi taler om brancher, der, fraregnet december og januar, er blevet forskelsbehandlet negativt i forhold til kompensationsbeløb, hvor man kun har fået 23.000 mod 30.000 til lønkompensation til lønmodtagere.

Derfor vil Dansk Folkeparti opfordre til, at der nu tænkes langsigtet og ikke kun til næste udløbsdato, også når det kommer til kompensationspakker.

– Vi taler om brancher, hvor der ofte er tale om enkeltmandsvirksomheder og familievirksomheder, der ofte arbejder ustyrligt mange timer for at holde deres livsdrøm i gang til en timeløn, de fleste ikke tør regne på – og en timeløn, mange danske lønmodtagere ville takke pænt nej til. Vi taler om brancher, hvor konkurserne er i ekstrem vækst. Eksempelvis er der i Aarhus-området sket en eksplosion i konkurser. I januar 2020 var der 27 konkurser i retskredsen. I 2021 er der for samme periode 142 konkurser. Altså nærmest en syvdobling. Det er så alvorligt, som det kan blive!

Hans Kristian Skibby mener, at den genåbningsplan, som regeringen præsenterede onsdag formiddag, er for vigtigt til snævre forlig, og at regeringen ikke åbnede døren, hverken for en politiske dialog eller forhandlinger.

– I DF ærgrer vi os meget over, at der ikke blev indgået et bredt forlig om genåbning. Når vi her har at gøre med noget så vigtigt som Danmarks fremtid og levebrødet for tusindvis af selvstændige og deres familier. Informeret blev vi, men aftalen var 100 procent skrevet på forhånd. Sådan bør et åbent demokratisk folkestyre altså ikke være, lyder det.

 

 

Bornholm slap godt fra konkurser

Selv om coronapandemien unægteligt har påvirket det danske erhvervsliv, klarede virksomheder på Bornholm sig – som tidligere oplyst i Bornholms Tidende – flot gennem det seneste år. Her var antallet af konkurser nemlig hele 54 procent lavere end året før, viser tal fra Danmarks Statistik, som regnskabsprogrammet Dinero har fået adgang til. I alt har 75 kommuner landet over oplevet en nedgang i antallet af konkurser.

– Sidste år var alt andet end en dans på roser for landets erhvervsdrivende, og det gør det kun mere imponerende, at antallet af konkurser faldt så drastisk. Jeg tror, det skyldes en kombination af hjælpepakker, og at mange selvstændige har været dygtige til at omstille deres virksomhed til den nye virkelighed, udtalte Martin Thorborg, der er administrerende direktør i Dinero i forbindelse med udgivelsen af tallene.

Hans Kristian Skibby skriver dog, at man hos Dansk Folkeparti oplever mange borgere, der fortæller, at de med udsigten til længere nedlukning nu vil stå i en ubærlig økonomisk situation.

– Derfor er det bydende nødvendigt, at der fra politisk side arbejdes på langsigtede aftaler, der holder hånden under de berørte erhverv og tusindvis af arbejdspladser, lyder det fra erhvervs- og transportordføreren.