Dette kan du opleve i naturen i påsken

Dette kan du opleve i naturen i påsken
Lærkespore blomstrer samtidig med anemonerne i det tidlige forår. Foto: Søren P. Sillehoved
| ABONNENT | 1. APR 2021 • 10:43
Af:
Søren P. Sillehoved
| ABONNENT
1. APR 2021 • 10:43

NATUR

Denne vinter glemmer vi aldrig, især for corona og lukkede grænser til Sverige med regler og forbud. Der kom sne i februar, meget sne, men otte dage efter var den smeltet og erstattet af årets første forårstegn. De første traner er ankommet til ynglestederne, de mødte ingen krav om virusattest ved grænsekontrollen. Traner kender igen grænser og flyver bare over sø og land, som man sagde engang.


Smukke blå anemoner er et flot syn. Foto: Søren P. Sillehoved


Forårets blomsterflor

Årets første blomster er den blå anemone, som især kan opleves på skrænterne af Pissebækken ved Vang samt Troldeskoven nær Stammershalle.

Derefter kommer den hvide anemone, vorterod, guldstjerne og lidt senere de gule anemoner. Den orkidelignende hulrodet lærkespore blomstrer samtidig med anemonerne og på samme steder. Blomsterne varierer med violette og hvide farver, bladene ligner anemonernes.

Man plejer at sige, at foråret kommer med fem hvide bølger. De første blomstrende træer er altid hvide mirabeller. Derefter følger den hvide slåen, hvide kirsebær, der bliver afløst af den blomstrende hvidtjørn. Når hylden blomstrer, er foråret blevet til sommer.


En flok sexhungrende skrubtudser kæmper om hunnen. Foto: Søren P. Sillehoved

Skrubtudsernes kærlighedsliv

Allerede i marts vandrede de brune springfrøer til deres ynglesteder. Nu kommer turen til skrubtudserne.

Overalt på øen vandrer hunnerne til deres yngledamme, med dem følger alle de sexhungrende hanner. Under turen foregår en kamp om retten, og han klamrer sig ovenpå hende, så hun næsten slæber ham. Nedre i yngledammen danses der brudevals, nogle gange deltager flere hanner. De sorte æg lægges i en lang snor og ligner en sort perlekæde. Senere forvandles de til små brune haletudser med gæller ligesom fisk. Nede i vandet er haletudserne vegetarer og spiser alger. Den dag, halen smides, bliver gællerne til lunger, og den lille haletudse er forvandlet til en skrubtudse, der æder alt levende.

Det store fugletræk

Om foråret foregår der et stort fugletræk på Nordbornholm. Mange fugle undgår havet og følger land, så længe det er muligt.

Det bedste sted at iagttage fugletrækket er ved Hammer Odde Fyr. Tag kikkert med. Hvis vindretningen er fra nordvest, vil mange svenske fugle blive "presset" over havet til Bornholm. Forestillingen begynder ved daggry, stedet har første parket. Først trækker småfugle og duer, og over havet kan der ses store flokke af trækkende sortænder. Måske er det "store edderfugledag," hvor tusindvis af hvide og brune edderfugle trækker forbi odden på vej til ynglestederne. Senere på dagen kommer de store vingefang, rovfuglene, og måske lange kiler af trækkende traner.


Årets første landsvale. Foto: Søren P. Sillehoved

Sommerfugle og fuglesang

Det er en oplevelse, når man ser året første citronsommerfugle. De har overlevet vinteren som voksne og vågner af solens varme og flyver flaksende mod foråret og sommeren. Senere kommer sommerfugle, som har overvintret i pupper og mange andre insekter.

Sidst på vinteren sang musvitten og blåmejsen. I slutningen af marts er der syngende bogfinker og sangdrosler. Bogfinker synger "det – det – det kan jeg si' lige så tit det skal være", sangdroslen nærmest skriger sin sang. Nogle taktfaste "tip-tap- tip – tap" fortæller, at gransangeren er ankommet fra vinterkvarteret i Afrika. Og ude på åbne arealer sidder gulspurven og tæller til syv. Med bornholmsk dialekt kan den tælle til otte.

I forårsskoven er der stemmer overalt. Over de åbne marker ses flokke at stære, måske årets første landsvaler. De har holdt jul og nytår i Sydafrika, så de har haft en lang rejse. På turen fra Afrika til Europa og videre nordpå skal landsvalerne have mad, flyvende insekter. Derfor vil de følge gennemsnitstemperaturen på 10 graders varme.


Mirabeller er årets første træer med hvide blomster. Foto: Søren P. Sillehoved

Piletræer og hasselallergi

Sidst på vinteren havde hasselbusken lange rakler og piletræer små hvide og dunede "gæslinger". Sådan kaldes de inden udspring, men i marts springer de ud med gule blomster, der dufter sødt og lokker forårets humlebier. For mange et yndigt syn, for andre skaber blomsterne allergi, sådan kan naturen også være.

Aldrig har naturen haft så mange besøgende som i denne corona-vinter. Mange så det frosne vandfald ved Pissebækken, eller gik ad den nye gangbro gennem Ekkodalen. Andre besøgte bisonokserne ved Svinemose. Med det rigtige forår skal alle ud i naturen og nyde alle blomsterne, fuglesangen, duftende – og bare det at leve.

God tur.