Det skal være nemmere at bestille tid til vaccination

Det skal være nemmere at bestille tid til vaccination
Sundhedsmyndighederne vil gøre det nemmere at bestille tid til vaccination mod covid-19. Arkivfoto
| 25. MAR 2021 • 10:29
Henrik Nielsen
Journalist

25. MAR 2021 • 10:29

SUNDHED

Der har været mange beretninger om, at det er besværligt at bestille tid til at blive vaccineret mod covid-19. Det skal en bedre balance mellem invitationer, vaccinedoser og bookingtider, en mere brugervenlig hjemmeside og mere hjælp til ældre borgere lave om på.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har drøftet udfordringerne med blandt andet Ældre Sagen, Danske Regioner og KL – Kommunernes Landsforening, og der iværksættes på den baggrund en række nye tiltag, der skal gøre det nemmere for borgerne at få en vaccination.

• En bedre balance mellem invitationer, vaccinedoser og bookingtider skal gøre, at borgerne oplever, at de kan booke tid inden for en rimelig periode.

• Forbedringer af brugervenligheden på vacciner.dk.

• Sårbare ældre får mere hjælp til at blive vaccineret, og vaccinationsindsatsen udvides, så sårbare ældre borgere fremover kan blive vaccineret i eget hjem, hvis de er så syge, at de har vanskeligt ved at transportere sig til et vaccinationssted.

Kæmpe stor operation

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke skal det sikre, at borgerne oplever, at det er let og trygt at blive vaccineret, når de har fået en invitation om vaccination mod covid-19 fra sundhedsmyndighederne.

– Udrulningen af vacciner mod covid-19 er en kæmpe stor operation i vores sundhedsvæsen. Vi vil gerne have, at alle borgere oplever det som trygt og nemt at blive vaccineret. Derfor tager vi nu ved lære af de første erfaringer og forbedrer bookingsystemet, samtidig med at vi sikrer en bedre balance mellem antallet af invitationer og vaccinedoser, siger han i pressemeddelelsen.

Et samlet forløb

Vaccinedoserne skal udnyttes hurtigst muligt, men samtidig skal borgere også have mulighed for at bestille en tid inden for en rimelig periode. Derfor intensiverer Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og regionerne samarbejdet om at sikre en bedre balance mellem antallet af invitationer og tilgængelige vaccinedoser.

I løbet af de næste uger vil der desuden blive gennemført forbedringer af hjemmesiden vacciner.dk, som gør det nemmere og mere overskueligt at bestille tid til vaccination. Det betyder blandt andet, at vacciner.dk fremover vil vise et samlet forløb med første ledige tid til både første og anden vaccination.

Derudover har regionerne øget bemandingen på de regionale telefonlinjer, der hjælper med booking. Kommunerne vil desuden kontakte ældre borgere, der har fået en invitation, men som efter en uge ikke har booket en tid.

Ældre, som ikke ved egen eller andres hjælp kan komme til et vaccinationscenter, kan nu blive vaccineret på et midlertidigt vaccinationssted for eksempel i det lokale sundhedshus.