Det skal du vide, inden du rejser fra og til Bornholm

Det skal du vide, inden du rejser fra og til Bornholm
Sent lørdag eftermiddag udsendte transportministeriet retningslinjerne for rejser fra og til Bornholm fra 1. marts. Arkivfoto: Klaus Holsting
| 28. FEB 2021 • 08:25

28. FEB 2021 • 08:25

Mandag 1. marts udruller regeringen sin genåbningsplan. 

Den indebærer, at Bornholm får lov til at åbne mere op end det øvrige Danmark, mod at der indføres et testregime med krav om, at alle passagerer, der rejser til og fra Bornholm med skib eller luftfartøj lader sig teste maksimalt 72 timer inden afrejse.

Så hvis du for eksempel skal med et fly eller en færge klokken 12 den 15. marts 2021, skal du kunne fremvise en negativ coronatest, der er foretaget efter den 12. marts klokken 12.

Det er naturligvis, for at begrænse smitten, at der i en periode vil være en testmur omkring øen. Det udtaler transportminister Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse: 

- Jeg overbevist om, at både passagerene og transportørerne vil få det til at fungere, selvom det er en ekstra opgave. Vi er på et meget svært sted i pandemien, og derfor er det nødvendigt at holde fast i alle de gode vaner og få testet flere, så genåbningen ikke bliver sat over styr. Derfor vil jeg også opfordre til, at også de, der er undtaget kravet om en test, alligevel tager en test, hvis de kan.

Disse folk er undtaget

Det er dog ikke alle, der behøver lade sig teste, før de rejser fra eller til Bornholm.  Transportministeriet oplyser, at følgende personer er ikke omfattet af testkravet:

  • Personer under 15 år.

  • Personer, der af medicinske årsager ikke bør få foretaget en covid-19-test.

  • Personer, der som følge af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse ikke bør få foretaget en covid-19-test.

  • Personer, der tidligere har været smittet med covid-19 inden for et nærmere bestemt tidsrum.

  • Personer, der rejser til og fra Bornholm i en sygetransport.

  • Personer, der rejser til og fra Christiansø eller Frederiksø.

  • Personer, der rejser med henblik på udførelse af godstransport.

  • Personale, der er i tjeneste på et skib, i en bus eller et luftfartøj, medmindre der er tale om ikke-kommerciel rejse. 

  • Personer, der varetager samfundskritiske funktioner. 

  • Dokumentation for samfundskritisk job

    Angående punktet om en samfundskritisk funktion, så gælder det folk, der er ansat i sundhedssektoren (dog ikke kosmetisk behandling og lignende), politi- og kriminalforsorgen, forsvaretsmyndigheder og beredskabet. 

    Hvis din arbejdsgiver vurderer, at du varetager en samfundskritisk funktion, og hvis du har behov for at rejse til og fra Bornholm i tjenstlig anledning, skal din arbejdsgiver lave en skriftlig dokumentation til dig om, at du varetager en kritisk funktion. Din arbejdsgiver kan for eksempel udskrive et brev, der bekræfter dette forhold. Denne dokumentation skal du medbringe, så du kan vise det ved ombordstigning på færgen eller flyet.

    Hvis du pendler til og fra Bornholm i forbindelse med job, er du som hovedregel omfattet af testkravet. Det er kun dem, der besidder et job, som staten har udpeget som en samfundskritisk funktion, der er undtaget. 

    Begge test-typer gælder

    Testen skal - som sagt - være foretaget inden for 72 timer før den pågældende skibs- eller flyafgang. Man kan anvende både en PCR-test og antigentest til at opfylde kravet. 

    Sådan dokumenterer du en negativ test

    Hele pointen med testmuren er, at du skal kunne fremvise en covid-19-test, der er negativ, der ikke er mere en 72 timer gammel. 

    Derfor skal følgende oplysninger fremgå i den dokumentation, du skal fremvise ved af- og tilrejse til Bornolm: 

    • Dit navn, der skal svare til navnet på dit medbragte pas, kørekort, sundhedskort eller andet offentligt udstedt identitetskort.

    • Tidspunktet for testtagningen.

    • Resultatet af testen.

    Dokumentation for din covid-19-test kan foreligge både i papirformat og elektronisk og på dansk, svensk, norsk, engelsk, tysk, spansk, fransk eller italiensk.

    Tidligere covid-19-smittede 

    Har du tidligere testet positiv for covid-19, er du undtaget for at skulle testes ved rejse til og fra Bornbolm i den kommende periode. 

    Dokumentation er igen nøgleordet. For du skal kunne fremvise dokumentation for en covid-19- test med et positivt testresultat, som er foretaget mindst 14 dage og højst 12 uger inden tidspunktet for den pågældende skibs- eller flyafgang.

    Vaccinerede skal også lade sig teste

    Selvom du er vaccineret er du omfattet af reglerne om test. Det står klart og tydeligt i transportministeriets pressemeddelse. 

    Rejser over Sverige

    Når du rejser til og fra Bornholm via Sverige skal du være opmærksom på både de danske og svenske testkrav, da de ikke er ens.

    Efter de danske regler skal personer fra 15 år kunne vise en negativ covid-19-test, hvorimod de svenske testkrav gælder for personer over 18 år. Der er ligeledes forskel på, hvor gammel den negative covid-19-test må være, hvor de svenske myndigheder kræver, at testen ikke må være ældre end 48 timer.

    Du kan læse mere om de svenske testkrav her.

    I denne udgave er artiklens tredje afsnit ændret til:

    "Så hvis du for eksempel skal med et fly eller en færge klokken 12 den 15. marts 2021, skal du kunne fremvise en negativ coronatest, der er foretaget efter den 12. marts klokken 12".

    I den forrige udgave stod der: "..., der er foretaget ikke senere end den 12. marts klokken 12".