Det går hurtigt på havnen: 'Vi er en del foran tidsplanen'

Det går hurtigt på havnen: 'Vi er en del foran tidsplanen'
Kriegers Flaks 72 møller kan yde 604 megawatt. Det kan dække strømforbruget i 600.000 husstande, eller omtrent hele København, forklarer Bent Rasmussen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 11. MAJ 2021 • 09:12
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
11. MAJ 2021 • 09:12

ENERGI

Den seneste tid er det gået forrygende på Sydhavnen i Rønne. Udskibningen af havvindmøllerne til Kriegers Flak er nemlig et godt stykke foran den oprindelige tidsplan.

– Vi installerer noget hurtigere, end vi fra start havde beregnet. Derfor er vi omkring to uger foran, konstaterer Siemens Gamesas projektleder, Bent Rasmussen.

Han forklarer, at det skyldes flere faktorer, som er gået op i en højere enhed siden projektets første dag.

– Tilbage i februar kom vi i gang en uge før end planlagt. Derudover har vi været ret heldige med vind og bølger, og så er det faktisk lykkedes at sejle ud et par gange, selvom der har været mere vind end håbet. En tredje faktor er, at holdet bag efterhånden er blevet så erfarne, at de nu kan laste skibet i løbet af 20 timer, hvilket er ti timer hurtigere end ved første last, fortæller Bent Rasmussen.

Lad os nu se

Det vil altså sige, at Siemens Gamesas forventede dato for sidste udskibning er torsdag den 10. juni. Bent Rasmussen er dog en smule varsom med at give den eksakte dato, da man skal tage den slags store projekter med et gran salt.

– Det har jo meget med vejret at gøre, og derfor flytter datoerne sig også, som vinden blæser, forklarer han.

Selvom alt går bedre end forventet, og de er langt med planen, skal man ifølge Bent Rasmussen altid have forbehold for, at ting kan gå galt. Og udfordringer har der skam også været nogle af den seneste måneds tid.

– Vi har for eksempel lige ligget to ekstra dage i havnen på grund af olieudslip fra kranen, så vi i stedet blev nødt til at bruge tiden på at vaske skibet rent. Derudover har der været nogle dage med meget blæst, som har gjort, at skibet måtte vente med sin udskibning. Men det er småting. Vi har ikke haft nogle store "showstoppere", siger Bent Rasmussen.

Den største trussel

Siden projektet startede tilbage i februar, har den helt store trussel derimod været covid-19. Til projektets held har medarbejderne stort set været skånet for at blive ramt af virusset, hvilket man kan takke Bornholm for, mener Bent Rasmussen.

– Vi har selvfølgelig sørget for høj kontrol med test og isolation blandt medarbejderne. Men det har også vist sig, at Bornholm har været et godt valg for projektet, da der ikke er så mange indbyggere, og man er relativt isoleret på øen.

Men helt fri for covid-19 har de ikke været. En medarbejder blev i sidste uge testet positiv. Heldigvis nåede man at isolere ham og fem andre medarbejdere, inden de trådte ind på pladsen. Den person, der er testet positiv, er hjemsendt, og de fem andre har alle siddet i isolation på hotellet, men startede arbejdet igen efter to negative tests.

– Sådan noget er til at håndtere. Det er selvfølgelig irriterende, men det sætter ikke som sådan noget på stop.

– Vi tør derimod næsten ikke at tænke tanken om, hvilke konsekvenser det kan have, hvis vi får et større udbrud ude på skibet, siger Bent Rasmussen.


Hver ladning med installationsskibet har plads til 12 vinger, fire tårne og fire naceller ud til havvindmølleparken. I alt skal 72 møller transporteres fra Rønne til Kriegers Flak, hvilket svarer til 18 udskibninger. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen 

Så langt er vi

Jackup-skibet Vole Au Vent anløb Rønne Havn i weekenden, men nu hvor der igen er styr på kranen og olieudslippet, sejlede den fra havnen mandag aften.

– Efter denne udskibning er der kun fire anløb tilbage, fortæller Bent Rasmussen.

Alt i alt er han meget tilfreds med hele processen. Havnen har levet op til forventningerne, og generelt har samarbejdet med øens andre virksomheder fungeret gnidningsfrit. Derudover er man også forud i tidsplanen i forhold til at få havvindmøllerne i drift.

– Lige nu er 52 vindmøller sat op, og 50 af dem er allerede i gang. Om en måneds tid, når alle vindmøller gerne skulle være på plads, går en række test så i gang, forklarer Bent Rasmussen.

Testene handler om, at sikre at vindmøllerne kører fuldstændig, som de skal.

Først er der en 240 timers test, der styres fra commissioning-havnen i Rødvig, hvor specialister sejles ud til parken hver dag. I parallel udføres 500 timer service, der styres fra SGRE/Vattenfall Service, hvor Service Teams sendes ud daglig.

– Det er lidt ligesom, når bilen skal til servicetjek, siger Bent Ramussen.

Hele testdelen af vindmøllerne forventes først at være færdig sidst på sommeren.