Det er ikke sundt bare at sælge

Det er ikke sundt  bare at sælge
- Når man som 56-årig vælger at gå i gang med et generationsskifte, er det fordi man hører efter, hvad ens revisor siger, fortæller Jim Maar fra Midtbornholms Auto. Fotograf Jacob Jepsen
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 16. JAN 2022 • 08:52
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
16. JAN 2022 • 08:52

Jim Maar fra Midtbornholms Auto leder efter en fornuftig mand eller kvinde at generationsskifte med. Vedkommende behøver ikke at have forstand på biler, men godt købmandsskab og ledelseserfaring er en god start, siger den 56-årige ejer.

- Når man som 56-årig vælger at gå i gang med et generationsskifte, er det fordi man hører efter, hvad ens revisor siger. Og han siger, at det tager fem til syv år, inden du finder personen, siger Jim Maar.

Han overtog Midtbornholms Auto på Brovangen i Aakirkeby for 20 år siden. Forud for overtagelsen havde han arbejdet som sælger i virksomheden i to år.

Nu er det hans tur til at give stafetten videre, og indtil videre har han kigget efter en afløser i et år. Nu sætter han tempoet op. Dels fordi han på et tidspunkt gerne vil gå ned i tid. Dels fordi det er vigtigt for ham, at Midtbornholms Auto kommer i de rigtige hænder.

Jeg er ikke ligeglad

Jim Maar står med egne ord i spidsen for et veldrevet firma med plus på bundlinjen, et værksted, der kører som smurt og 15 dedikerede medarbejdere.

– Midtbornholms Auto er en god, gammel, stabil virksomhed. Vi sælger biler, reservedele og værkstedsydelser. Vi er det mest kørende bilmærke på Bornholm, vi forhandler verdens største bilmærke, for en producent, som har visioner langt ind i fremtiden. Toyota opfandt hybrid, nu er de langt fremme med brintmotoren, lyder det fra Jim Maar.

Hvilke forudsætninger skal man have for at blive medejer af Midtbornholms Auto?

– Du behøver ikke at have forstand på biler, men ledelseserfaring er en god ting. Og så skal man være en god sælger. Man skal kunne lægge to og to sammen og tjene fem kroner. Det er godt købmandsskab, siger Jim Maar.

Men hvorfor ikke bare sætte firmaet til salg?

- Jeg tror ikke bare man kan sælge. Det er ikke sundt for virksomheden. Jeg har talt med mennesker som beskæftiger sig med salg af virksomheder, blandt andet Rune Holm og et firma ovrefra. Og de har været med til at sælge en autovirksomhed, hvor den gamle ejer ville ud, og der kom nogle nye ejere ind. Og det er gået galt begge gange.

Hvordan galt?

– Man mister forbindelsen til sine ansatte og til sine kunder. Idégrundlaget for virksomheden forsvinder.

Det lyder som om du sætter virksomheden højere end dig selv?

– 100 procent. Den skal være on going. Der er 15-16 medarbejdere her, som er afhængige af en løn.

Det kan du vel i princippet være ligeglad med, som sælger?

Jim Maar stopper overrasket op.

– Jamen det er jeg ikke ligeglad med. Af flere årsager. For det første har vi en række gode loyale medarbejdere, som har været her i 100 år. For det andet: Hvis man skal ud af sin virksomhed, så tror jeg ikke på, at der kommer nogen med en sum penge, som siger: jeg køber bygninger og virksomhed og det hele. Og jeg er kun 56, så jeg har et har et håb om at lave et glidende generationsskifte, for så har jeg også noget at stå op til om morgenen. Måske bare fem timer hver eller hveranden dag. Bare så man har fingeren på pulsen.

Jim Maar er bevidst om den know how han bringer med sig efter 20 år i spidsen for en virksomhed, som han selv har været med til at præge og udvikle.

– Nogle af de værdier jeg byder ind med, dem kommer jeg til at sætte på spil, for at en anden kan overtage. Så jeg vil gerne have lidt pant i virksomheden, ligesom man i gamle dage havde et sælgerpantebrev, siger han.

Man skal give chancen videre

Midtbornholms Auto er et aktieselskab, men drives i dag som en familievirksomhed, med Jim Maars forældre i bestyrelsen.

Det kan en ny ejer sagtens lave om på, siger han.

– Det kan godt være at en professionel bestyrelse ville have flere visioner og idéer, og kendskab til andre brancher. Det gør man flere steder i landbruget, sætter en professionel bestyrelse ind, siger han.

Man skal ikke kun tænke på guldet til sig selv, lyder de afsluttende ord fra Jim Maar. Man skal sikre sig, at den person der overtager, kommer godt i vej.

– Jeg fik en enestående chance, da jeg fik muligheden for at tage over her. Den chance skal man give videre.