Derfor står bornholmske virksomheder bagerst i køen

Derfor står bornholmske virksomheder bagerst i køen
Maskinfabrikken Ole Almeborg A/S har haft store problemer med at skaffe matierialer til produktionen af deres palleløftere. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 5. JUN 2021 • 07:04
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
5. JUN 2021 • 07:04

ERHVERV

– Det kan koges ned til et ord. Uklarhed.

Sådan siger Peter Bay Kirkegaard, der er seniorchefkonsulent hos Dansk Industri, da han forklarer grunden til de lange leveringstider på råvarer og de store prisstigninger.

Ifølge ham er der tale om et flaskehalsproblem, der ikke bare påvirker virksomheder på Bornholm eller i Danmark, men på verdensplan.

– Det sker i kølvandet på corona, hvor alle har ageret i forhold til, hvordan man troede pandemien ville påvirke efterspørgslen på alle mulige typer af produkter. De forventninger har vist sig at slå fuldstændig fejl, uddyber Peter Bay Kirkegaard.

Flere faktorer

For at forstå helt præcist, hvorfor virksomheder verden over befinder sig midt i en råvaretørke, skal man vide, at der er flere faktorer, der spiller ind.

Først og fremmest vurderede mange, at efterspørgslen ville dale kraftigt på grund af pandemien, hvorfor mange nedskalerede eller helt stoppede produktionen af bestemte råvarer. Især produktionen af stål og elektronik, herunder mikrochips, var noget af det, man satte på stop i længere tid, forklarer Peter Bay Kirkegaard.

Rigtigt nok faldt efterspørgslen den første tid efter pandemiens udbrud, men pludselig tog det en drejning. Som en afledt effekt af hjælpepakker, genåbning, og det, at vi alle har siddet hjemme med god tid til at shoppe løs på nettet, steg efterspørgslen kraftigt igen, og pludselig fik verden travlt med at købe hjem af råvarer. Men eftersom produktionen mange steder var sat i stå, opstod der en forsinkelse i markedet.

– Coronapandemien har altså skabt nogle store forstyrrelser i markedet, som har gjort det svært at forudse, hvor meget man skulle producere, og hvor meget man skulle købe hjem til at servicere, de ordrer man har fået, siger Peter Bay Kirkegaard.

Han forklarer, at den pludselige efterspørgsel har medført en stor usikkerhed, og derfor har mange produktionsvirksomheder verden over, i frygt for ikke at have råvarer nok, bestilt mere end nødvendigt.

– Alle de her virksomheder har altså hamstret til sig af råvarer, hvilket har forstærket hele effekten af problemet, siger han.

Svært at hamle op med

En anden effekt, der i den grad også mærkes hos virksomhederne, er de store prisstigninger. Helt simpelt, forklarer Peter Bay Kirkegaard, at grundet den store efterspørgsel, der er i forhold til det lille udbud af råvarer, er priserne hamret i vejret.

Siden januar har de i Dansk Industri i stigende grad oplevet stærkt bekymrede virksomheder, der har store problemer med at få leveret vigtige komponenter til tiden. Mod slutningen af maj blev der længere mellem de bekymrede henvendelser, men det er ikke et udtryk for, at problemet er løst, mener Peter Bay Kirkegaard. Tværtimod er det snarere et udtryk for, at virksomhederne har erkendt, at sådan er den nye virkelighed.

Ifølge ham er der lange udsigter til, at leveringstiderne er tilbage til det normale.

– Det vil selvfølgelig variere i forhold til, hvilken type råvarer, vi taler om. Men det næste halve år vil der højst sandsynligt stadig være forstyrrelser og forsinkelser, siger Peter Bay Kirkegaard.

Muligvis må de bornholmske virksomheder vente endnu længere. Peter Bay Kirkegaard forklarer, at der lige nu ses en tendens til, at større virksomheder på globalt plan forhandler aftaler på plads med underleverandører, som sikrer dem forrang til råvarerne.

– Det er et kapløb, der er svært at hamle op med for de bornholmske virksomheder. Store, globale virksomheder er mere attraktive at arbejde sammen med, simpelthen fordi de har flere penge at gøre med. Så der kan de bornholmske virksomheder nok risikere at komme bagest i køen, siger Peter Bay Kirkegaard.