Der skal sættes en støjgrænse for projekter på Rønne Havn

Der skal sættes en støjgrænse for projekter på Rønne Havn
Det er støjmålingseksperter fra Eurofins Miljø Luft, der er bestilt til at lave målingerne. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 13. MAJ 2021 • 08:19
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
13. MAJ 2021 • 08:19

MILJØ

Efter klager over larm fra installatioinsskibet Vole au Vent fra flere borgere gik Rønne Havn og Bornholms Regionskommune i slutningen af april i dialog om at få lavet målinger fra skibet, næste gang det lå i havnen.

Siden har jackup-skibet anløbet Rønne Havn to gange, men der er endnu ikke nogle målinger klar. Det fortæller centerchef for natur og miljø, Louise Lyng Bojesen, som påpeger, at der ligger en god forklaring bag.

– Der er blevet lavet nogle målinger, men de kan ikke akkrediteres, hvilket betyder, at vi ikke kan bruge dem i vores videre myndighedsarbejde. Der har den seneste tid været vanskelige vilkår for at måle støjen, da den skal måles på et tidspunkt, hvor vindretningerne er rigtige, siger hun.

Derfor skal Rønne Havn og regionskommunen onsdag holde et møde for at drøfte, hvor længe der kan gå, før man får de rette målinger.

Støjniveau

Målingerne skal ikke kun afgøre, hvor meget installationsskibet må larme, men også danne baggrund for hvad støjgrænsen skal være for fremtidige projekter på havnen.

– Der vil komme andre virksomheder, som skal arbejde på havnen i fremtiden. Ud fra målingerne og en dialog med Rønne Havn skal vi have fastsat, hvilke vilkår der er for støj fremover, så det er nemt og tydeligt for alle, siger Louise Lyng Bojesen.

Hun kan på nuværende tispunkt ikke garantere, hvornår de nye vilkår om støj ligger klar, men at der arbejdes på sagen.

– Det kan godt være en kompliceret sag, for når man arbejder med støj, er der selvfølgelig en øvre grænse, men man arbejder også med intervaller, altså hvor længe og hvornår på døgnet, der må være støj, forklarer hun.

Regionskommunen har løbende været i dialog med borgere, der har klaget over støjen.

Ifølge projektleder fra Siemens Gamesa, Bent Rasmussen, har man fra firmaets side forsøgt at justere hist og her for at dæmpe støjniveauet.

– Man har ændret nogle ting ved motoren, som har reduceret noget af støjen, siger Bent Rasmussen.