'Der er intet, der slår sådan en sommerdag i juli med kø ud af porten'

'Der er intet, der slår sådan en sommerdag i juli med kø ud af porten'
Marie Smed. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 20. APR 2021 • 05:56
| ABONNENT
20. APR 2021 • 05:56

DAGENS NAVN: Marie Smed ville visne, hvis hun skulle sidde og skrive nyhedsbreve på et kontor. Så hun sendte sine fine Gabor-sko til genbrug og blev sildeprinsesse i stedet for.

 

Marie, du har tænkt dig at give den gas i den kommende sæson på Svaneke Røgeri. Hvad skal du lave, helt præcist?

– Jeg skal sørge for, at mine søde kunder får dejlig fisk med hjem og en god oplevelse. Jeg tror ikke, man kan arbejde på et gammelt familierøgeri uden at være passioneret omkring fisk – og mad i det hele taget. Det, at man ved, at en makrelfilet bliver perfekt og blød som smør, når den når stuetemperatur er vigtigt – og at man giver gode tips med videre. Vi spiser tit røget fisk hjemme hos os. Det bliver man aldrig træt af.

Er det noget med at man ikke får sovet så meget i højsæsonen på Bornholm?

– Der er fart over feltet i sæsonen, men man er høj af lykke. Der er intet, der slår sådan en sommerdag i juli med kø ud af porten. Jeg elsker, når der er travlt, og jeg skifter imellem tysk, engelsk, svensk, dansk – og måske lidt polsk og fransk. Det et lykken – så gør det ikke noget, man ikke er så meget derhjemme.

Du har taget en fin akademisk uddannelse. Hvad var det for en, og hvad var planen med det?

– Jeg har en kandidatgrad i interpersonel kommunikation fra Aalborg Universitet, men jeg blev færdig lige midt i krisen. Der var ikke rigtig nogen job at få. Og selv om jeg elsker at trylle med ord, gik det op for mig, at jeg er sådan en, der har brug for rigtig meget kundekontakt hver dag – jeg ville simpelthen visne, hvis jeg skulle sidde og skrive nyhedsbreve på et lille kontor. Så jeg sendte mine fine Gabor-sko og det pæne sorte tøj til genbrug og blev sildeprinsesse i stedet for.

Hvad fik dig til at flytte tilbage til Bornholm og arbejde på røgeri?

– Jeg ville hjem til min familie og slå rødder. Jeg var en af dem, der græd, så tårerne piskede, når båden sejlede ud af Rønne Havn med mig om bord. Jeg føler mig hel her. Jeg har boet ude på landet tæt på Rønne og hver morgen tog jeg bussen til Aakirkeby og gik i skole. Der kunne jeg gå over og besøge min mormor og morfar efter skole – det var alletiders. Ti år i Nordjylland var helt fint, men det er her jeg hører til, og det er her mine børn skal vokse op.

Hvad gør det ved dig at være tilbage på fødeøen?

– Det giver tryghed og et tæt familieliv med alle generationer. Jeg glemmer aldrig den første morgen, efter vi havde overtaget vores hus – den der følelse af at gå ud på sit eget græs i bare tæer. Det er så skønt, at det er ens eget. Det, at ens børn kan gå i skole på fire minutter. At vi på max ti minutter kan være ude i naturen. Jeg har brug for at være tæt på havet for at være lykkelig.

Føler du, at du har spildt tiden på at tage en uddannelse, eller hvad tænker du om det?

– Jeg synes, jeg bruger min uddannelse hver dag på jobbet. Og det er aldrig spild af tid at dygtiggøre sig. Jeg er sikker på, at min chef er enig. Jeg brænder for god kundeservice og elsker mit møde med hundredvis af glade mennesker hver dag – jeg er glad, når jeg går hjem og glad, når jeg møder ind.

Når du kigger på din generation, er der så flere der gør sig de samme overvejelser som dig?

– Det er jeg helt sikker på. Det handler om det nære. Jeg bliver aldrig minimalist, som mange i min generation er, men jeg har lært hvad der er vigtigt her i livet. Kærlighed, et dejligt sted at bo, god mad, glade børn, at hoppe i Østersøen mens solen står op og en stak lækker skønlitteratur – mere skal der ikke til.

 


Marie Smed

Alder: 37 år.

Civilstatus: kæreste med Tim.

Bopæl: Nexø.

Uddannelse: kandidat i interpersonel kommunikation.

Fritidsinteresser: Helårsbader i Snogebæk, læser en masse bøger, tryller i køkkenet, elsker instagram og lange gåture.