Der er behov for en lavere pris: Her kan nyt sundhedshus blive placeret

Der er behov for en lavere pris: Her kan nyt sundhedshus blive placeret
Tandlæge Dorte Westergaard har overtaget formandsposten for Rønne Center for Sundhed og Trivsel, der arbejder for etableringen af et tværfagligt sundhedshus. I bestyrelsen sidder også fysioterapeuter og en speciallæge. Arkivfoto: Jacob Jepsen
SUNDHED | RØNNE | ABONNENT | 14. OKT 2021 • 07:30
Jakob Nørmark
Journalist
SUNDHED | RØNNE | ABONNENT
14. OKT 2021 • 07:30

Fortalere for sundhedshus har brug for en lavere kvadratmeterpris, end det var muligt på Østre Skole, hvis byggeriet over for hospitalet skal blive til virkelighed.


Efter nogle stille måneder i kølvandet på beslutningen om at opgive sundhedshuset på Østre Skole forsøger selskabet bag et tværfagligt sundhedsfællesskab igen at gøre deres drøm til virkelighed.

Drivkræfterne har fundet en byggegrund nær Bornholms Hospital, og om et par uger inviterer bestyrelsen andre sundhedsprofessionelle til et møde om version 2.0 af projektet.

– Vi er stadig en lille kerne: Nogle af lægerne på Paradisvej, Fysioform og Tandlægen.dk. Og nu laver vi en ny åbning med en ny grund og nye muligheder, siger Dorte Westergaard, formand for Rønne Center for Sundhed og Trivsel (RCST).

Selskabet, der samler flere private sundhedsaktører, har den seneste tid holdt møder kommunen om en fremtidig byggegrund nær Bornholms Hospital. Det drejer sig om arealet, hvor regionen i dag driver test- og vaccinationscenter og det store græsområde bag testcentret.

– Der ligger en trekantsformet, 27.000 kvadratmeter stor grund, der er afgrænset af Ullasvej, Galløkkevej og Paradisvej. Det er den, vi er dialog med kommunen om, fortæller Dorte Westergaard.

Hvad skal der til for, at et sundhedshus kan blive en realitet på den grund?

– Det kræver, at vi kan komme frem til en fornuftig kvadratmeterpris, siger Dorte Westergaard.

I december 2020 meddelte selskabet, at de med pensionsselskabet PKA som investor ville lave sundhedshus på den lukkede Østre Skole, og at der var indgået en betinget købsaftale med kommunen.


Det er på denne store, kommunalt ejede grund, hvor der i coronaperioden har været pcr-testcenter og vaccinationscenter, at Rønne Center for Sundhed og Trivsel ønsker at bygge et sundhedshus. Arkivfoto: Berit Hvassum

Udfordringer på Østre

Købstilbuddet blev trukket tilbage før sommerferien, da det viste sig, at etableringsprisen uden kommunens og regionens medvirken ville blive alt for høj – især på grund af udgifterne til nedrivning. Bestyrelsen bag Rønne Center for Sundhed og Trivsel forventer, at et nybyggeri vil gøre sundhedshuset mere rentabelt at opføre.

– Der var for mange udfordringer på Østre Skole. Incitamentet til at være på den grund var, at vi gerne ville have den kommunale tandpleje med, men når vi ikke får det, er der ikke noget belæg for at placere os der, siger RCST’s direktør, tandlæge Camilla Ulrich.

De stigende priser på byggematerialer er et særskilt problem, der kan få indvirkning på udformningen af et sundhedshus, pointerer Camilla Ulrich.

– Vi er nu udfordret af, at der er nogle meget høje byggeudgifter på grund af corona. Det gør det endnu dyrere at gå ud og låne pengene et sted. Vi vil fortsat håbe på, at vi kan nå i mål. Men vi ved det ikke. Der sker meget i verden lige nu, siger tandlæge Camilla Ulrich.

Både hun og formand Dorte Westergaard er tandlæger på klinikken Tandlægen.dk på Christians Plads. Inden for få år skal klinikken flytte til mere tidssvarende bygninger, men forhåbningen er at skabe opbakning til et sundhedshus, der efter initiativtagernes opfattelse kan være med til at løse rekrutteringsproblemerne til sundhedsfagene.

Fælles om moderne udstyr

Ved at være flere under samme tag kan man dele faciliteter og udgifter. Som eksempel nævner Dorte Westergaard digitalt udstyr til telekonsultationer, der kan bruges af lægerne.

Hvis den kommunale tandpleje, der har til huse ved Østre Skole, blev tænkt ind i sundhedshuset, ville det gøre det mere attraktivt at søge arbejde på Bornholm, ikke mindst for yngre tandlæger, påpeger Dorte Westergaard.

– De nyuddannede tandlæger med titlen cand.odont skal have x antal måneder i børnetandplejen og x antal måneder voksentandplejen. Kan man have det i samme hus, støtter man deres videregående uddannelse, og at de kan få det endelige stempel som tandlæger. Og så kunne det være, at man falder så godt til, at man har lyst til at blive, siger formanden.

– Jeg har et helt dokument med fordele, tilføjer hun.

For formand Dorte Westergaard er det vigtigt at slå fast, at planerne om et sundhedshus bestemt ikke er opgivet. Selskabet bag sundhedshuset har et indledt et samarbejde med Kim Christiansen fra Nordbornholms Byggeforretning som potentiel entreprenør, og mødet skal bruges til at klarlægge, hvor mange der er interesseret i at komme med i første fase. Initiativtagerne regner med, at sundhedshuset tidligst om tre år kan tages i brug, hvis alt går vel.

– Der bliver indkaldt til møde den 27. oktober. Det nye år skal handle om at finde ud af, hvem der er med. Så skal der laves en lokalplan. Det tager et lille år – og byggeriet tager 1-2 år.

 


De er skuffede over kommunen, men har ikke tid til at vente længere

Skuffelsen over, at kommunen ikke mere aktivt har støttet dannelsen et sundhedshus, har ikke lagt sig endnu hos initiativtagerne til projektet. Både administrativt og politisk har Rønne Center for Sundhed og Trivsel mødt modstand, og før sommerferien valgte Socialdemokratiet og partierne bag Thomas Thors at sige nej tak til at indgå et forpligtende samarbejde omkring sundhedshuset.

– Vi er ikke så heldige at have sådan en kommune, som de har forskellige steder i Jylland, hvor kommunen går ind og opfører et hus, der kan huse både kommunale, regionale og private, siger tandlæge Camilla Ulrich, der er direktør Rønne Center for Sundhed og Trivsel.

Hun mener, at sundhedshuset og tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft til sundhedsfagene bør blive debatteret i valgkampen.

– Der ligger da en del vælgere i, at man nytænker projektet, og at man fra kommunens side bruger nogle millioner på at lave et sundhedshus – eller sundhedshuse – på øen i stedet for at bruge rigtig mange millioner på at flytte et rådhus, siger hun og betegner den manglende prioritering af sundhedshuset som ”uvisionært”.

Med offentlig opbakning i ryggen ville et sundhedshus blive billigere at opføre, ligesom et bredere samarbejde ville kunne skabe flere muligheder for at tiltrække fondsstøtte.

– Når det kun er os private, kan vi ikke søge fonde med et almennyttigt formål, forklarer formand Dorte Westergaard.

Regionskommunen ville kunne have søgt om medfinansiering fra en statslig pulje til sundheds- og lægehuse. Et nyt lægehus i nordjyske Hirtshals, hvor der også er store rekrutteringsvanskeligheder, er netop blevet finansieret med 9,5 mio. kroner fra Sundheds- og Ældreministeriet, mens Hjørring Kommune bidrog med 4,5 mio. kr. og byggegrunden. Sådan en model havde Rønne Center for Sundhed og Trivsel gerne set efterlignet i Rønne.


Østre Skole var reserveret til sundhedshus fra december sidste år, men ud på foråret indså initiativtagerne, at projektet ikke kunne løbe rundt økonomisk på grund af omkostningerne til renovering og nedrivning. Arkivfoto: Berit Hvassum

Hverken kommunen eller Region Hovedstaden har ønsket at påtage sig en aktiv rolle, selv om drivkræfterne bag projektet påpeger, at et sundhedshus ville bidrage til udfordringen med at trække læger, tandlæger, psykologer og andre sundhedsspecialister til Bornholm.

– Det er klart, at alt ville stå stærkere, hvis både Region Hovedstaden og kommunen var gået med i projektet. Men det syntes de ikke, at de havde midler til eller lyst til at prioritere det. Jeg synes jo ikke, at man har råd til at lade være. Hvis man gerne vil have tilflyttere og vækst, skal man tilbyde tilflytterne både læger og tandlæger, siger formand Dorte Westergaard.

Er I afhængige af regionens og kommunens engagement?

– Vi er ikke afhængige af kommunen og regionen, men det havde været en stor hjælp, så man ligesom i Hirtshals kunne få en fornuftig kvadratmeterpris. Selvfølgelig havde det været til gavn for dannelsen af et nyt sundhedshus, hvis kommunen og regionen var gået ind i det, siger Dorte Westergaard, der ikke ser nogen tegn på et kursskifte hos de offentlige instanser.

– Vi må se i øjnene, at kommunen og regionen har sagt nej til at gå ind i projektet.

Der kommer jo snart en ny kommunalbestyrelse. Vil I sætte jeres lid til den?

– Det kan vi altså ikke vente på. Den politiske proces bliver for lang. Nu skal vi i gang.

 


Sådan stemte de

I juni fremsatte René Danielsson (DF) et forslag om, at kommunalbestyrelsen over for Rønne Center for Sundhed og Trivsel skulle tilkendegive, at regionskommunen ”som kommune og myndighed er klar til at indgå i et forpligtende samarbejde”. Dansk Folkepartis forslag indebar også, at den kommunale administration skulle udfærdige et overblik til politikerne med tre forslag til, hvordan kommunalbestyrelsen kunne understøtte opførelsen af det nye sundhedstilbud i Rønne.

På kommunalbestyrelsesmødet 24. juni 2021 blev dette forslag nedstemt. Imod var Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Kristendemokraterne. Dansk Folkeparti, Bornholmerlisten og Venstre stemte for.