Den sidste bornholmske mink aflives på søndag

Den sidste bornholmske mink aflives på søndag
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 12. NOV 2020 • 09:40
Af:
anette-vestergaard
| ABONNENT
12. NOV 2020 • 09:40
LANDBRUG

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har ifølge Jyllands-Posten i TV Midtvest tirsdag aften åbnet for, at nogle avlsmink ikke nødvendigvis skal aflives. Det er lodret imod tidligere meldinger fra ministeren og statsministeren.

Onsdag i sidste uge fortalte regeringen, at det var besluttet, at alle mink skulle slås ned, efter at mutationer af covid-19 havde spredt sig fra dyr til mennesker.

På Bornholm kommer udmeldingen fra fødevareministeren lidt sent.

– Nogen er færdige med at aflive i dag, vi er færdige i morgen her på Pilegård. Den sidste bliver færdig på søndag, siger Erik Pedersen, formand for de bornholmske minkavlere.

Det kan ikke betale sig

Trods manglende lovhjemmel til at slå mink ned uden for smittezoner har minkavlere over hele landet fulgt regeringens anvisning om at alle mink skulle aflives. Men nu bliver den altså modereret. Der vil ifølge ministeren blive tale om en "lille gruppe" avlsdyr. Ifølge Ritzaus oplysninger omkring 56.000, der på sigt kan bruges til at genopbygge den genetiske stamme.

Den udmelding rammer heller ikke helt rent hos de bornholmske minkavlere.

– 56.000 dyr er alt for lidt. Så skal man holde gang i fodercentral og alt muligt, det kan slet ikke betale sig, siger Erik Pedersen. Han har selv 50 mink tilbage på Pilegård, som aflives i morgen, fredag.

Skaber unødig usikkerhed

Han mener i det hele taget, at regeringens håndtering af sagen skaber unødvendig usikkerhed i minkbranchen.

– Jeg synes, det er useriøst at begynde at tale om at beholde avlsdyr nu. Minkavlerne ligger allerede fladt ned, og nu giver man dem et lille håb. De kan ligeså godt lade være med det pis, siger Erik Pedersen.

I sidste uge meldte Fødevarestyrelsen ud, at alle mink skulle være aflivet mandag den 16. november. I dag er Erik Pedersen i tvivl om, om den dato stadig er gældende.

– Vi ved ikke hvad der sker på mandag. Men vi er færdige, siger han.

Minkavlerne på Bornholm afventer nu regeringens beslutning vedrørende erstatning for dyr, ejendom og tabt indtjening.
 

På auktion

Efter aflivning fryses minkene ned. Derefter skal dyrene flås og skindene tørres, inden de sendes på auktion.