Den er fuld af fejl, siger ven til drabsoffer om artikel i The New York Times

Den er fuld af fejl, siger ven til drabsoffer om artikel i The New York Times
Efter drabet har de efterladte lagt blomster ved bålhytten i Nordskoven. Foto: Holger Larsen
| ABONNENT | 2. JUL 2020 • 11:54
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
2. JUL 2020 • 11:54
DRABSSAG

Den amerikanske avis New York Times publicerede tirsdag en længere artikel om drabet på den bornholmske mand, der har en mor med tanzaniansk baggrund og en dansk far.

Men artiklen er fejlbehæftet, mener en af personerne, der omtales i artiklen – Tobias Krähmer, der er nær ven til den afdøde mand.

– Den er fordrejet, og flere oplysninger er ukorrekte, siger han til Bornholms Tidende, som han ringede op onsdag formiddag.

Tobias Krähmer bliver citeret i artiklen for udtalelser givet til TV2/Bornholm. Han er fortørnet over, at New York Times ikke har kontaktet ham, når han nævnes med navn og mistænkeliggøres i artiklen.

– Jeg har kontaktet journalisten og ønsker en forklaring på, hvorfor jeg ikke er blevet spurgt – især når artiklen er fuld af fejl.

Det er blandt andet dette afsnit, Tobias Krähmer finder urimeligt.

"En anden ven af familien, Tobias Krähmer, fortalte lokale medier, at han ikke mener, at drabet var racemotiveret. Men aktivister siger, at hr. Krähmer, som er hvid, i fredags rev et Black Lives Matter-banner ned uden for Bornholms retsbygning".

En faktuel fejl er, at banneret ikke hang foran retsbygningen, men på den lille sommerscene på torvet, påpeger Tobias Krähmer. Han pillede banneret ned og tog det med, fordi han fandt det respektløst at sætte det op, da han ikke føler, at det havde noget med drabsofferet og hans tankegang at gøre.

Han overvejer, om historien skal have et retsligt efterspil.

 
Politiet har hele tiden udtalt, at de kender til et andet motiv, men efterforsker bredt

 

Bornholms Tidendes chefredaktør, Øjvind Hesselager, vurderer, at den amerikanske avis strammer faktuelle oplysninger i teksten.

– De skriver, at politiet insisterer på, at det ikke handler om racisme. Det har Bornholms Politi ikke sagt. De har hele tiden udtalt, at de kender til et andet motiv, men efterforsker bredt. Det ville være helt sensationelt, hvis politiet rent faktisk insisterede på, at der ikke var tale om racisme, siger Øjvind Hesselager, der påpeger, at New York Times burde have kontaktet Tobias Krähmer og forelagt ham den underliggende kritik.

Øjvind Hesselager påpeger desuden, at det også burde være oplyst i artiklen, at den yngste brødrene gennem sin advokat har afvist at have racistiske sympatier.

Efter henvendelsen fra Tobias Krähmer har Bornholms Tidende kontaktet Daniel Villaindulu – den eneste kilde med lokalt kendskab der udtaler sig i artiklen – for at spørge, om han kan stå inde for sine udtalelser. Det kan han godt, fastslår han, for han fik lejlighed til at justere nogle stramninger, inden historien blev offentliggjort.

 
Børnene i de afrikanske familier på Bornholm har haft et forhold som fætre og kusiner

 

19-årige Daniel Villaindulu beskrives som "en nær ven af familien" af New York Times, og han fortæller i artiklen, at han og offerets familie var blandt ganske få familier med afrikansk baggrund, da han voksede op.

– Vi har altid stået sammen og leget sammen. Børnene i de afrikanske familier på Bornholm har haft et forhold som fætre og kusiner, siger han til Bornholms Tidende.

Daniel Villaindulu er musiker, og efternavnet er et kunstnernavn. Han flyttede fra Bornholm for fem år siden og bor i dag i København, hvorfra han fortæller til Bornholms Tidende, at han sidst så det 28-årige offer for halvandet år siden.

– Vi har været ude og feste nogle gange, og han er ikke en type, der hidser sig op, hvis han får noget at drikke. Han er altid i godt humør og er en person, der elsker at lære om livet, fortæller han til Bornholms Tidende.

 
Det overrasker mig, at folk forsøger at lægge låg på

 

Derfor undrer Daniel Villaindulu sig over, at hans ven kunne komme til at lide så grum en skæbne. Til New York Times sagde han:

"De siger, at der var jalousi over noget. Men når man lægger alle ting sammen og ved, at disse fyre havde en hagekors-tatovering og er højreorienterede, kan du forestille dig, hvorfor det endte på den her måde".

Han holder fast i den udlægning – også selv om han ikke ligger inde med konkret viden om, at de to brødre har et direkte racistisk motiv.

– Det overrasker mig, at folk forsøger at lægge låg på. Det gør mig ked af det at se, at hans egne venner bruger så meget tid på at modbevise det, siger Daniel Villaindulu til Bornholms Tidende.

Tobias Krähmer anskuer debatten om motivet bag forbrydelsen fra et andet perspektiv, og han vil gerne komme med et modsvar til Daniel Villaindulus bemærkninger om vennegruppen, som han er en del af.

– Jeg undrer mig omvendt over, hvorfor han bruger så meget energi på at få gennemtvunget et racistisk motiv, som ikke er der, siger Tobias Krähmer, der fortæller, at han i sidste uge var i dialog med Daniel Villaindulu på Facebook, men ikke har kunnet komme i kontakt med ham, efter New York Times bragte artiklen.

New York Times er torsdag formiddag ikke vendt tilbage på Bornholms Tidendes henvendelse.