Debat: 'Hjælp med at bevare de bornholmske klippeløkker'

Debat: 'Hjælp med at bevare de bornholmske klippeløkker'
Privat foto
| ABONNENT | 21. APR 2021 • 14:36
Af:
Torben Aggerbeck
 Bølshavn 43
Svaneke
| ABONNENT
21. APR 2021 • 14:36

KRONIK

En bornholmsk klippeløkke er en meget speciel biotop, som er et område med så kuperet terræn, at der ikke kan dyrkes noget der. Blandt andet på grund af at jordlaget er meget tyndt, og at klippen stikker igennem flere steder. Sådanne klippeløkker findes især på Øst- og Nordbornholm. Ved gårdene indhegnede man klippeløkkerne og satte kvæg ud til græsning. Floraen er meget rig på en sådan klippeløkke, især orkideer og sjældne arter af gøgeurt, nogle arter så sjældne, at de i hele Norden kun finds her. Der er som regel også en lille rock pool (fordybninger i klipperne med ansamlinger af vand, red.), som tiltrækker frøer. Der er mange insekter med tilhørende stort fugleliv. Også visse steder i byerne fandtes klippeløkker steder, der var så kuperede, at intet byggeri var muligt. Man har fastlagt, at en klippeløkke indeholder den mest karakteristiske bornholmske natur overhovedet.

Klippeløkker forsvinder

Disse klippeløkker er i stærk tilbagegang, men ifølge den nye planlov fra 2017 er alle kommuner blevet pålagt at vedligeholde diverse egenartede biotoper, deri blandt klippeløkker. Naturplejelovens § 3 opsummerer disse biotoper. Det er blandt andet strandenge, moser, specielle skovområder m.fl. Da der ikke findes klippeløkker andre steder end på Bornholm, kommer en klippeløkke ind under begrebet overdrev. Et overdrev er et sted, hvor der ikke kan dyrkes noget.

Bornholms regionskommune er på det seneste blevet meget interesseret i at genskabe nedlagte klippeløkker. Man kan se en sådan genskabt klippeløkke ved paradisbakkerne, idet der ved Kåsegård blev genoprettet en klippeløkke i 2011.

Hvad har dette med Svaneke at gøre? Vi har da ingen klippeløkker her. Nej, det er rigtigt, det har vi ikke mere, men det har vi haft. Blandt andet har der ligget en i det område, som afgrænses af to stier. Den ene sti går fra Madvigsgade ned til Hellig Kvinde og den anden fra Madvigsgade, hvor den knækker, længere ude, og ned til Vigehavn.

Denne biotop var en ægte bornholmsk klippeløkke. Jeg kan huske som barn, at vi legede i den. Om sommeren var der højt græs og buske at gemme sig i.

Svanekes nedlagte klippeløkke

Nu afdøde Flemming Larsen havde bolig til området og fik etableret en låge, så han kunne gå direkte derud. Han fjernede buske og træer i klippeløkken og frilagde nogle af klipperne ved at flytte rundt på jordlaget. Jeg kan huske, at der var et større træ, som var blevet skåret ned, men ikke helt, idet der stod en stamme på én meter tilbage, den blev der sat et bål under for at få resten væk. Der blev sået græs og plantet eksotiske buske, En kunstig bautasten blev også sat op. Der blev hugget i granitten og der blev lagt sten ud langs med de to stier. Området begyndte lige så småt at blive indhegnet. Det var sådan, at mange mennesker ikke turde gå ind i området, da det efterhånden begyndte at ligne en lukket privat have. Til sidst var kommunen derfor nødsaget til at sætte et skilt op med teksten ‘offentligt adgang’.

Den udførte ændring af arealet var i direkte modstrid med Svanekes Venners formålsparagraf (§ 2) , som lyder sålades:

a. at værne om helhedspræget og harmonien i Svaneke by.

b. at sikre en byudvikling med respekt for det bestående bymiljø, som en værdifuld ramme om borgerens liv.

c. at bevare byens kulturhistoriske arv.

Det er især den sidste sætning, man skal lægge mærke til, idet den blandt andet fortæller om bevarelsen af samspillet mellem bygninger og natur. Den sidste sætning hed oprindeligt:

"Desuden ønsker man byens naturomgivelser bevaret og udviklet som en landskabelig fri og smuk ramme omkring bebyggelsen."

Kommunen er som nævnt meget interesserede i at genoprette nedlagte klippeløkker. Så min anbefaling til bestyrelsen er: Tag fat i kommunen og hør, hvad de siger til en sådan genopretning af det omtalte område.

Det ville jo være lidt af en sensation at kunne fremvise en ægte Bornholmsk klippeløkke her midt i byen, netop i direkte forbindelse til den nylig anlagte rådhushave, Ikke bare for byens beboere men også for folk, som kommer her for at se bevaringen af byen.