De rykker ud, når danskere forsvinder. Nu leder de efter Nicki

De rykker ud, når danskere forsvinder. Nu leder de efter Nicki
Organisationen Missing People hjælper politi og pårørende med at finde forsvundne danskere. De er således også på Bornholm, hvor indsatsleder Belinda Nøraa (th.) organiserer søgninger efter den 21-årig Nicki Aabank Gudbergsen. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 9. JUN 2021 • 17:45
| ABONNENT
9. JUN 2021 • 17:45

EFTERSØGNING

Da Nathalis Aabanks bror Nicki forsvandt natten til søndag, befandt hun sig i den lidet ønskelige rolle som både pårørende og organisator for alle dem, der ønsker at finde hendes 21-årig bror.

Som eftersøgningen skred frem tærede både fortvivlelsen og dobbeltrollen på hende, og efter flere opfordringer tog hun kontakt til organisationen Missing People, som hjælper pårørende og politiet, når personer forsvinder.

– Jeg havde bare brug for, at der skete noget mere, fordi efter to dage, hvor vi har gennemsøgt hele Bornholm, følte jeg mig bare på bar bund og med ingen ide om, hvor vi skulle starte eller slutte.Så jeg ringede til dem i går aftes, og efter fem minutter fortalte min kontaktperson Belinda mig, at de rejser i morgen.

Som sagt så gjort. Klokke 14 tirsdag ankom indsatsleder og pårørendekontakt fra Missing People Belinda Nøraa sammen med en kortansvarlig og to assistenter til Bornholm. Alle frivillige og ulønnet.

Ligesom de andre organiserede frivillige i Missing People, har de fire kurser i at læse kort, lede søgninger og hvordan, de kan være der for de pårørende. Det oplyser indsatsleder Belinda Nøraa, som har været aktiv i organisationen siden juli 2020.

– Jeg havde længe fuldt med på sidelinjen, og så kom der en sag i mit nærområde, som jeg var med på alle dage, den stod på, og så tænkte jeg: "Det her vil jeg meget mere." Fordi de pårørende må sidde med den værste følelse, og jeg vil gerne hjælpe dem, så meget, som jeg kan, siger Belinda Nøraa.

Missing Peoples første stop var politigården i Rønne til briefing og for at høre, hvor politiet ønsker, de skal starte med at lede efter Nicki Aabank. Bagefter kørte de til de pårørende, og derefter gik de i gang med at forberede eftersøgningen klokken 16.

Grupper for hver sit område

Til tirsdagens eftersøgning dukkede der omkring 80 personer op på Store Torv. Her blev de af Berlinda Nøraa orienteret om, hvor de skulle lede og ikke mindst, hvordan – ligesom Missing People også inddelte folk i grupper.

– Vi har et stort område, der skal afsøges, som deles op i segmenter, og et hold får et segment hver. Så et hold er ansvarlig for, at deres segment bliver søgt helt ned til mindste prik. Når det område er søgt, kommer de tilbage til os og får et nyt område.

Hvad siger du så til de her frivillige, hvoraf mange nok ikke har deltaget i sådan en eftersøgning før?

– Lige præcis. Der er altid en fast introtale, hvor vi fortæller om, hvordan, der skal søges, om kvaliteten af søgningen og at der er nogle regler, der skal overholdes.

Sådan skal de forholde sig

Ser de søgende frivillige eksempelvis en genstand, som kan være Nickis – en mobiltelefon eller et stykke tøj – så skal der tages billeder, og derefter trækker man sig tilbage fra findestedet uden at røre ved noget. For politiet skal kunne DNA-sikre genstanden, forklarer Belinda Nøraa.

De frivillige skal så kontakte politiet og blive stående i nærheden af findestedet, indtil de kommer.

Hvis det er Nicki Aabank, de finder, og han har livstegn, skal de straks gå i gang med at udøve førstehjælp, mens en af de andre frivillige ringer 1-1-2. Bagefter skal de kontakte indsatslederen hos Missing People.

Opstår scenariet alle frygter, og nogle af de frivillige finder Nicki Aabank, hvor det er tydeligt, at han er afgået ved døden, så skal de frivillige igen trække sig tilbage, ringe 1-1-2, og herefter tage kontakt til Belinda Nøraa, som også råder de frivillige til ikke at kigge på afdød.

– Det kan være en meget ubehagelig oplevelse.

– Og hvis det er en frivillig, der finder Nicki og han desværre er død, så skal den frivillige registreres på skadestuen. Af hensyn til at vedkommende får brug for hjælp senere hen. For der kan godt komme en reaktion. Uanset, hvordan man finder ham, er det en voldsom oplevelse, man ikke har prøvet før. Og man kan godt blive påvirket af det.

Opfordring til bådejere

Missing People sender en stor ros til de frivillige, der har været ude og lede efter Nicki Aabank. Både dem der var ude tirsdag aften og dem, der var ude onsdag formiddag.

– De var helt fantastiske, dem der var ude, og de var meget ivrige for at hjælpe, siger Belinda Nøraa.

Onsdag har Rønne Roklub også været ude og kigge langs vandkanten, og i den forbindelse har Berlinda Nøraa en opfordring til bornholmere med båd eller kajak.

– Folk med både, ja, alt der kan flyde næsten, må gerne holde øje, når de er ude på vandet. Og de må i den forbindelse meget gerne kontakte os, så vi kan snakke om det.

– Det vil være så dejligt. Vi har brug for al den hjælp, vi kan få.

Hvor langt nede, vil I gerne have søgt på vandside?

– Jamen, alt skal jo søges.

Onsdag aften klokken 18 til 21, kan man atter finde frivillige fra Missing People på Store Torv. De vil være iført gule og grønne veste. Alle er velkommen til at deltage i eftersøgningen af Nicki Aabank.