Nyt sted: Bornholms Havvind tæt på at opgive Rønne Bakke

Nyt sted: Bornholms Havvind tæt på at opgive Rønne Bakke
I 2020 indsamlede Bornholms Havvind underskrifter imod regeringens manglende lyst til at ophæve den statslige arealreservation af området, hvor den lokale initiativgruppe har ønsket at opstille otte havvindmøller á 12,5 megawatt. Da det problem begyndte at løse sig, opstod der et nyt, og nu er Helle Munk Ravnborg (i midten) og de øvrige på udkig efter en ny placering. Arkivfoto: Berit Hvassum
ENERGI | BORNHOLM | ABONNENT | 16. OKT 2021 • 10:30
Jakob Nørmark
Journalist
ENERGI | BORNHOLM | ABONNENT
16. OKT 2021 • 10:30

Med EU-midler i ryggen vil Bornholms Havvind afsøge mulighederne for at placere møllerne i en folkeejet park et andet sted ud for den bornholmske kyst. Fuglehensyn er kommet på tværs.

Initiativgruppen bag Bornholms Havvind er ved at miste troen på, at det kan lade sig gøre at opstille vindmøller på Rønne Bakke 8-10 kilometer syd for Arnager.

Det har ikke direkte noget at gøre med Energistyrelsens beslutning om at undersøge mulighederne for at udvide de statsplanlagte havvindmølleparker i tilknytning til energiøen. Derimod handler det om fulge. I den kommende danske havplan, der var i høring frem til 30. september, er Rønne Bakke-området udlagt som natur- og miljøbeskyttelsesområde. Det er overvintrende fugle, først og fremmest andefuglen havlit, der skal beskyttes. Naturbeskyttelsesområdet tager i oplægget til havplanen en bid af de områder, der så sent som sidste år var tiltænkt energiøen.

– Nu bliver det svært at komme til på Rønne Bakke. Vi er begyndt at kigge efter alternative placeringsmuligheder, siger forperson Helle Munk Ravnborg.

Initiativgruppen bag den folkeejede havvindmøllepark på 100 megawatt skal ligge inden for den kystnære zone. Den går nu ud til 15 kilometer fra kysten med den nye aftale om åben dør-ordningen, så vindmøllerne kan i princippet være, hvor som helst inden for den, hvor havbundsforholdene tillader det.

– Vi må kigge på mulighederne, og vi har nu samlet en gruppe erfarne folk med ekspertise, der kan hjælpe os, siger Helle Munk Ravnborg.

Vakt opsigt

Konceptet med en folkeejet park har vakt genlyd blandt politikere, branchefolk og ildsjæle, da ejerskabsmodellen vil stå i kontrast til megaprojekterne med kapital fra energiselskaber eller pensionskasser i ryggen.

– Det vil være et nybrud i hele havvindsudbygningen, siger Helle Munk Ravnborg.

Denne opbakning giver den lokale initiativgruppe et skud optimisme. Også Bornholms Energi og Forsyning har meldt sig på banen som en mere aktiv partner i løbet af året, fortæller Helle Munk Ravnborg.

Rønne Bakke er ikke helt opgivet, men på grund af hensynet til fuglelivet vil undersøgelserne forud for et eventuelt projekt blive så langstrakte, at Bornholms Havvind efterhånden tror mere på alternative placeringer.

– Det vil være nogle meget krævende biologiske undersøgelser. Og det er meget vigtigt for Bornholm at komme hurtigt i gang, siger Helle Munk Ravnborg om den folkeejede park, som i initiativtagernes vision allerede skal være i drift i 2025, altså flere år før energiøen.

Hvor står I nu til sammenligning med for et år siden?

– Det var et fremskridt, at arealreservationen blev ophævet i et eller andet omfang, men så kom fuglebeskyttelsen for et halvt år siden og slukkede lyset lidt igen, siger forpersonen.

Bornholms Havvind har for nylig fået tildelt midler fra EU, og det er med disse 60.000 euro (cirka 450.000 kroner) i ryggen, at initiativgruppen nu vil sætte gang i undersøgelsen af alternative placeringsmuligheder. Gruppen har også fået tilsagn om knap en million kroner fra regionskommunens grønne tilskudspulje. Ankestyrelsen er i gang med at afgøre, om det er tilladt for kommunen at støtte havvindmølleprojektet. 

Bornholms Havvind har ønsket at opføre havvindmølleparken 8-10 kilometer syd for Arnager på Rønne Bakke – ikke at forveksle med Rønne Banke, som ligger et stykke længere ude i Østersøen, og hvor energiøens havvindmølleparker efter planen skal opstilles.