De har gået og gået. Nu kan de gå i butikker igen

De har gået og gået. Nu kan de gå i butikker igen
I tøjbutikken Tippy kommer Anette Jensen kørende med et stativ fuldt af varer.
| ABONNENT | 1. MAR 2021 • 12:27
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
1. MAR 2021 • 12:27

GENÅBNING

Folkesport og valfart? Ikke lige præcis, heller ikke efter to måneder med mørke bag butikkernes ruder.

Måske har det noget med vejret at gøre. Det er diset. Fra den ende ende af Rønnes gågade ligger den anden ende hen i et slør bare 100 meter længere nede.

Et slentrende par, en ung mand med en barnevogn. Men ikke over 10 mennesker er på samme tid at se på den normalt mest travle handelsgade på Bornholm. Der er gået et kvarter fra de første slog dørene op.

I tøjbutikken Tippy kommer Anette Jensen kørende med et stativ fuldt af varer. Og går tilbage igen efter et til og et til. Hun tager imod sin første kunde, smilet er stort hos dem begge.

– Tænk at man skulle sige: "Yes, jeg skal på arbejde!".

Endnu en kunde træder ind, de kender hinanden. Tippys første tre-fire kunder er alle blandt butikkens bedste venner.

– Kæmpe krammer! hilser kunden, da hun ser Anette Jensen.

– Ja, det må vi jo heller ikke en gang, svarer Tippys butikschef.

– Nej, vi må ingenting!


Helle Nielsen. Foto: Berit Hvassum

En rigtig stamkunde

Er Anette Jensen rigtig glad nu, svarer det slet ikke til humøret, som det ind imellem har været i de to lange måneder med påtvunget lukket siden jul.

– Det har været... det har været svært. Når man har ryddet op i alle skuffer og skabe. Og gået mange ture. Hvad skal man så? Det sværeste har været, at man ikke skulle op og lave noget.

Endnu en kunde træder ind. Det er Helle Nielsen fra Rønne, en af de virkelig gode venner af huset.

– Jeg var ikke i tvivl om, hvor jeg skulle hen her i dag. Jeg kommer altid hen til Anette, og jeg har jo savnet hende, fortæller hun.

Hun har ingen julegaver, som hun skal ned og bytte. De kunder regner Anette Jensen ellers med at se en del af. Helle Jensens ærinde er et andet.

– Jeg er nysgerrig på de nye varer, og så skal jeg også bare ned og snakke med Anette, siger hun.

– Jeg plejer vel at komme her cirka tre gange om ugen.

Helle Jensen har også gået meget.

– Jeg har gået. Og gået. Og gået og gået og gået. Og ellers har jeg holdt mig for mig selv.


Skoringen klar til genåbning. Foto: Berit Hvassum

En kælder fuld af sko

Ikke helt så snakkesaligt mellem ekspedienter og kunder går det for sig i Skoringen et par numre længere nede af gaden. Andre dele af billedet går igen.

– Vi er kommet godt i gang. Vi er ved at få alle de nye varer frem. Alle varerne har været pakket ned, fortæller Tina Pihl, der har 30 år bag sig i butikken.

Alle nye sko har været pakket ned i Skoringens kælder. Tina Pihls to kolleger går frem og tilbage, op og ned.

– Der skal forberedes en hel del, for der er ikke blevet lavet noget, siden vi lukkede ned. Jo, julepynten er blevet taget ned. Men ellers ikke.

– Det har været lidt trist, men jeg bor på landet, så jeg har før prøvet at sne inde. Vores hund er den, der har været mest glad. For han har kunnet gå ture, lange ture hver dag, siger Tina Pihl.

– Der har ikke været nogen hernede for at bytte julegaver endnu. Men det kommer der. Der har været en enkelt, der har købt et par vandresko. Det er det indtil nu. Men der kommer mere gang i den, når de andre butikker også åbner.

– Jeg har glædet mig til at komme ud og se andre mennesker. Jeg har faktisk kun været ude, når jeg har været ude med hunden, ude og handle, eller når jeg har besøgt min mor. Ellers har der godt nok ikke været meget.