Danske festivaler rotter sig sammen på Folkemødet

Danske festivaler rotter sig sammen på Folkemødet
Til debatten faldt snakken på vigtigheden af de aflyste fællesskaber. De er afgørende for unges demokratiske dannelse, empatitræning og et rum, hvor man kan føle sig fri, sådan blev det blandt andet sagt af paneldeltagerne. Foto: Jens-Erik Larsen.
| ABONNENT | 18. JUN 2021 • 13:05
| ABONNENT
18. JUN 2021 • 13:05

FOLKEMØDET

På Gæsten satte kunstneren Lydmor sig bag det elektroniske piano. I mikrofonen sang hun i cirka 10 minutter, og herefter startede en debat om festivaller og fællesskaber. Det var temaet for det meste af fredagens program hos Gæstgiveren, i folkemunde Gæsten.

Programmet på Gæsten var ganske unikt, fordi folkene bag programmet var et sjældent samarbejde. Det var flere af arrangørerne bag Danmarks største festivaler. Heriblandt Roskilde Festival og direktør for Roskilde Festivalgruppen, Signe Lopdrup.

– Vi festivaller har arbejdet sammen i krisen. Vi vil snakke om, hvad vi går glip af, når de fleste festivaler er aflyst, siger Signe Lopdrup.

Fælleskab og festival på Gæsten

De sidste to somre har man måtte se langt væk efter lunkne dåseøl, høj musik, søvn i telt, ugentlige bade og svedeture i folkemængder. Sådan kan en festival se ud, men det kan også være så meget andet.

Fælles for festivalerne er, at de samler mange mennesker i et fællesskab. Fælles er også, at de fleste har set sig nødsaget til at aflyse sidste sommer, men også denne sommer bliver uden mange festivaler, som vi kender dem.

Og hvad betyder det så for befolkningen, at vi ikke kan komme til festival. Kim Bildsøe, der var ordstyrer, kunne fra scenen fortælle, at godt og vel to millioner danskere er til mindst en festival i årets løb.

– Hvad er vi gået glip af? Spørger Signe Lopdrup og fortsætter:

– Vi vil gerne fortælle og finde ud af, hvor langt vi som festivaller rækker ud. Derfor har vi i krisen arbejdet sammen. Ideen i det samarbejde er, at vi er alle forskellige festivaler, men derfor har vi stadig meget tilfældes. Det er derfor helt naturligt, at vi runder krisen af her til Folkemødet til en snak om det, siger Signe Lopdrup.

I panelet var Lydmor, der er musiker, Ian Woodward, Forsker i festivaler på SDU, Anna Bisp, direktør i Ungdomsbureauet og kunstner Esben Weile Kjær. De skulle være med til at formidle budskabet om festivalens fællesskaber.

– Det interessante er at sætte fokus på det, der samler os. Og det prøver vi at gøre her på Gæsten, siger Signe Lopdrup.

Direktøren i Roskilde Festivalgruppe, Signe Lopdrup, fortæller, at det er et unikt samarbejde, de har etableret under coronakrisen. Foto: Jens-Erik Larsen.