Dansk og svensk minister sætter fokus på transit gennem Skåne fra og til Bornholm
Transitten fra Danmark til Bornholm via Skåne skal sikres, mener minister for nordiske anliggender Flemming Møller Mortensen. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller

KOORDINERING | BORNHOLM | GRATIS
3. SEP 2021 • 11:30
Af: Ritzau

Dansk og svensk minister sætter fokus på transit gennem Skåne fra og til Bornholm

En dansk-svensk task force skal se på grænseproblematikker, deriblandt bedre koordinering mellem landenes krisehåndtering, sikring af transittrafikken fra Sverige til Københavns Lufthavn og fra det øvrige Danmark og til Bornholm samt syn på forudsætningerne for det fælles arbejdsmarked.

Den danske og svenske minister for nordisk samarbejde har således på Scandic-hotellet i Kastrup været til møde med politikere og repræsentanter fra erhvervslivet i Greater Copenhagen. På dagsordenen var genstart af den tværregionale region, og et af resultaterne fra mødet er nedsættelsen af en dansk-svensk task force, som skal se på udfordringer og muligheder i Greater Copenhagen.

– Det betyder, at vi forpligter hinanden til noget fremdrift og afklaring på områder, som kræver afklaring, siger Danmarks minister for nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen (S) til News Øresund.

Coronapandemien har synliggjort nogle udfordringer, som skal undgås i fremtiden, mener han. Herunder en blokering af transittrafikken.

– Vi har diskuteret meget konkret i dag blandt andet transit. Transit fra Sverige til Københavns Lufthavn, fuldstændig afgørende infrastrukturelt og sikkerhedsmæssigt for Skåne. Og så er der transitten fra Danmark til Bornholm via Skåne, siger Flemming Møller Mortensen og fortsætter:

– Vi skal i hvert fald prøve at se ind i, hvad man gør, hvis der kommer en fornyet krise, som kan give restriktioner. Det er vi meget stålsatte i, at vi skal have styr på. Der er nedsat en arbejdsgruppe, som kigger på det nu.

Høj ambition

Han påpeger, at pandemien på mange måder har været en stor udfordring.

– Der har været bragt usikkerhed om, hvordan man kommer på tværs af grænsen mellem de to lande. Her er Anna Hallberg (den svenske minister, red.) og jeg enige om, at det er dumt ikke at lære af andres fejl, men det er tudetosset at ikke lære af egne fejl. Så vi skal virkelig granske, hvad kan vi gøre anderledes, siger han, og hans svenske ministerkollega er enig:

– Det vigtigste er, at der findes en høj ambition fra både den svenske og danske regering om på en konkret måde at gøre det lettere for hele den her fantastiske region at udvikle sig på en endnu mere fremgangsrig måde. Vi er blevet enige om konkrete tiltag i dag, siger Anna Hallberg (S) blandt andet til News Øresund.

 Flere nyheder