På vej hjem til Rønne – Danmarks ældste stålskonnert modtager 110.000 kroner

På vej hjem til Rønne – Danmarks ældste stålskonnert modtager 110.000 kroner
LAG-Bornholm bevilger 110.000 kroner til projektet "Freia – et klenodie vender hjem", der tager sit udgangspunkt i Danmarks ældste stålskonnert. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
| 26. MAR 2021 • 12:17
Henrik Nielsen
Journalist

26. MAR 2021 • 12:17

STØTTE

På sit seneste møde besluttede LAG-Bornholms bestyrelse at investere i fem projekter. Tre af projekterne beskrives som jobskabende, mens de resterende to bliver kaldt almennyttige. Det fremgår af det seneste nyhedsbrev fra LAG-Bornholm.

De jobskabende projekter er en kunstnerplatform, en gårdbutik og Danmarks ældste stålskonnert.

Anne Lass fra Østermarie blev indstillet til at modtage 75.000 kroner i tilskud. Hun vil opbygge en ny kunstnerplatform kaldet Beast. Hendes projekt handler om indretning af et atelier, der skal bruges til workshops og udstillinger.

Der investeres også 77.500 kroner i Den Bornholms Gårdbutik på Bjergbakkevej i Vestermarie. Den drives kooperativt af en større kreds af butikkens leverandører. Midlerne fra LAG-Bornholm skal gøre det muligt at øge frostlagerkapaciteten.

Det tredje jobskabende projekt har titlen "Freia – et klenodie vender hjem". Freia er Danmarks ældste stålskonnert og er bygget i Rønne i 1897. De seneste mange år har den sejlet rundt i andre danske farvande, men nu ser det ud til, at skonnerten vender hjem til Bornholm. I den forbindelse læggere ejeren op til at dele ejerskabet samt tilbyde såvel turistsejlads som medlemsaktiviteter på og omkring skibet. Projektet kan se frem til 110.000 kroner fra LAG-Bornholm.

Tilskud til omklædningsrum

Bag de to almennyttige projekter står Tejn Borgerforening og RIK – Rønne Idrætsklub.

Borgerforeningen kan se frem til at modtage 125.000 kroner til "Røgerinoen og Røgerita". Det er et formidlingsprojekt, hvor såvel lokale som gæster kan gå en tur i byen, hvor temaet er de mange gamle røgeriskorstene. Ved hjælp af et lille kort, de såkaldt QR-koder og en masse indtalte fortællinger tilbydes helt nye oplevelser.

RIK står til at modtage 125.000 kroner til indretning af nye lokaler til klubbens store pigeafdeling. Det gamle klubhus på Rønne Stadion Nord er indrettet med et stort fællesbaderum og en meget lille omklædningsrum til pigerne. RIK har fået mulighed for at overtage Viking Atletiks hidtidige fitnessbygning til projektet, som først og fremmest bæres igennem af rigtig mange frivillige timer fra medlemmerne.

LAG er en forkortelsen af lokal aktionsgruppe. De er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene ved blandt andet at tildele tilskudsmidler til relevante projekter.