Danbolig: Flere købere end sælgere giver kortere liggetid

Danbolig: Flere købere end sælgere giver kortere liggetid
Arkivfoto: Berit Hvassum
| 27. NOV 2020 • 10:14
Af:
torben-oestergaard-moeller

27. NOV 2020 • 10:14
BOLIGMARKEDET

Boligkøbere på Bornholm har været hurtige til at skrive under på købsaftalen for at sikre sig nøglerne til drømmeboligen. Det viser Boligsidens opgørelse over salgstiden på boligmarkedet, som er beregnet af Nordea Kredit, oplyser Martin W. Kok-Hansen fra danbolig Bornholm i en pressemeddelelse, som fortsætter:

På Bornholm har det i gennemsnit taget 120 dage at sælge et hus i år. Det er et fald på 20 dage i forhold til gennemsnittet for samme periode de seneste tre år. Til sammenligning er salgstiden på sommerhuse faldet med 110 dage, hvilket har bragt salgstiden ned på 150 dage.

 
For sælgerne betyder det,
at de hurtigere kan
orientere sig mod en ny bolig.

 

– Forklaringen på de faldende salgstider skal findes i, at der er flere købere end sælgere i markedet og historisk få boliger til salg. Det skaber flere lynsalg, som presser den gennemsnitlige salgstid ned, forklarer Martin W. Kok-Hansen i meddelelsen.

Det er et landsdækkende fænomen, at boligsalget er gået op i tempo. I 73 ud af 93 kommuner er salgstiden for både huse, lejligheder og sommerhuse enten reduceret eller uændret, når man sammenligner gennemsnittet for indeværende år med de seneste tre år.

– I det nuværende marked er der mange bejlere til de attraktive boliger. Køberne har derfor været hurtige til at slå til, så de ikke kommer for sent til ballet og går glip af muligheden for at købe den bolig, som de har set sig varme på, siger Martin W. Kok-Hansen.

– For sælgerne betyder det, at de hurtigere kan orientere sig mod en ny bolig. De fleste familier køber først deres næste bolig, når den nuværende er solgt, og det skaber en afventende periode. Derfor er det en fordel for sælgerne, at salgstiden er forkortet.

Grundigt hjemmearbejde

På landsplan har det i gennemsnit taget 150 dage at sælge et hus, 240 dage at sælge et sommerhus og 100 dage at sælge en ejerlejlighed. Sammenlignet med gennemsnittet for forrige år og for de seneste tre år er det en salgsrekord for alle boligtyper.

– I øjeblikket er det sælgers marked, hvor mange af de attraktive boliger bliver solgt, inden de bliver annonceret på nettet. Selv om det går stærkt på det lokale marked, er det dog vigtigt, at man som køber ikke tager forhastede beslutninger, siger Nordea Kredits boligøkonom Lise Nytoft Bergmann i pressemeddelelsen.

– Det er dyrt at handle bolig, og derfor bør man lave sit hjemmearbejde grundigt, så man er helt klar på, hvad der er "nice to have" og "need to have", når boligjagten sætter ind, tilføjer hun.