Danbolig: De unge strømmer ud på boligmarkedet – også på Bornholm
Arkivfoto

| GRATIS
10. JUN 2021 • 22:05
Af: Torben Østergaard Møller

Danbolig: De unge strømmer ud på boligmarkedet – også på Bornholm

HUSHANDLER

Førstegangskøberne har trodset det seneste års vilde prisstigninger og er strømmet ud på boligmarkedet under coronanedlukningen. Det viser vores tal over antallet af unge købere fra 20 til 29 år på Bornholm.

Sådan skriver danbolig Bornholm i en pressemeddelelse, som fortsætter:

På Bornholm er antallet af førstegangskøbere under 30 år steget med 18 procent fra 2019 til 2020. De unge købere udgjorde dermed sidste år en andel på 15 procent af alle boligsalg i kommunen.

– De unge købere har bestemt ikke holdt sig tilbage. Det seneste år har der været en stor tilgang af førstegangskøbere, så de højere boligpriser har ikke forhindret de unge i at træde ind på boligmarkedet og realisere drømmen om en ejerbolig, siger Martin W. Kok-Hansen, som er indehaver af danbolig Bornholm, i pressemeddelelsen.

Fra lejlighed til hus

På landsplan er antallet af førstegangskøbere på lejlighedsmarkedet steget med 42 procent fra 2019 til 2020. På husmarkedet er der tale om en stigning på 19 procent. Det svarer til, at andelen af unge købere udgjorde 25 procent af danboligs hussalg i 2020 og 41 procent af alle ejerlejlighedssalg.

– Den lange periode med coronanedlukning har fået mange til at overveje deres boligsituation. Det gælder også mange unge, som har realiseret deres drømme om skifte lejeboligen ud med en ejerbolig. Det vidner om, at de unge tør handle på deres drømme, og det er meget positivt, tilføjer Martin W. Kok-Hansen.

Forklaringen på de mange førstegangskøbere skal findes i den såkaldte boligbyrde, som måler sammenhængen mellem købernes disponible indkomst og udgifterne til at købe og eje bolig. Det forklarer boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Nem adgang

I dag er boligbyrden i Danmark lav i et historisk perspektiv, og på trods af de høje boligpriser er det stadig relativt billigt at købe og eje en bolig, påpeger hun. De stadig lavere boligudgifter gør, at flere førstegangskøbere kan blive kreditgodkendt, og derfor har flere unge råd til at gøre deres entre på boligmarkedet.

– Selv om der er relativt nem adgang til boligmarkedet, anbefaler vi altid, at man har en lang tidshorisont, når man køber bolig. Som førstegangskøber er det ekstra vigtigt at tænke sig grundigt om, da man oftest har lidt mindre at stå imod med, hvis der kommer udsving i boligpriserne, siger Lise Nytoft Bergmann.

På landsplan er der tale om en stigning på 27 procent fra 2019 til 2020 i antallet af førstegangskøbere. Målt på andelen af førstegangskøbere udgjorde de unge købere 24 procent af alle danboligs handler i 2019 og 25 procent i 2020.

 Rubrikannoncer

Med flere tusinde besøgende hver dag, vil din rubrikannonce her være et godt sted at få dit budskab ud.


Indryk rubrikannonce

Flere nyheder