Corona har ramt brancherne meget forskelligt

Corona har ramt brancherne meget forskelligt
Corona var et hovedtema, da formand Karen Bladt aflagde sin beretning på Business Center Bornholms repræsentantskabsmøde. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 20. APR 2021 • 16:53
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
20. APR 2021 • 16:53

ERHVERV

Ikke overraskende var corona et hovedtema, da Business Center Bornholm tirsdag holdt digitalt repræsentantskabsmøde. Formand Karen Bladt gennemgik i sin beretning, hvordan forskellige brancher har klaret sig igennem pandemien og 2020, og der tegnede sig ikke noget entydigt billede.

Detailbranchen har haft et hårdt år med stor usikkerhed på grund af nedlukninger uden slutdato. Dette har kostet mange hovedbrud, da rutinerede erhvervsfolk pludselig har stået i en hverdag uden vante handlemuligheder og håndtag at justere på. Sammenholdet blandt de erhvervsdrivende har dog været et lyspunkt i mørket, fortalte Karen Bladt og fremhævede, at der har været fokus på at hjælpe hinanden og nå kunderne på en ny måde.

– Ydermere har man også mærket og varmet sig ved den solide, lokale opbakning fra bornholmerne, sagde hun i sin beretning, som også er udsendt til medierne.

Uvished har også præget hotel- og restaurationsbranchen, og selvom sommeren var god for mange, var den det ikke for dem, der er afhængige af udenlandske gæster, som ofte er på Bornholm kortere end de seks dage, regeringens regler gav mulighed for.

– Heldigvis er Bornholm populær som aldrig før, og især de kystnære områder er i høj kurs for byboer, der trænger til at kigge ud i horisonten. For tiden træder man vande i branchen og håber at overleve, indtil der lukkes helt op, lød det fra Karen Bladt.

Gang i byggeriet

Byggeriet er måske den branche, der har klaret sig mest smertefrit igennem coronaen. Sådan kunne det i hvert fald godt se ud i den gennemgang, Business Center Bornholms repræsentantskab blev præsenteret for.

Heldigvis er Bornholm populær som aldrig før, og især de kystnære områder er i høj kurs for byboer, der trænger til at kigge ud i horisonten.

Karen Bladt, formand, Business Center Bornholm

Fra el-, vvs- og metalbranchens arbejdsgiverorganisation Tekniq lyder det ifølge Karen Bladt, at nedlukningen i marts gav et kortvarigt dyk.

– I resten af 2020 har de fleste haft et travlt år, og mange kommer derfor ud med pæne årsregnskaber, fortalte hun.

Fra Dansk Byggeri lyder der også positive toner, da der har været godt gang i byggeri og renovering, så murere og tømrere har haft nok at se til. En bekymring er, at manglen på arbejdskraft er stigende og akut, og flere mestre måtte allerede i januar 2021 sige nej til at tage nye opgaver ind i indeværende år.

I modsætning til byggeriet har industrien haft det svært under corona.

– Her oplever man en generel forsigtighed, selvom det går nogenlunde de fleste steder. Mange rammes af mangel på reservedele fra nedlukkede lande, og besværlige transportvilkår på globalt plan har ydermere gjort året tungt. Summen af mange faktorer gør, at ordrebøgerne ikke er så fulde, som virksomhederne ellers er gearet til, sagde formanden for Business Center Bornholm i sin beretning.

Svært for fiskeriet

Fra de primære erhverv er meldingen, at landbruget har klaret sig nogenlunde nådigt igennem, mens fiskeriet har haft et hårdt år og har svært ved at se lyspunkter i 2021.

– Svinekød til verdensmarkedet har præsteret godt, men ikke sat rekord, og høsten har været over middel og nem at håndtere på grund af tørt vejr. Man glæder sig her over to gode år i træk, både i forhold til afregning på svinekød og høsten, fortalte Karen Bladt og tilføjede, at mælkeproducenterne har haft problemer med at afsætte ost til verdensmarkedet, hvorfor lagerbeholdningen stiger, og prisen falder.