Corona er lagt på hylden: Nu spilles der fandango på Aabo igen

Corona er lagt på hylden: Nu spilles der fandango på Aabo igen
Koncerter i Hønsehaven er noget af en publikumsmagnet på plejecenteret i Aakirkeby. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 17. JUN 2021 • 07:14
| ABONNENT
17. JUN 2021 • 07:14

ÆLDREPLEJE

- Her vil jeg gerne bo, når jeg bliver gammel, siger fotografen, og ser ud over det overvejende hvidhårede publikum, der onsdag eftermiddag sidder klar i Hønsehaven på Aabo Plejecenter i Aakirkeby.

De ældre er langsomt men sikkert på vej ud af boblen efter et år i isolation. I dag er beboerne kommet ud i solen for at høre musik med Flinktrio. Plejepersonalet bevæger sig rundt mellem beboerne og spørger, om de vil have sodavand eller øl?

Nu strammer du den vist

En kvinde har glemt at trække bremsen på sin kørestol og triller lige så stille ind i bøgehækken. En assistent trækker hende ud på græsset igen, mens en anden hjælper en ældre herre med at rejse sig fra kørestolen.

– Nej, jeg kan ikke, siger han, og vakler faretruende et par sekunder.

– Jeg er et gammelt møgdyr, lyder det, da beboeren er havnet sikkert i lænestolens bløde puder.

– Arh, det, synes jeg nu, er lige at stramme den lidt, lyder det fra Helle, der er frivillig på Aabo, og den ældre herre gnægger fornøjet.

Daniel Mortensen byder velkommen og fortæller, at koncerten indledes med 'en bornholmsk fandango'. Det falder i god jord hos publikum. Fingre slår takt på et lår, hoveder vipper i takt til melodien.

Flinktrio

Flinktrio spiller på flere bornholmske plejehjem i denne uge. Koncerterne støttes blandt andet af Sparekassen Bornholms Fond, William Demant Fonden og Brdr. E., S. & A. Larsens Legat.


Maria Holm-Mortensen er aktivitetsmedarbejder på Aabo Plejecenter. Foto: Jacob Jepsen

Tematikker trukket til det yderste

Koncerten med Flinktrio markererer afslutningen på et år og tre måneder med lukkede døre, besøgsrestriktioner og totalt fravær af fællesskab på det store plejecenter i Aakirkeby.

Maria Holm-Mortensens brune øjne stråler af begejstring. Hun er aktivitetsmedarbejder på plejecenteret og coronaen har ikke været nem at danse med. Hendes job går blandt andet ud på at skabe relationer på tværs af husets fem afdelinger. Det var lidt svært, når dørene var lukket.

Efterhånden som månederne gik, lærte Maria Holm-Mortensen imidlertid at tænke kreativt.

– Det handlede om at finde ud af, hvor man kunne lægge lidt åndelig adspredelse ind, siger hun.

Tematikker omkring højtider og årstider blev trukket til det yderste, fortæller aktivitetsmedarbejderen. For at give beboerne noget andet end corona at tale om. Kirken trappede de månedlige andagter op til ugentlige besøg. Små ting blev gjort til en fest.

– Vi fejrede for eksempel, da vi pludselig måtte være ti i et rum igen. Det var dejligt, selv om det var med afstand, fortæller Maria Holm-Mortensen.

Forvirring om reglerne

Nedlukningen påvirkede uden tvivl trivslen blandt plejecenterets beboere, siger Maria Holm-Mortensen. Der var tomhedsfølelse og adskillelsessorg. Der var forvirring omkring reglerne. I en periode måtte hver beboer kun have nærkontakt med tre udvalgte personer. En måtte komme i plejeboligen, mens de to andre var henvist til at mødes med plejehjemsbeboeren på et såkaldt 'mødespot' udenfor boligen.

Men det er altsammen fortid nu. Solen skinner og Flinktrio spiller Jens Vejmand.

– Og nu kan vi snart invitere en skoleklasse på besøg igen. Vi har jo ikke set et barn på plejecenteret i næsten to år, siger Maria Holm-Mortensen, der har glædet sig til at kunne skænke op i glassene igen i Hønsehaven.

Flertallet af sommerens koncerter på Aabo gennemføres med støtte fra Foreningen for Kronisk Syge i Aakirkeby, mens Flinktrio spiller med støtte fra en række bornholmske fonde.

Sommermusik på Aabo

Søn for Mor

Lisbeth og Niels Ancher

Frits Madsen

Bjarne Kure

Terje og Rebekka Falck og Johan Jørgensen


Flinktrio spiller bornholmsk folkemusik med både nye og gamle toner. Foto: Jacob Jepsen