Centerdirektør i Nykredit: Der er gået hul på bylden

Centerdirektør i Nykredit: Der er gået hul på bylden
Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 4. MAJ 2020 • 08:04
Af:
laust jordal
| ABONNENT
4. MAJ 2020 • 08:04
Flere af øens ejendomsmæglere melder om godt gang i boligsalget på øen. Udover et lille, kortvarigt dyk i bornholmernes villighed til at handle bolig lige omkring nedlukningen af Danmark, lader det ikke til, at coronakrisen har haft indflydelse på lysten til at købe ejendom på øen.

Hos bankerne oplever man samme tendenser på boligmarkedet, som ejendomsmæglerne gør. Det siger centerdirektør Benjamin Schou fra Nykredit i Rønne.

Ligesom ejendomsmæglerne kunne han mærke en opbremsning i mængden af bolighandler, da Mette Frederiksen lukkede Danmark.

– Da var lige et par uger, hvor det flow, vi plejer at se, var lidt anderledes. Det er ikke noget, vi har lavet statistik på, men jeg synes, vi kunne mærke, at vi oplevede et brat fald i mængden af sager. Men nu er det som om, der er gået hul på bylden igen, og den største nervøsitet har lagt sig, siger Benjamin Schou.

Han forklarer, at når man køber hus typisk tænker mere langsigtet, så når der sker dramatiske ændringer på den korte bane, så har det sjældent en stor effekt på boligmarkedet, fordi der skal en del til, før man sætter drømmen om at købe drømmehuset på standby. Så efter en kort forskrækkelse er boligkøberne på vej ud på markedet igen.

– Der er mange, der er klar til at købe, som har en fornuftigt økonomi, og som har styr på deres ting, så de faktisk er helt klar til at handle. Dem er der relativt mange af i markedet lige nu. Det vi hører er, at der mangler boliger på markedet, og det er et godt udtryk for, at der er flere købere end der er sælgere, siger Benjamin Schou.

Corona firdoblede renten

En ting, der til gengæld har stor effekt på de boligsøgendes muligheder og lyst til at købe, er renteniveauet, der før coronakrisen lå på sølle 0,5 procent for et 30-årigt fastforrentet lån.

– Efter nedlukningen så vi nogle dramatiske rentestigninger over den næste halvanden uges tid, hvilket betød, at den faste rente steg helt op til 2 procent Så på halvanden uge så vi en firedobling af renten. Det er en ret markant bevægelse. Det er stadig lave renter, men det er noget, der betyder noget også for boligkøbere på Bornholm, siger Benjamin Scou.

For at sætte den stigning i kontekst ville det ifølge centerdirektøren betyde, at hvis man var ude for at købe et hus til en million kroner, ville man have 100.000 kroner mindre at købe for i forhold til, da renten var lavere.

– Hvis det var en bevægelse, der havde fortsat, ville det have haft betydning for folks muligheder for at købe, og derfor også for huspriserne på sigt. Renten er heldigvis faldet igen, så vi i dag laver fastforrentede lån på 1 procent over 30 år. Det er historisk stadig meget, meget billigt, siger Benjamin Schou.

– Renten på et lån har betydning for, hvad du som køber kommer til at sidde for om måneden. Om man sidder til en halv eller to procent har en effekt på, hvad dine rammer er, men hvis du går fra en halv til én procent i rente, så er det så lidt, at det ikke har nogen reel betydning med de boligpriser, vi ser på Bornholm, siger han.

Selvom coronakrisen kradser, og nogle erhverv er hårdt ramt, ser Nykredit ifølge centerdirektøren i Rønne sig ikke nødsaget til at lægge restriktioner på lån for personer, der arbejder i brancher, der er særligt ramt.

– Lige nu er der enkelte brancher, der er noget usikre. Vi vurderer i Nykredit, at der er tale om en kortvarig krise, der kommer til at give nogle udfordringer på den korte bane, så vi hjælper stadig vores kunder med det langsigtede perspektiv og kigger på, hvad folks jobmuligheder er generelt. Der er ikke nogen brancher, hvor vi siger, at man ikke kan låne penge – for ekspempel hvis man arbejder på en restaurant. Man kan sagtens stadig låne til at købe hus, for vi regner med, at restauranterne åbner igen på et tidspunkt, siger Benjamin Schou.